REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Trenerski mastermind, ali i 'šoping kraljica': Pep skinuo Mourinha s vrha liste najrastrošnijih trenera

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 11:26

Španjolski strateg je jedan od najvećih trenerskih progresivaca današnjice, iz njegove trenerske akademije izlaze ili će tek izaći jednako dobri ili čak bolji trenerski umovi, međutim, činjenica je da Pep nije nikada mario o novcu.

Brzim pregledom CV-a Pepa Guardiola jasno je vidljivo da nikada nije morao kupovati po diskontnim cijenama, noćima kampirati pred ekskluzivnim izlozima ili hvatati igrače na koje je nalijepljena etiketa s oznakom sniženja.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

OK, španjolski strateg je jedan od najvećih trenerskih progresivaca današnjice, iz njegove trenerske akademije izlaze ili će tek izaći jednako dobri ili čak bolji trenerski umovi, međutim, činjenica je da Pep nije nikada mario o novcu. Barcelona, ali ona bogata Barça na koju smo naviknuli prije aktualne financijske krize, Bayern i Manchester City su klubovi kojima je kormilario i to su sve klubovi s dubokim džepovima. A ovog ljeta je španjolski taktičar postao prvi trener koji je probio granicu od dvije milijarde eura za pojačanja, točnije, dvije milijarde i četiri milijuna eura, stoji na stranicama Transfermarkta.

U svojoj 16-godišnjoj trenerskoj karijeri Guardiola je potpisao ukupno 78 igrača. Ako ne računamo besplatne transfere, Pep je uprosječio 26,1 milijun eura po transferu. Doduše, najveći dio tog kolača otpada na njegovu aktualnu gažu. Od 20 najskupljih pojačanja, samo dva nisu stavila svoj potpis na ugovor s Man. Cityjem - David Villa (40 milijuna eura plaćeno Valenciji) i Zlatan Ibrahimović (69,5 milijuna eura plaćeno Interu) su dovedeni dok je Pep vedrio i oblačio u katalonskom velikanu.

Ovoljetna transferna aktivnost donijela mu je pobjedu i nad vječnim nemesisom Joseom Mourinhom. Ekscentrični Portugalac posljednjih godina nije bio u mogućnosti biti rastrošan - iako ne treba uopće sumnjati kako bi on rado zagrabio dublje u blagajnu da su mu poslodavci otvorili pipu – pa je morao smanjiti apetite i prilagoditi ih Rominom budžetu, ali je i dalje na drugom mjestu ukupne potrošnje s 1,86 milijarde eura.

Reuters / Jason CairnduffReuters / Jason Cairnduff

Carlo Ancelotti (1,69 milijarde eura), Massimiliano Allegri (1,4 milijarde eura) i Diego Simeone (1,21 milijarde eura) zaokružuju top pet najrastrošnijih trenera.

U usporedbi s Guardiolom, njegovi domaći rivali Mauricio Pochettino, Jürgen Klopp i Unai Emery su porušili svoje osobne rekorde ovog ljeta i premašili granicu od jedne milijarde eura potrošnje u karijeri, no i dalje su daleko u Guardiolinom retrovizoru.

Novootkriveni utjecaj (čitaj neograničeni budžet) klubova Saudijske Arabije dao je priliku manje razvikanim trenerima da se ubace na listu najvećih rasipnika, pa je tako strateg Al Hilala Jorge Jesus potpisao pojačanja u vrijednosti 353 milijuna eura. Kada mu se pribroje dosadašnji transferi, dolazi se do računice od gotovo 920 milijuna eura i 13. mjesta ukupne potrošnje. Nastavi li se rasipničko ponašanje saudijskog kluba, Jesus bi mogao doživjeti rapidan uzlet na toj ljestvici.

Da ne bi bilo da su Pep i društvo dobri samo u šopingiranju, potvrđuju i sljedeće brojke: Guardiola je u karijeri prodao 86 igrača u vrijednosti od 978 milijuna eura što ga smješta na treće mjesto vječne liste. Taj podatak pomalo strši, budući da Španjolac nije nikada bio u situaciji da je prisiljen prodavati igrača kojeg je želio zadržati u svlačionici. Ispred Pepa su Leonardo Jardim koji je prodavao igrače za ukupno 999 milijuna eura, dok je na prvom mjestu alfa i omega Atlético Madrida Diego Simeona koji se može pohvaliti prodaji u ukupnoj vrijednosti od 1,13 milijarde eura.

REUTERS/Violeta Santos MouraREUTERS/Violeta Santos Moura

Uzmemo li u obzir ranije spomenute cifre oko skupih pojačanja i iznose po kojima je prodavao, onda dolazimo do formule Argentinca koji se od prosinca 2011. zadržao na klupi Madriđana. Postigao je velike uspjehe sa španjolskim klubom, balansirajući usput financijske knjige tijekom svog stinta.

Top 10 najrastrošnijih trenera (svi iznosi su u milijardama eura):

1. Pep Guardiola 2.04

2. Jose Mourinho 1,86

3. Carlo Ancelotti 1,69

4. Massimiliano Allegri 1,40

5. Diego Simeone 1,21

6. Manuel Pellegrini 1,20

7. Thomas Tuchel 1,19

8. Antonio Conte 1,17

8. Mauricio Pochettino 1,15

10. Jürgen Klopp 1,13



Tagovi

Pep GuardiolaManchester CityBarcelonaBayernJose Mourinho

Ostale Vijesti