Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Treba li Dinamo pustiti Ademija u Kinu? Prva Šimićeva odluka bit će potpis za odlazak kapetana!?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 03.03.23. | 10:00

S jedne strane svakoj eri dođe kraj i Dinamo se mora pripremati na život bez kapetana, a s druge, vidjeli smo protiv Hajduka i Lokomotive koliko Ademi i dalje znači za Dinamovu igru

"Dok je Ademi tu, priču o njegovom odlasku ne bih razvlačio. Za njega postoji interes, a pronaći ćemo rješenje koje je najbolje za njega i za Dinamo. Je li to odlazak? Možda jest. O njegovoj značaju za momčad je neupitno govoriti. On je vođa, kohezivni faktor. Igrači ga slijede. No, doći će vrijeme kada će Dinamo morati igrati bez Ademija, to su mijene koje su u nogometnu neizbježne.", kazao je Ante Čačić nakon Dinamove pobjede protiv Lokomotive (3:1) u četvrtfinalu Kupa. Bila je to utakmica, koja je još jednom pokazala koliko Arijan Ademi znači Dinamu, jer, njegovim ulaskom na poluvremenu, Modri su prebacili u višu brzinu, uozbiljili se i u nastavku našli put do prolaska u polufinale kroz produžetke.

Dakle, da ponovimo, Arijan Ademi ima ponudu iz Kine, radi se o Beijing Gouanu, bivšem klubu Slavena Bilića. Ademi želi taj transfer, u pitanju je velik novac i njegova zadnja prilika da zaradi toliko i da se okuša izvan Dinamovih okvira. I zato, kad u Dinamu govore o Ademiju, Čačić ili bilotko drugi, osjeća se knedla u grlu. Jer, s jedne strane, svima je jasno što će izgubiti ako Ademi ode u Kinu, koliki je to hendikep za momčad. Ali, s druge, kao što kaže trener i sportski direktor, Dinamo će jednom morati bez Ademija, sad, za šest mjeseci, ili godinu dana... Trenutno su u Dinamu bliži opciji da puste Ademija, ako će on doista toliko inzistirati na transferu, a čini se da bi zadnju utakmicu mogao odigrati protiv Rijeke, 19.ožujka i u reprezentativnoj stanci zaputiti se u Kinu. Međutim, još nitko u Maksimiru nije rekao konačno 'DA', važu se razlozi za i protiv pa smo i mi pokušali staviti 'na stol' treba li Dinamo pustiti Ademija u Kinu ili inzistirati na njegovu ostanku.

ZA ADEMIJEV ODLAZAK

Ako je Dinamo zimus obećao Ademiju da će mu drugom prilikom izići ususret, a sad ga treba za osvajanje naslova, onda je ovo pravi trenutak za transfer. Jer, Ademi je odradio svoje (i još nekoliko utakmica će odrađivati), Dinamo ima veliku prednost u borbi za naslov prvaka, ušao je u polufinale Kupa. Mogu se Modri polako okrenuti ljetu i stvaranju momčadi za novi napad na Ligu prvaka. Ako se već očekivalo da Ademi ode na ljeto, onda je bolje da ode odmah, da se momčad u iduća tri mjeseca navikne na igru bez njega. A svi oni koji misle da Ademi želi iz Dinama otići samo zbog novca (doduše, u Kinu, vjerojatno, ne bi išao za manji izbos) ne poznaju dobro kapetana. On je realan čovjek i svjestan da je zagazio u visoke nogometne godine i da neće još dugo biti u Dinamu igrački nezamjenjiv. A ne želi, pak, igrati zbog starih zasluga i statusa klupske legende, ne želi, ajmo tako reći, postati teret Dinamu u skoroj budućnosti. Naravno, da se i taj čvor odmrsiti, spominjao se novi, doživotni ugovor Ademiju, koji bi mu dao sigurnost da ga nitko neće otpisati i da će nakon karijere birati neki posao u klubu, ali ta priča je u zadnje vrijeme ipak malo utihnula. Točno je da će Dinamo jednom morati igrati bez Ademija, a po mnogima sad je idealan trenutak za njegov odlazak, jer klub i momčad imaju vremena za prilagodbu na novu eru.

PROTIV ADEMIJEVA ODLASKA

Nevjerojatno je kako Ademi, uvijek kad se spominje njegov odlazak, odigra utakmice za pamćenje. Tako je bilo u prošlosti, više puta, kad god je njego transfer bio vjerojatan, on je na terenu bio među najboljima. I uvjerio sve u klubu da ga ne smiju pustiti. Tako je i ovaj put poljuljao sve one koji su pomislili da bi mu trebalo podići rampu. Sjajan protiv Hajduka, odličan protiv Lokomotive. Kako pustiti igrača, koji još uvijek toliko znači Dinamu? Ademijeva važnost ne očituje se samo na terenu, on je kapetan, glavni čovjek u svlačionici, kohezivni faktor. Oko sebe je okupio grupu senatora, koja 'drži' svlačionicu, često izvlači momčad iz kriznih situacija i utječe na ostale suigrače. Po tome je Ademijeva uloga u Dinamu slična onoj Luke Modrića u reprezentaciji. Njegovim odlaskom bio bi uistinu narušen taj momčadski duh, izgubio bi Dinamo važnu kariku u stvaranju atmosfere i zajedništva, koji su ponekad važniji od trenutne forme. Dinamo će zamjenu za Ademija teško pronaći! Isto tako, pitanje je koliko je za imidž kluba dobro da svog kapetana i legendu prodaje u Kinu i to za novac, koji je daleko ispod njegove važnosti za momčadi. Recimo, slučaj poput Oršićeva, samo što je Mislav ipak išao u Premiership.

To su dvojbe koje trenutno, kad je Ademi u pitanju, intrigiraju ljude u Dinamu. Što god naprave može biti ispravno, ali isto tako i pogrešno. Ovisno kako tko gleda. No, trenutno, čini se, ipak prevladava mišljenje da Ademija treba pustiti, ako će on sam na tome inzistirati, da mu Dinamo zbog svega što je napravio treba otvoriti vrata. Međutim, sad dolazimo do jednog praktičnog problema. S obzirom na situaciju u Dinamu, na promjene koje se događaju i koje bi se još mogle dogoditi na Skupštini 9.ožujka, pitanje je tko će na sebe preuzeti odgovornost za tu odluku i tko će, konačno, potpisati Ademijev transfer. Moglo bi se vrlo lako dogoditi da odluka padne na leđa - Darija Šimića! Naime, kao što smo neki dan prvi objavili, pobijedi li na Skupštini opcija Mirka Barišića, novi član Uprave uz Vlatku Peras trebao bi postati upravo bivši Vatreni. Njegova domena u tom će slučaju i biti sportski sektor, između ostalog i teme vezane za dolaske i odlaske. Pa bi tako prva njegova odluka mogla biti ona o odlasku (ili ostanku) Arijana Ademija! Bit će to uistinu vatreno krštenje za Darija Šimića, ako idućeg tjedna uđe u Dinamovu Upravu.



Tagovi

GNK DinamoBeijing GuoanArijan AdemiKineska nogometna liga

Ostale Vijesti