Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Tomasov za Germanijak: "Dinamo je slabiji nego 2018., ali oduševio me Baturina. Pritisak je na Modrima, nama je sve samo bonus"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 20.07.23. | 13:00

Najbolji i najdugovječniji igrač Astane, 35-godišnji Zadranin, najavljuje za Germanijak utakmice s Dinamom u Ligi prvaka

Bilo je možda i teže od očekivanja, pogotovo nakon uvodnih pola sata prve utakmice u Astani. Tada je kazahstanski prvak, kojega je predvodio Marin Tomasov, trebao i mogao voditi tri ili četiri razlike, imao je samo 1-0. Kasnije je Dinamo Tbilisi zabio, tresle su se stative s obje strane, Josip Čondrić imao je nekoliko sjajnih obrana i s tih 1-1 otišla je Astana u Tbilisi. Tamo je, pak, na poluvremenu Dinamo imao 1-0, no, uspjeli su Tomasov, Čondrić i društvo preokrenuti, pobijediti 2-1, proći prvo pretkolo Lige prvaka i izboriti dvoboj sa zagrebačkim Dinamom u drugom pretkolu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marin Tomasov, sad već 35-godišnji Zadranin, javio se iz Astane u čevrtak ujutro. Dojmovi su se pomalo slegli, a na putovanja i umor već je navikao svih ovih godina u Kazahstanu. Prije pet godina osjetio je na svojoj koži Dinamovu snagu, tada su Modri slavili 2-0 u Astani i 1-0 u Maksimiru, eto, dočekao je Tomasov i priliku za revanš. Ima li Astana ovaj put više izgleda?

"Ha, vidjet ćemo. Svi znamo kakvu kvalitetu ima Dinamo, iako, iskreno, moje je mišljenje da je Dinamo danas slabiji nego prije pet godina. No, i mi smo drugačiji, nova momčad, mi se tek vraćamo na raniju razinu. Bit će, sigurno, teško i zanimljivo, vjerujem i neizvjesno", priča Tomasov dok se malo vraća na te utakmice protiv Gruzijaca.

"Prva je utakmica bila problem, trebali smo zabiti još koji gol, nismo uspjeli i naravno da je onda uzvrat težak. Nije bilo jednostavno, ali uspjeli smo na kraju izvući maksimum, pobijediti i plasirati se dalje. Na neki način mi smo time ispunili svoj prvi cilj ove sezone, bio je imperativ proći prvo pretkolo, sve ostalo je za nas je bonus, sad što napravimo - napravimo. Takvi, rasterećeni dolazimo i u Zagreb, pritisak je, u svakom slučaju na Dinamovim leđima."

U subotu bi Astana trebala igrati i prvenstveni susret protiv Atyraua, hoće li ga igrati?

"Ne znam, nije još odlučeno, ali iz iskustva bih mogao reći da ćemo odgoditi tu utakmicu. Nema smisla forsirati, nama je važno i prvenstvo, igramo tri dana kasnije s Dinamom, zašto ne odgoditi ako se može. Uostalom, mi već u nedjelju dolazimo u Zagreb, uvijek dva dana prije utakmice, po tom pitanju Astana je uistinu vrhunski organiziran klub, vodi se računa o svim detaljima. Zato mislim da ćemo doći u Zagreb bez te utakmice, a sad, hoće li to povećati naše šanse, vidjet ćemo."

Suigrač mu je Josip Čondrić, vratar koji je u doličnoj formi?

"Sjajan je golman, reprezentativni kalibar, sigurno ta kvaliteta! Odlično je branio, spasio nas u prvoj utakmici, on je naš veliki adut."

Dinamo još igra derbi s Hajdukom, mogli bi se Modri u tom dvoboju dodatno fizički i emotivno isprazniti?

"Svakako, derbi je pred njima, znamo da su to utakmice, koje nose dodatan naboj. No, u ovoj fazi sezone, kad je početak, kad momčad tek lovi formu nakon priprema i čeka je težak ritam, mislim da svaka utakmica dobro dođe i da će i Dinamu taj derbi dobro doći. A ako me pitate za izglede u tom derbiju, gledao sam Superkup, Dinamo je očekivano osvojio trofej, iako je Hajduk bio na trenutke stvarno dobar i mogao je zabiti. No, ovo će biti drugačija utakmica, vraća se i Livaja, a znamo koliko on znači Hajduku. Ali, koliko će trag taj derbi, bez obzira na ishod, ostaviti na Dinamo prije naše utakmice, to je teško prognozirati. Niti o tome razmišljamo. Doći ćemo u Maksimir ponuditi maksimum, odigrati što bolje pa kako prođe, prođe. Kažem, svoj smo primarni cilj ostvarili, vjerujemo da ćemo se plasirati u neku od skupina i sad više nemamo preveliki imperativ."

Dojam je da Dinamo ima i dalje veliku kvalitetu, ali nema tako širok kadar kao ranije, da Igor Bišćan ima 12, ili 14 igrača u koje se može potpuno pouzdati. Koliko ta činjenica u ovom ritmu igranja svaka tri-četiri dana može biti presudna?

"Pa dobro, možda Dinamov roster nije tako širok, ali teško je i imati 22 ista igrača. Niti možeš napraviti više od pet zamjena po utakmici! Puno je i dalje tu igrača, koji imaju kvalitetu, koji mogu presuditi, iako je, kažem, moj dojam da Dinamo kao momčad nije tako snažan kao prije pet godina. Ne znam hoće li Dinamo što još dovoditi novih igrača, nije na meni da o tome pričam, znam da mi vjerojatno nećemo. Uostalom, da sad i netko dođe, teško bi bio spreman za prvu utakmicu, dok se prilagodi na Astanu, prođe sve... "

Od novih imena u odnosu na tada, jedno se već nametnulo. Martin Baturina!

"Sjajan je dečko, stvarno jest. Želim mu puno zdravlja i sreće da napravi veliku karijeru, što po potencijalu zaslužuje."

Nego, pričalo se prijašnjih prijelaznih rokova da bi Tomasov mogao u Hajduk. Nije se dogodilo?

"Ma, to su bile priče, više ovako... Ne znam bih li se svojim godinama uklopio u politiku kluba, Hajduk je krenuo drugim putem. I to je u redu. A i meni je ovdje odlično. Igramo standardno, već sam u Astani kao kući, osvajam trofeje, igram u Europi tako da se ne mogu požaliti."

I s 35 još uvijek igra vrlo ozbiljno. Zar planira kao i Modrić, do 39., 40.?

"Ha, ne znam, vidjet ćemo. Ne razmišljam tako daleko, važno je da se sad osjećam dobro, da sam zdrav. Da mi je netko prije 10 godina rekao da ću s 35 igrati na ovoj razini, imati ugovor, odmah bih potpisao. Sad je svaka nova sezona za mene bonus, daj Bože zdravlja i da potraje", rekao je Tomasov.



Tagovi

Marin TomasovAstanaGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti