Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Topić kasnim pogotkom učinio završnicu neizvjesnom, ali Rijeka je potpuno zasluženo slavila i privremeno preuzela vrh HNL-a!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 01.10.23. | 17:10

Rudeš je Rijeci parirao prvih 10 minuta, ali nakon prvog pogotka gostiju bilo je potpuno jasno da je današnja utakmica jednosmjerna ulica u kojoj se na kraju ne nalazi svjetlo za Zagrepčane, već tri boda za Riječane.

Rijeka je vodeća momčad HNL-a! Barem na kojih dva i pol sata. Sopićeva momčad došla je do važna tri boda na gostovanju kod Rudeša, a konačni rezultat bio je 2-1 za momčad s Kvarnera. Za Rijeku su precizni bili Janković i Ivanović, dok je Topić pogotkom u sudačkoj nadoknadi učinio utakmicu neizvjesnom. No, vremena je ostalo premalo da bi domaćin stigao do poravnanja te je u konačnici utakmica potpuno zasluženo završila pobjedom gostiju s Kvarnera.

A već u trećoj minuti je Rudeš umalo stigao do vodstva. Sjajno je s desne strane ubacio Pešić, Pasariček je utrčao iz drugog plana te s kojih osam ili devet metara jako dobro tukao glavom, ali fenomenalnom intervencijom Nediljko Labrović, i to uz pomoć vratnice, kroti njegov udarac.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Rudeš je utakmicu započeo u 4-2-3-1 sustavu, a očito su targetirali lijevu stranu riječke obrane kao najslabiju točku momčadi budući da su većinu svojih napada u početku utakmice gradili baš preko svoje desne strane. Domaćin je dosta hrabro, a i agresivno ušao u utakmicu, ali onda ih je pogodak ‘prejsekao’.

Rijeka je povela u 12. minuti. I to u najmanju ruku na bizaran način. Kralj je kratko odigrao za Matića koji mu je s vrha 16-erca odlučio vratiti loptu, vrataru Rudeša lopta je prošla ispod noge pa se onda poput mačke bacio za njom ne bi li ju stigao prije nego što uđe u gol. Uspio je, ali je cijelu situaciju budno pratio Yansane koji je prihvatio taj dar golmana Rudeša, kratkim dodavanjem uposlio je Jankovića koji je bio u boljoj poziciji, da bi onda ofenzivni veznjak Rijeke bez većih problema zabio svoj sedmi pogodak u ovoj sezoni u svim natjecanjima – 0-1

Kralj se uhvatio za glavu, znao je da ovaj pogodak ide na njegovu dušu, ali spasa mu nije bilo…

Nakon tog pogotka ritam se malo primirio nakon prilično živih prvih 10-ak minuta. Rijeka je uglavnom držala loptu u svojem posjedu, a najčešće su do prilika pokušavali doći preko krilnih pozicija. Niko Janković je po prvi put otkako je stigao u Rijeku startao utakmicu na poziciji desnog krila, a ideja je bila da se plemeniti ofenzivac zavlači u sredinu te da kombinatorikom on, Fruk i Hodža pokušaju kreirati opasnu priliku. S druge strane, Pjaca je ostajao dosta široko, s tim da je njegova intencija bila više napasti prostor nego ući u sredinu poput Jakovića pa onda kombinirati sa suigračima.

Kod Rudeša su u prvih 45 minuta nevidljivi bili Petković i Špeljak, a nemogućnost da nešto opasno naprave pred golom gostiju učinila ih je iznimno nervoznima u čemu su prednjačili Latković i Srbljinović.

Belova empatija prema Rudešovoj situaciji bila je presudna u tome da domaćin već od 40. minute nema igrača manje u polju. Osječki sudac je Latkoviću oprostio dva žuta kartona, prvo nakon prekršaja nad Smolčićem, a onda i dvije minute kasnije kad je ofenzivac Rudeša ‘počistio’ Hodžu na sredini terena. Klupa Rijeke je poludjela, a kulminacija nezadovoljstva sučevim odlukama dogodila se u nadoknadi prvog poluvremena kad je Kralj pogriješio u dodavanju, Rijeka je s centra krenula u kontru u kojoj je domaćin bio brojčano inferioran, ali je Bel – bez imalo osjećaja – odlučio svirati kraj prvog poluvremena. Jako čuda odluka suca kojeg mnogi smatraju jednim od boljih u HNL-u…

Golem je, pametno, na poluvremenu ostavio Latkovića u svlačionici, da bi umjesto njega u igru ubaco Mašalu. Gosti, očekivano, nisu radili promjene.

