Pixsell
Pixsell

Troboj je postao dvoboj: Rijeka u završnicu ulazi s prednosti, prvenstvo bi se moglo odlučiti 5. svibnja

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 08.04.24. | 11:31

Rijeka ima blagu prednost u bodovima, domaćem terenu i manjem broju gostovanja

Nakon sinoćnje pobjede Rijeke u Jadranskom derbiju troboj za naslov se definitivno pretvorio u dvoboj između Rijeke i Dinama. Do kraja prvenstva ostalo je još sedam kola, u opticaju je još 21 bod, tako da Hajduk i dalje ima matematičke šanse osvojiti naslov.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, djelomične zbog dobre forme Rijeke (12 pobjeda i jedan poraz u 2024.) i Dinama (četiri pobjede u nizu, a u 2024. imaju omjer 12-3-2), a djelomice zbog slabe forme Hajduka (četiri poraza u nizu) i turbulencija u splitskom klubu nije realno očekivati da će se Bijeli do kraja sezone vratiti u utrku za naslovom i nadoknaditi 10 bodova zaostatka za Rijekom te potencijalnih osam za Dinamom.

Prema tome, sve domaće trofeje u tekućoj sezoni osvojit će Rijeka i(li) Dinamo. Plavi su već osvojili Superkup, ova dva rivala igraju finale Kupa, a, rekli smo, do kraja HNL-a očekuje nas i dvoboj za naslov.

Sedam kola prije kraja, kalkulacije su vrlo jasne. Rijeka ima solidnu prednost od pet bodova (uz utakmicu više), koja bi se 17. travnja, kada Dinamo odigra zaostali susret s Varaždinom, mogla istopiti na -2 (a možda i na manje budući da prije tog kola Rijeku i Dinamo očekuju gostovanja u Puli odnosno Velikoj Gorici).

Osim bodovne prednosti, Rijeka ima i prednost domaćeg terena u derbiju protiv Dinama koji će se odigrati 5. svibnja na Rujevici.

Ako Rijeka i Dinamo do tog derbija upišu sve pobjede (Rijeka tri, Dinamo četiri), ta utakmica mogla bi postati direktni okršaj za naslov.

No, upitno je, unatoč dobroj formi, oba rivala upisati sve pobjede do tog derbija, a posebno nakon njega.

Rijeku do kraja sezone očekuje sedam utakmica, od čega tri na domaćem terenu (Gorica, Dinamo i Slaven Belupo u zadnjem kolu) te četiri gostovanja (Istra 1961 u idućem kolu, Lokomotiva, Varaždin i Osijek).

Dinamo do kraja ima tri domaće i čak pet gostujućih utakmice. U Maksimir stižu Varaždin u zaostaloj utakmici, Osijek i Rudeš u posljednjem kolu. Plavi moraju u goste Gorici (iduće kolo), Lokomotivi, Varaždinu, Rijeci i Slaven Belupu u pretposljednjem kolu.

Prema tome, osim bodovne prednosti te prednosti domaćeg terena u derbiju u prilog Rijeke ide i raspored do kraja sezone budući da momčad s Kvarnera ima jedno gostovanje manje.

No, niti Rijeci neće biti lagano jer ih nakon regionalnog derbija u idućem kolu kod Istre još očekuju tri teška gostovanja, kod Lokomotive, Varaždina, a posebno napeto bit će u Osijeku u pretposljednjem kolu.

Dinamo pak mora na noge Gorici, Lokomotivi i Varaždinu, kod kojih je već gubio bodove, a onda i u Koprivnicu u kojoj Plavi, doduše, tradicionalno prolaze vrlo dobro.

Sve u svemu očekuje nas vrlo zanimljiva završnica sezone, unatoč ispadanju Hajduka iz utrke za naslovom, u kojoj niti jedan od dva pretendenta za naslov nemaju pravo na krivi korak.

Rijeka:

Istra 1961 - Rijeka, 14. travnja

Rijeka - Gorica, 21. travnja

Lokomotiva - Rijeka, 28. travnja

Rijeka - Dinamo, 5. svibnja

Varaždin - Rijeka, 11. svibnja

Dinamo - Rijeka, 15. svibnja (finale Kupa)

Osijek - Rijeka, 18. svibnja

Rijeka - Dinamo, 22. svibnja (finale Kupa)

Rijeka - Slaven Belupo, 25. svibnja

Dinamo:

Gorica - Dinamo, 13. travnja

Dinamo - Varaždin, 17. travnja

Lokomotiva - Dinamo, 21. travnja

Varaždin - Dinamo, 27. travnja

Rijeka - Dinamo, 5. svibnja

Dinamo - Osijek, 11. svibnja

Dinamo - Rijeka, 15. svibnja (finale Kupa)

Slaven Belupo - Dinamo, 18. svibnja

Rijeka - Dinamo, 22. svibnja (finale Kupa)

Dinamo - Rudeš, 25. svibnja



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLGNK DinamoHNK RijekaHajduk

Ostale Vijesti