Tomić neće štedjeti ‘svoje’, heroj iz Soluna seli na klupu, Rosas bez Indijca i Haićanina

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 22.08.21. | 10:08

Rijeka protiv Šibenika ima jako dobar omjer na svojem stadionu.

U posljednjoj utakmici šestog kola 1. HNL nogometaši Rijeke na Rujevici dočekuju probuđeni Šibenik. Nakon što su u posljednjem kolu na svojem Šubićevcu Narančasti s visokih 6:2 razbili Hrvatski dragovoljac, puni samopouzdanja danas dočekuju ogled na Rujevici. Oni nemaju što za izgubiti jer danas ni u kojem slučaju nisu favoriti, dok Riječanima treba pobjeda kako bi ostali u vrhu prvenstvenog poretka.

Nakon remija u Solunu ovog četvrtka, utakmica protiv Šibenika je za Rijeku samo uvod za najvažniji ogled ove sezone. Rijeka za četiri dana igra utakmicu tešku tri milijuna eura, PAOK se pokazao kao netko tko objektivno je nešto kvalitetniji, a to sve nipošto ne znači da ih Rijeka ne može svladati i osigurati grupnu fazu Konferencijske lige.

Rođeni Šibenčanin Goran Tomić netko je tko se sigurno ne treba dubinski pripremati na današnjeg protivnika. Ako netko o Šibeniku zna sve, onda je to on, ali jednako tako je svjestan kako ne može na teren izvesti sve ono najbolje što ima jer bi valjalo nešto sačuvati i ‘sakriti’ za Grke. Ima Tomić problema sa slaganjem sastava, nedostaju mu i prvi napadač i prvi vratar, ali to nije nešto na što se može ‘vaditi’ budući da i njegov današnji protivnik na Rujevicu dolazi bez nekolicine važnih igrača.

(1.55) Rijeka (4.50) Šibenik (7.50)

Doduše, Šibeniku ne nedostaju nositelji, ali usprkos svemu to ne znači da Rosas ima slatke brige. No, sigurno mu se potkrade osmjeh kad pogleda u smjeru Marina Jakoliša, posuđenog ofenzivca Hajduka kojem je dolazak na jednogodišnju posudbu u matični klub, već sad se može konstatirati, pun pogodak.

Jakoliš je u prošlom kolu bio prvi igrač lige, skupio je tri asistencije i jedan pogodak, a Sofascore ga je za tu predstavu nagradila ocjenom 10. Prvi je hrvatski igrač nakon Lovre Majera koji je dobio maksimalnu ocjenu te bi baš on na lijevoj, te njegov stariji brat Antonio na desnoj strani (uz Sahitija) trebao stvarati velike probleme Riječanima.

Da je kojim slučajem Indijac Sandesh Jhingan spreman, nema nikakve sumnje da bi ova utakmica bila najgledanija od svih u ovom kolu 1. HNL. ‘Kralj od Indije’ nadimak je ovog stasitog stopera o kojem svi imaju samo riječi hvale, ponajviše izbornik Indije Igor Štimac koji mu je sigurno imao i štošta lijepoga za reći o elitnom razredu hrvatskog nogometa. Njegovim potpisom društvene mreže Šibenika su procvale, lajkovi, komentari… Na bacanje! Ako bude igrao kako o njemu pišu njegovi sunarodnjaci, bit će on veliko pojačanje za obranu Šibenika.

U prošlom kolu je, i to u prvoj minuti, nakon prekrasne asistencije mladog Raka, svoj prvi pogodak sezone postigao i Ivan Delić, nepredvidivi napadač koji ove sezone ima težak zadatak pred sobom – zamijeniti Denija Jurića. Transferom Gavranovića u Tursku, Jurić je vraćen s posudbe u Maksimir, a Delić će, uz Bailonea, biti prva napadačka opcija Rosasa. Pogodak protiv Dragovoljca bio mu je tek peti u 1. HNL (60 nastupa), a zanimljivo je da svaki put kad je on zabio, njegove momčadi nisu izgubile. Stoga, ako danas žele izbjeći poraz, Delić mora poentirati, veoma jednostavna računica.

Što se tiče samih sastava, Tomić bi solunskih 3-5-2 mogao zamijeniti s 4-2-3-1 sustavom. Nema braće Smolčić, Velkovski je i dalje ‘načet’ pa bi tako od prve minute trebali zaigrati Galović i stasiti Krešić. Čerin i Pavičić trebali bi biti u sredini, ali ne treba odbaciti ni mogućnost da desetka Rijeke dobije poštedu te da na njegovo mjesto uskoči mladi Liber koji se svidio još prošle sezone u nastupima za Orijent 1919 u 2. HNL, da bi onda pokazao kako je itekako u stanju dati svoj obol igri Rijeke i u elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Abass, Ampem i Obregon ne bi trebali biti upitni.

Što se tiče Šibenika, gotovo je sve jasno. Sustav 4-2-3-1, lijevu stranu pokrivaju Kvesić i Marin Jakoliš, desnu Antonio Jakoliš i Sahiti, dok bi na mjestu polušpice trebao započeti Dinamov Antonio Marin.

Utakmica počinje u 21 sat uz direktan prijenos na Areni Sport 3, a glavni arbitar ovog ogleda bit će Goran Pečarić iz Zagreba.

OČEKIVANI SASTAVI

Rijeka (4-2-3-1):

Šibenik (4-2-3-1):



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK Šibeniknajava 1.HNL

Ostale Vijesti