Luka Stanzl, Davor Javorović, Damir Špehar, Slavko Midžor, Goran Kovačić/Pixsell, David Klein, Paul Terry/Newscom
Luka Stanzl, Davor Javorović, Damir Špehar, Slavko Midžor, Goran Kovačić/Pixsell, David Klein, Paul Terry/Newscom

Tko su kandidati za trenera Dinama? I zašto nisu

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 06.04.23. | 07:08

Odlaskom Ante Čačića s Dinamove klupe otvorio se 'natječaj' za novog šefa struke u Maksimiru. A s obzirom da hijerarhija vlasti u Maksimiru još nije jasno definirana, pojavilo se odmah u eteru mnogo imena, svatko ima svoje zagovornike. Idući dani trebali bi ipak iskristalizirati put kojim će Dinamo krenuti

Ante Čačić dugo je već plesao po rubu, nezadovoljstvo njegovim radom i rezultatima, ali i gardom, isključivošću i nedostatkom samokritike trajao je u klubu već neko vrijeme. Međutim, dok se Dinamo tek ekipira na svim razinama, dok se članovi Uprave upoznaju i tek dijele sektore djelovanja, svima je odgovaralo da Čačić izgura do kraja, da sa što manje stresa privede kraju ovu sezonu, osvoji oba trofeja i onda se na ljeto podvuće crta. U planu su bile pobjede protiv Šibenika u Kupu i Lokomotive u Kranjčevićevoj, povratak u mirnije vode i kontrolirano vođenje momčadi do završetka sezone. Uz paralelno 'crtanje' igračke križaljke za iduću sezone. Iako već neko vrijeme izlaze u javnost potencijalni kandidati za Čačićeva nasljednika, u klubu su vjerovali da će se tom temom baviti tek na kraju sezone, međutim, morat će ipak poslu prionuti odmah.

Kako to uvijek u Maksimiru biva, čim se proširila vijest da je Ante Čačić bivši, odmah su se u eteru počela pojavljivati imena idealnih nasljednika, a s obzirom da hijerarhija vlasti u Maskmiru još nije jasno definirana, imena je puno, jer svatko ima svoje razloge 'za i 'protiv'. Ovo je lista onih koji se čitavo vrijeme spominju kao mogući novi treneri Dinama, ali ne bismo se čudili da uskoro iskoči i neko novo ime i, možda, postane i favorit u utrci. Jer, svaki od ovih kandidata, osima razloga zašto bi trebao postati trenerom Modrih, ima i razloge zašto to ne bi trebao postati. Ovisno s koje adrese stiže informacija i tko koga 'gura.'

IGOR BIŠĆAN

On bi sigurno u startu zadovoljio većinu, možda bi imao i konsenzus, od navijača do svih u klubu. Nije tajna da je Dariju Šimiću bio prvi na listi želja kad je dolazio u Dinamo, kao što nije tajna da su ga u Dinamu željeli i ranije, premda je to tada bila nemoguća misija, Bišćanovi stavovi nisu se poklapali s tom idejom. Dinamovac, nepokolebljiv, mlad trener koji je već pokazao potencijal, to su neke odlike koje ističu njegovi zagovaratelji. I teško im se može kontrirati.

No, Bišćan mora jasno reći želi li u Dinamo ili ne, jer, ako želi, mora odmah napustiti klupu U21 reprezentacije. Zašto? Euro mladih selekcija igra se u lipnju i srpnju, u vrijeme kad je Dinamo na pripremama i već lagano ulazi u novu sezonu. Dakle, ako je Bišćan 'taj', nipošto ne može ići na to natjecanje. Bišćan mora izabrati što želi...Neki sumnjaju u Bišćana zbog prisutnosti defenzivne filozofije u svom trenerskom opusu, ali, jasno je i njemu da bi u Dinamu neke stvari morao mijenjati. Ako odluči krenuti prema Maksimiru.

NENAD BJELICA

U situaciji u kojoj je Dinamo sad, bez trenera u neizvjesnoj završnici sezone, mnogi Bjelicu vide kao idealan izbor. Čak i oni koji su donedavno bili njegovi protivnici i pamtili mu samo negativne epizode iz prvog mandata. Bjelica jako dobro poznaje Dinamove igrače, još uvijek uživa respekt svlačionice i on bi, sigurno, najbrže od svih mogao momčad izvesti na pravi put. S Bjelicom bi u Dinamu znali što dobivaju i što mogu očekivati, a baš je on prije pet godina došao u sličnoj situaciji kad se stvarao novi Dinamu i u rekordnom roku složio je prepoznatljivu momčad s respektabilnim rezultatima. A i veći dio igrača zagovara Bjelicu, što nije nebitno.

Ali, njegov je nedostatak, u glavama onih koji odlučuju, što je čvrst pregovarač, sigurno će imati uvjete, financijske i stručne (stožer), koje Dinamo u ovom trenutku možda i ne može ispuniti. Također, u današnjem Dinamu bez čvrste vlasti, Bjelica bi se uskoro mogao nametnuti kao prva, ključna figura kluba, frontmen, što se sigurno nekima baš i ne sviđa. Uza sve to Bjelici je zadnjih godina prišivena etiketa čovjeka bliskog Zdravku Mamiću, jer, slovio je i kao njegov kandidat za trenera da je ishod Skupštine bio drugačiji, a u Maksimiru su danas vrlo oprezni s bilo kim i čim što ima veze s Mamićem. Pa, pušu i na hladno.

STJEPAN TOMAS

Blizak je Dariju Šimiću, koji bi odlaskom Čačića mogao imati sve važniju ulogu u sportskom segmentu kluba. Sa Šimićem zadnjih dana skautira igrače, prati potencijalna pojačanja, zajedno gledaju utakmice. Na istoj su valnoj duljini što nije nebitno za budućnost momčadi i rezultata, posebice ako znamo da se Šimić i Čačić gotovo ni u čemu ne slažu i kolike to probleme donosi Dinamu. Šimić ga sigurno vidi u svojoj viziji, pitanje je samo na kojoj funkciji. Uz to, Tomas ima trenerskog iskustva, bio je pomoćni pa radio samostalno u Turskoj potom i u Šerifu, nije 'pao' s Marsa. Poznaje Dinamo i možda ne bi imao puno problema s prilagodbom.

Tomasov je nedostatak što je, svima osim Šimiću, velika nepoznanica i što nitko, zapravo, ne zna kakav je on trener. I što može donijeti. Činjenica je također da se nigdje dosad nije dugo zadržao, uglavnom po nekoliko mjeseci. Što ne mora biti njegova krivnja, može biti splet okolnosti, ali to i jest njegov minus, što se o njemu generalno malo zna, jer nije dosad radio u Hrvatskoj, nije se previše oglašavao niti oko Dinama. Pa su mnogi skeptični...

ZORAN ZEKIĆ

Njegov mangupski gard, ali i rezultati koje je postizao s Osijekom i sad radi sa Slavenom Belupom, nepobitno intrigiraju. K tome je dinamovac oduvijek, a to nije nebitna komponenta, njegov karaktet i javni nastup nešto su što bi dobro došlo ovoj momčadi i ovom Dinamu. Zaslužio je dobiti šansu u nekom jačem klubu, sad je prigoda, tu nema spora. Sigurno, Zekić bi znao lupiti šakom o stol i stvoriti autoritet kod igrača, razbuditi momčad. Bio je već i u ulozi sportskog direktora, poznaje probleme tog dijela posla, mogao bi dobro surađivati s ostalim strukturama u klubu. I da, sklon je mladim, domaćim igračima.

A što mu je minus? Još uvijek ga u određenim krugovima prati sumnja je li trener za veliki klub i jesu li taj njegov gard i karakter prispodobivi Dinamu, ili bi mu u Maksimiru bili otegotna okolnost? No dok ga se ne proba, nećemo znati... Također, Zekić je trenutno zauzet, ima priliku idući tjedan preko Hajduka ući u finale Kupa, a onda i osvojiti trofej pa ne može baš stići sutra ujutro. Iako se poziv Dinama ne odbija pa ni u ovoj situaciji, bilo bi stvarno čudno da samo preko noći ode iz Koprivnice. Prije bi bio opcija za dolazak na ljeto.

SERGEJ JAKIROVIĆ

Još jedan iz plejade novovalnih trenera, onih o kojima se priča u nogometnim krugovima. Dokazao se u manjim sredinama poput Gorice, napravio veliki rezultat i postavio temelje moćnog Zrinjskog, koji i nakon njega pobjeđuje, što pokazuje da stvara vrijednost na dulji rok. Ali, najveći mu je adut ovo što sad radi u Rijeci, u samo nekoliko mjeseci od davljenika je stvorio momčad za Europu. Prenosi svoju energiju na momčad, njegova ruka vidi se odmah! A Dinamo nema puno vremena.

Jakirovića kao i Zekića prati uvijek to isto pitanje:'Bi li jednako uspješan bio i u Dinamu?', nemaju svi isto mišljenje o toj temi u Maksimiru. Isto tako, Jakirović je tek stigao u Rijeku, bilo bi neozbiljno da je napusti nakon samo nekoliko mjeseci, u jeku najvažnijih utakmica u sezoni. A oni koji mu traže mane, izvući će mu da je, možda i više od Bjelice, blizak s Mamićima, s kojima se u Mostaru često družio i čiji je, uostalom, i bio kandidat za Dinamova trenera. Točno ili ne, to mu je teret.

GONZALO GARCIA

O Urugvajcu se svi pozitivno izražavaju, posao koji radi u Istri izaziva respekt. I struke i klupskih čelnika. Navodno Garcia ima velikog zagovornika u Darku Podnaru, članu Dinamove Uprave, a to nije nebitan adut. No, njegovi su argumetni ipak najprije nogometni, od prosječnih igrača stvorio je momčad koja ima prepoznatljiv nogometni stil, a i pokazao se dobrim 'gospodarom' mladih igrača. Što je u Dinamu vrlo bitno. Pretpostavka je da bi s boljim igračima u svlačionici njegov rezultat bio još bolji, a trenerski gen još više došao do izražaja.

Što kažu protivnici ovog rješenja? Prvo, stranac je, a Dinamo dosad nije ima trenera stranca. Odnosno, imao je, Halilhodžića i Peteva, ali oni nisu imali jezičnu barijeru. I nema pravi uvid u to što znači Dinamo, kakvi su ovdje zahtjevi, pritisci i očekivanja, trebalo bi mu možda najviše vremena za prilagodbu, a vremena u Dinamu, da, nikad nema dovoljno.

GORAN TOMIĆ

Donedavno je bio prvi izbor, nije upitno da bi i sad mogao visoko kotirati da nije u Emiratima. Gdje god je bio napravio je rezultat, nedostajali su mu trofeji, a definitivno je jedan od onih koji znaju stvoriti igru, upućen je u stanje u hrvatskom nogometu i sigurno ima ideju kako pokrenuti Dinamo.

Otegotna okolnost? U Emiratima je, zarađuje više nego što bi mogao u Dinamu. A i pitanje je bi li se vratio u HNL, nedugo nakon odlaska?




Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićRoy FerenčinaNenad BjelicaIgor BišćanStjepan TomasZoran ZekićSergej JakirovićGoran TomićGonzalo Garcia

Ostale Vijesti