Prvu priliku vrijednu spomena u nastavku vidjeli smo u 55. minuti. Pjaca je kratko ostavio loptu za Fruka, ali je udarac 'desetke' Rijeke otišao malo pored gola Kralja. Domaćin je odgovorio četiri inute kasnije dalekometnim pokušajem Srbljinovića, ali otišao je pokušaj dokapetana otišao je visoko preko gola.

Fruk je u 62. i 63. minuti bio jako blizu pogotka. Prvo je direktno iz udaraca iz kuta pogodio vratnicu, da bi onda 30-ak sekundi kasnije još jednom dobro opalio s 25 metara, ali je Kralj bio priseban.

Četiri minute nakon što su ušli u igru, Pašalić i Ivanović mogli su staviti točku na (r)i. Pašalić je sjajno povukao kontranapad gostiju tri na dva, preciznom loptom uposlio je Ivanovića koji je s vrha 16-eca tukao silovito, ali i neprecizno. Mogao je i morao to napadač Rijeke bolje završiti...

Prvi se mačići očito u vodu bacaju, jer ono što Ivanović nije napravio u 70. minuti je u 77. minuti. Sjajno je zabio napadač Rijeke, ali nakon nešto dulje provjere je ustanovljeno kako je pogodak neregularan. Pogodilo je to Ivanovića, već je proslavio napadač Rijeke svoj gol pred Armadom, ali morao je nastaviti s igrom.

A onda je u sljedećem napadu Ivanović ponovno zabio. I opet, gotovo, na isti način kao minutu ranije. S desne strane je okomotio sjurio u 16-erac, otvorio se na lijevu nogu, tukao nisko prema drugom kutu, a to je za Kralja bilo neuhvatiljivo. Praktički preslikani golovi iz 77. i 78. minute, s tim da je krucijalna razlika ta što kod ovog drugog nije bilo ništa sporno budući da je 'asistenciju' upisao Matić. - 0-2

U sudačkoj nadoknadi Rudeš je, nakon udarca iz kuta, zabio za 1-2. Topić je nadskočio Godu i zabio počasni pogodak gostiju, ali vremena je bilo premalo da bi se Zagrepčani vratili u igru i do kraja uspjeli doći do poravnanja. Zagrebačka momčad ostala je tako na jednom osvojenom bodu dok je Rijeka zasluženo osvojila nova tri boda i preuzela vrh HNL-a!


Rudeš – Rijeka 1-2

Strijelci: 0-1 Janković (12., Yansane), 0-2 Ivanović (78.), 1-2 Topić (90+2.)

Stadion: Kranjčevićeva, gledatelja: 850

Glavni sudac: Dario Bel (Osijek), pomoćnici: Dino Knez (Osijek) i Ivan Janić (Ilok), četvrti sudac: Antonio Škobić (Osijek), VAR: Patrik Kolarić (Čakovec), AVAR: Ivan Starčević (Bjelovar)

Žuti kartoni: Pešić, Srbljinović, Latković (Rudeš), Smolčić, Goda (Rijeka)

Crveni kartoni: /

Rudeš (4-2-3-1): Kralj – Tomečak, Matić, Pavlović (72. Campos), Pavlek – Pasariček, Srbljinović – Pešić (66. Topić), Latković (46. Mašala), Petković (66. Rešetar) - Špeljak (78. Šimović)

Rijeka (4-2-3-1): Labrović – Smolčić, Dilaver, Mitrović, Goda – Selahi (88. Ilinković), Hodža (78. Banda) - Janković, Fruk (78. Radeljić), Pjaca (66. Pašalić) – Yansane (66. Ivanović)



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK RudešRudešHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti