Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Tražili su ga Dinamo, Hajduk, Osijek i Crvena zvezda, a pobjeda protiv Vatrenih bila bi mu velika satisfakcija

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.03.21. | 10:00

Malo je poznato da je on bio prvi izbor Osječana prije Nenada Bjelice, a njegova obitelj glavni je faktor zašto danas nije na klupi zagrebačkog Dinama.

Hrvatska nogometna reprezentacija u srijedu na stadionu Stožice u Ljubljani počinje kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo u Kataru u utakmici u kojoj, više od snage suparnika, respekt izaziva ime na klupi Slovenije. Matjaž Kek dobro je poznato ime u Hrvatskoj, trener koji je Rijeku naučio osvajati trofeje, pobjeđivati velike utakmice i koji je prekinuo dominaciju Dinama u HNL-u, a sada je silno motiviran da Sloveniju još jednom odvede na kontinentalnu smotru ili da barem pokaže da su mu se u Hrvatskoj, dok je sjedio na klupi Rijeke, s razlogom svi divili zbog posla kojeg je radio i rezultata koje je ostvarivao.

Uostalom, za Matjaža Keka se slobodno može reći i da je najtraženiji trener HNL-a. Još dok je bio trener Rijeke, a nakon što je Ante Čačić smijenjen poslije remija s Finskom na Rujevici koji je ugrozio plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Damir Mišković se zalagao za njega kao "vatrogasca" u ogledu protiv Ukrajine i da Zlatko Dalić kojim slučajem nije bio spreman uskočiti, lako je moguće da bi Kek, barem za tu jednu utakmicu, preuzeo kormilo reprezentacije.

Nakon riječke epizode Keka je na svojoj klupi prvi poželio Hajduk, tadašnji predsjednik Marin Brbić znao je da Kek često boravi u svojoj vikendici u Sukošanu pa je tako i organizirao sastanak, trajali su razgovori i pregovori. Keka je posao na Poljudu silno intrigirao, ali se želio čvrsto držati i nekih svojih načela koja mu Brbić nije mogao osigurati.

Na svojoj klupi ga je želio i Dinamo, Kek je već dogovorio svoje uvjete, napravio kompletan plan i s čelnicima Modrih, usuglasio detalje dolaska na Maksimir, navodno u ekonomatu u utrobi južne tribine još negdje čeka trenirka s otisnutim inicijalima MK, ali je aktualni izbornik Slovenije na kraju nije obukao. Službeno jer ga Savez nije pustio u Maksimir, dok neslužbeno Kekova obitelj nije bila oduševljena mogućnošću da "ode u Dinamo“.

Zanimljivo, postojala je velika mogućnost da Matjaž Kek u jednom trenutku svoje karijere postane i novi trener Crvene zvezde. Čak ne jednom, već u dva navrata je današnji slovenski izbornik vodio razgovore s prvi čovjekom Crvene zvezde Zvezdanom Terzićem, ali do konačnog dogovora u konačnici ipak nije došlo. Navodno Kek nije imao ništa protiv angažmana, i sam je bio svjestan veličine kluba iz kojeg je stigao poziv, ali u oba navrata kad je bio tražen, nešto se izjalovilo. Prvi put je kormilo momčadi s Marakne preuzeo Vladan Milojević, a nakon njega i Dejan Stanković, ali to ne znači da će jednoga dana Kek ponovno biti 'prvi izbor drafta' ukoliko se dogodi neka promjena na klupi. Možda će Kek biti Terzićeva treća sreća..

No, vratimo se HNL-u.

Negdje između razgovora s Hajdukom i Dinamom, malo je to poznato, Matjaž Kek je bio na korak od preuzimanja klupe Osijeka. Još prije nego je Nenad Bjelica postao dostupan i samim time postao dio planova čelnika prvoligaša uz Dravu, predsjednik Osijeka Ferenc Sakalj je stupio u kontakt s Kekom jer je u Gradskom vrtu želio trenera sa znanjem, autoritetom i karizmom, koji zna osvajati trofeje i koji će, baš kao što je to napravio s Rijekom, donijeti mentalitet pobjednika.

Kek je reagirao pozitivno na mogućnost da postane trener Osijeka, čelni čovjek kluba želio je dovesti provjerenog stručnjaka neovisno o njegovoj cijeni, a Kek se činio idealnom figurom za voditi projekt "Osijek prvak Hrvatske". Kažu upućeni i da je bio na sastanku s vlasnikom Lorincom Meszarosem, ali "time-out" dok raskrsti s matičnim Savezom se odužio pa je u prvi plan došao Bjelica u kojem je Sakalj vidio sve što i u Keku i priča nije otišla do kraja.

Jednog dana, tko zna... I Dinamo, i Hajduk i Osijek, a jamačno i reprezentacija, moći će zaintrigirati Keka dovoljno da se prihvati izazova na nekoj od tih kluba i baš zato dojam kojeg će Slovenija u srijedu ostaviti protiv Hrvatske u Stožicama nije zanemariv. Barem ne za Keka. Uostalom, puno puta je izjavio da je u mladosti simpatizirao Hajduk, ali i da ga je najviše volio pobijediti. Tako i sada nema dvojbe da bi mu skalp Hrvatske, koja je i dalje viceprvak svijeta, bio velika satisfakcija i još jedna preporuka za neku od vrućih klupa na hrvatskim travnjacima na koje će se jamačno ponovo vratiti.


Tagovi

Matjaž KekSlovenska nogometna ligaSlovenska nogometna reprezentacijaslovenski nogometni savezHrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaHNSizdvajamo

Ostale Vijesti