Pixsell
Pixsell

TM kao newyorška burza: Hajduk sinoć preskočio Dinamo, Plavi ujutro opet vrijede više

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 01.02.24. | 09:28

Hajduk je sinoć ostao bez najvrjednijeg igrača, a Dinamo još čeka 'knjiženje' Kouaoa.

Prvi put od kada je Transfermarkt izašao na 'tržište' i od kada se u njemu mogu pronaći igrači hrvatskih klubova, Hajduk je preskočio Dinamo po ukupnoj vrijednosti momčadi. Prodajom Roberta Ljubičića u AEK, vrijednost Dinama pala je na 63.75 milijuna eura, dok je Hajdukova narasla na 64.13 milijuna, zahvaljujući dolasku Ivana Perišića, Josipa Brekala i Laszla Kleinheislera. Razlika nije bila velika, Hajduk je bio 'tek' 380 tisuća eura vrijedniji od Plavih, no prvi put ikada, TM je zabilježio da je splitski klub vrijedniji od zagrebačkog.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, ta prednost trajala je vrlo kratko, budući da je danas ujutro Luka Vušković i službeno predstavljen kao novi igrač poljskog Radoma u kojeg je stigao na posudbu do kraja sezone (Vušković je inače član Hajduka do ljeta 2025. godine kada će pojačati Tottenham za nešto više od 13 milijuna eura). S obzirom na to da je Vuškovićeva vrijednost prema TM-u sedam milijuna eura, Hajdukova vrijednost se preko noći 'srozala' na 57.13 milijuna eura, te je Dinamo za nešto više od 6.5 milijuna eura vrijedniji od najvećeg rivala.

S obzirom na to da Dinamo još očekuje dolazak obalobjelokošćanina Koffija Kouaoa, koji vrijedi dva milijuna eura, ubrzo bi vrijednost Dinama u odnosu na Hajduk trebala dodatno porasti, a Plavi na tržištu traže i lijevo krilo te bi do kraja prijelaznog roka, koji u Hrvatskoj završava 18. veljače, Dinamo ponovno mogao biti dosta vrijedniji od Hajduka.

No, sve to ne bi trebalo obeshrabriti navijače Bijelih. Iako je tržišna vrijednost igrača vrlo dobar pokazatelj kvalitete igračkog kadra, cijene na TM-u ne osvajaju prvenstva već igrači na terenu. Sama činjenica da je Hajduk prvi put u povijesti preskočio Dinamo na toj platformi, i da mu je trenutno vrlo blizu, potvrđuje da razlike u kvaliteti kadra između dva velika hrvatska kluba praktički da i nema. Što nije bio slučaj posljednjih 19-ak godina...

S druge strane, za navijače Dinama ovo bi trebao biti dodatni 'alarm', posebno jer je Dinamo početkom 2020. 'probio' cifru vrijednosti od 100 milijuna eura i držao je sve do ovoga ljeta, odnosno, prije nego što su klub napustili Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Dominik Livaković. Recimo, kraj prošle sezone Dinamo je završio s vrijednosti od 117.2 milijuna eura. Prema tome, u pola godine, vrijednost Dinamove momčadi pala je gotovo za 45.5 posto! Da stvar bude gora, sezonu 2021./22. Dinamo je otvorio s rekordnom vrijednosti od 142.45 milijuna eura, što znači da sada vrijedi gotovo 80 milijuna eura manje!

Hajduk je pak postepeno povećavao vrijednost. Cifru od 50 milijuna eura probio je u sezoni 2021./22. (N.R.)



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLHajdukDinamo Zagreb

Ostale Vijesti