Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Treba li Leko odmarati ključne igrače prije finala Kupa?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.05.23. | 09:13

Hajduk u petak gostuje u Koprivnici, a onda ga u srijedu čeka utakmica sa Šibenikom za obranu Rabuzinova Sunca

Još tri utakmice ostale su Hajduku do kraja sezone koju može završiti s trofejom jer jedna od njih je finale kupa iduću srijedu sa Šibenikom u Rijeci. No, prije toga treba odraditi sraz sa Slaven Belupom koji se igra ovog petka s početkom u 16 sati u Koprivnici. Nakon toga će Bijeli imati dovoljno vremena za pripremu dvoboja za Rabuzinovo Sunce koje bi bilo kruna ove godine. Sve je podređeno tom susretu, rasprodan je Hajdukov kontingent karata za Rujevicu što je znak da će Bijeli imati veliku podršku u nastojanju obrane Kupa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što je s 3-0 apsolviran Osijek i Hajduk izdržao petu utakmicu bez primljenog pogotka što mu nije uspjelo još od 2016. godine, nameće se pitanje ima li potrebe odmarati neke igrače prije finala Kupa. Sam trener Ivan Leko još od derbija s Dinamom naglasio je da neće biti 'divljanja' odnosno velikih rotacije, no u utakmica koja ni o čemu ne odlučuje ima itekako prostora za nekakve rotacije. Međutim, isto tako želi pobjednički zaključiti sezonu i napuniti momčad dodatnim samopouzdanjem prije ključne utakmice sezone.

Isto tako, golica ga podatak neprimanja pogodaka, stabilnost obrane od koje sve počinje i u kojoj Chidozie Awaziem i Toni Borevković kao stoperski par ulijevaju povjerenje jer nema gola već pet utakmica, a vratar Ivan Lučić zaboravio je kako je to vaditi loptu iz mreže. Upravo njih trojica su pomalo iz drugoga plana došli do glavnih uloga. Jer podsjetimo, Awaziem i Borevković nisu Hajdukovo vlasništvo, oni su na posudbi i tek na kraju sezone će se odlučiti hoće li se otkupiti njihovi ugovori. Za Borevkovića bi trebalo platiti oko milijun eura, premda se može i pregovarati, baš kao i u slučaju Awaziema čija je otkupna klauzula na otprilike dva milijuna eura. Za obojicu se iz ove perspektive to čini preskupo, možda će sportski direktor Mindaugas Nikoličius pronaći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane, no o tom potom. Kad već spominjemo obranu, valja reći da je Lučić došao kao rješenje iz Istre za trećeg vratara nakon ozljede Lovre Kalinića, a onda mu se otvorili prigoda kada mu je Leko dao prednost ispred Karla Sentića. Slična je stvar i s mladim Nikom Sigurom na desnom boku koji je iznenada došao do šanse te je iskorstio na najbolji mogući način, dok je na lijevoj strani nezamjenjiv Dario Melnjak, koji isto igra na visokoj razini forme.

I ostatak momčadi je u vrlo dobroj formi, no valja uzeti u obzir eventualnu mogućnost ozljede, pa će stoga Leko morati odvagnuti kome dati koliko minuta, premda smo mišljenja, sad kad je pronašao dobitnu formulu, da će teško mijenjati. Marko Livaja propušta utakmice samo kada ima kartone, on igra čak i kada je ozlijeđen što je znak njegove gladi za golovima, jer je praktički već obranio titulu najboljeg strijelca Prve HNL.

U sredini terena odlično funkcionira dvojac Filip Krovinović i mladi Rokas Pukštas, Hajduk djeluje laganije kada nema 'teškog' zadnjeg veznog, a ispred njih djeluje Yassine Benrahou koji je raspoložen u posljednje vrijeme, kao i krilni igrači Emir Sahiti i Jan Mlakar, najbolji pojedinac dvoboja s Osijekom.

Idealan scenarij za Leku bio bi doći što ranije do rezultatske prednosti te dati priliku igračima s klupe, poput Lukasa Grgića, Roka Brajkovića ako ne bude angažiran s juniorima, Ivanu Ćubeliću, Marcu Fossatiju i drugima. Vidjet ćemo kakav će sastav izvesti Leko koji smatra da jedna utakmica tjedno nije baš neki napor za igrače, no ovdje je ulog velik i izgubiti nekoga bilo bi nepotrebno prije utakmice sezone.

Za očekivati je da bi zaigrati barem u završnici utakmicu mogao i Nikola Kalinić kojije 'žrtva' sustava igre s jednim napadačem, pa pri kraju karijere grije klupu, a još uvijek može riješiti utakmicu te biti od koristi za momčad.



Tagovi

HajdukSlaven BelupoIvan LekoNK ŠibenikHrvatski nogometni kupRabuzinovo SunceMarko LivajaMindaugas Nikoličius

Ostale Vijesti