Top 10 neočekivano dobrih ljetnih pojačanja: Barcelonina „prevara“ i tri igrača Valencije

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 13.11.17. | 11:38

Malo je tko očekivao ovakav učinak od ovih igrača….

U tijeku je posljednja faza kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. Poznato je 28 od 32 reprezentacije koje će se idućeg ljeta boriti za najbolju na svijetu. Čekamo još pobjednike četiri dvoboja dodatnih kvalifikacija, a dok ih čekamo okrenut ćemo se klupskom nogometu.

U europskim ligama prošlo je više od četvrtine prvenstva, a došao je red da se malo osvrnemo na igrače koji su dovedeni za vrijeme prijelaznog roka, a za koje je malo tko očekivao da će se pokazati kao velika pojačanja. Popularni portal Squawka objavio je listu deset pojačanja koja su se pokazala kao najveća pozitivna iznenađenja ove sezone.

10. Jesus Navas (Manchester City -> Sevilla, slobodni igrač)

Nakon što ga je Guardiola otpisao prošlog ljeta svi su očekivali kako će karijera Španjolca nastaviti silaznom putanjom. No, Navas se vratio u svoj bivši klub Sevillu u kojoj igra jako dobro i ponajbolji je igrač momčadi iz Andaluzije.

9. Nemanja Matić (Chelsea –> Manchester United, 45 milijuna)

Ok, Matić je provjerena klasa i teško ga je staviti u kategoriju igrača koji ovu sezonu igraju iznad očekivanja. No, opet, malo je tko očekivao da će se Matić tako lagano i brzo uklopiti u igru Mourinhove momčadi. Srpski veznjak danas igra možda i najbolji nogomet u karijeri te možemo reći kako je Mourinho dobio pravi jack-pot za „samo“ 45 milijuna eura.

8. Maximilian Philipp (Freiburg -> Borussia Dortmund, 15 milijuna)

Borussia je prodala Ousmanea Dembelea Barceloni za 105 milijuna eura, a na njegovo mjesto dovela mladog 23-godišnjeg Philippa koji se za sada pokazao kao i više nego dostojna zamjena zabivši pet pogodaka i upisavši isto toliko asistencija u 15 nastupa.

7. Sead Kolašinac (Schalke -> Arsenal, slobodni igrač)

Iako dočekan s velikom skepsom, Kolašinac je u dresu Topnika iskazao priličnu kvalitetu, kako u defenzivnom, tako i u ofenzivnom aspektu igre te navijači Arsenala još uvijek ne mogu vjerovati kakvog su to igrača dobili – besplatno.

6. Geoffrey Kondogbia (Inter -> Valencia, posudba)

Kondogia je od početka svoje karijere smatran jednom od najvećih nada svjetskog nogometa. No, Kondogbia do sada nije puno pokazao i malo je tko vjerovao da će predstavljati veliko pojačanje Valenciji nakon što je ovog ljeta iz Intera prešao u Španjolsku. No, Kondogbia igra odlično i neizostavni je član udarne postave drugoplasirane momčadi Španjolske.

5. Mariano (Real Madrid -> Lyon, 8 milijuna)

Jedan od igrača koji su ovo ljeto napustili Real je napadač iz Dominikanske republike, Mariano. Prelaskom iz Madrida u Lyon, 24-godišnji napadač je eksplodirao i za sada je zabio devet pogodaka u 15 utakmica za Lavove.

4. Richarlison (Fluminense -> Watford, 12.4  milijuna)

Kada Brazilac iz brazilskog prvenstva pređe u neki od najjačih svjetskih klubova, od njega se uvijek očekuje više od, recimo, igrača slične kvalitete iz neke nogometno ne toliko jake države poput Brazila. No, kada Brazilac pređe u neki „nižerazredni“ europski klub, dočekuje ga se sa skepsom. Tako je bilo i mladim 20-godišnjakom, no on se za sada pokazao kao odlično pojačanje i postao je neizostavan član udarnih 11 Marca Silve.

3. Simone Zaza (Juventus –> Valencia, 16 milijuna)

Prošlu sezonu Zaza je proveo na posudbi u Valenciji zabivši pritom šest pogotka i sve se više o njemu počelo govoriti kao o prosječnom napadaču. Kada su Šišmiši ovog ljeta otkupili njegov ugovor, malo je tko očekivao spektakl, no Zaza za sada igra odlično i zabio je devet golova i upisao tri asistencije za drugoplasiranu momčad Španjolske.

2. Goncalo Guedes (PSG -> Valencia, posudba)

Treći igrač Valencije na ovom popisu je 20-godišnji portugalski ofenzivac Goncalo Guedes koji je postao prekobrojan u PSG-u nakon dolaska Neymara. Guedes je možda i najbolji igrač ovosezonske Valencije, zabio je tri gola, upisao pet asistencija, a sveukupno je svojim suigračima stvorio 16 šansi. Također, ove sezone mu je postotak dobivenih duela nevjerojatnih 83 posto!

1. Paulinho (Guangzhou Evergrande -> Barcelona, 40 milijuna)

Paulinho je igrač koji je stalno pod kritikama još od kada je 2013. stigao u Tottenham. Nakon što se nije snašao u Premier ligi, Brazilac je otišao skupiti veliku lovu u kineski Guangzhou Evergrande. Ovog ljeta vratio se u Europu za vrtoglavih 40 milijuna eura i uprava Barce je zbog tog poteza zaradila salve kritika. Svi su očekivali kako će Paulinho biti veliki promašaj, no na kraju se pokazao kao veliko pojačanje, ustalio se u prvih 11 Blaugrane i postao je neizostavni dio trenutno vodeće momčadi Primere.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Jesus NavasMaximilian PhilippMariano DiazNemanja MatićGoncalo GuedesSead KolašinacPaulinhoGeoffrey KondogbiaSimone Zaza

Ostale Vijesti