Reuters
Reuters

Tko kaže da Nijemci nemaju smisao za humor: "Dragi navijači, osigurali smo ostanak"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 12.02.23. | 09:14

Momčad iz Istočnog Berlina proživljava sezonu iz snova.

Prošlo je već 20 kola, a Union Berlin je i dalje pri samom vrhu Bundeslige. Nakon jučerašnjeg trijumfa nad nad RB Leipzigom u Leipzigu, Berlinčani su stigli do šeste uzastopne pobjede u svim natjecanjima, pete u prvenstvu čime su zadržali zaostatak za Bayern Münchenom od samog jednog boda.

Iako se za Nijemce tvrdi da su 'hladni' i ne pretjerano duhoviti narod, činjenica je da njemački klubovima godinama 'dominiraju' Twitterom odnosnom zafrkancijom (da ne napišemo neku prostiju riječ) na svoj, ali i tuđi račun.

Tako je Union Berlin Josipa Juranovića nakon pobjede nad regionalnim rivalom u Leipzigu objavio 'tweet' u kojim čestita svojim navijačima na osiguranom 'ostanku', nešto što je prije sezone bio primarni cilj za momčad iz Berlina koja je po ukupnoj vrijednosti momčadi 11. od 18. momčadi Bundeslige, odnosno četiri pol puta manjoj od vrijednosti momčadi RB Leipziga kojeg su jučer nadvisili u njihovoj Areni.

A kada smo već kod rivalstva između Union Berlina i RB Leipziga, recimo da su ova dva rivala odradila i mali 'društvenomedijski rat' u kojem je, po sudu neutralnih promatrača, pobjedu odnio Union Berlin. Naime, pred kraj prijelaznog roka činilo se kako je postignut dogovor između Union Berlina i proslavljenog bivšeg igrača Real Madrida i Španjolske, Isca. Španjolac je čak prošao i liječnički pregled, međutim, transfer je propao u posljednjim trenucima zbog prevelikih zahtjeva Španjolca.

Community manager RB Leipziga pokušao je 'istrolati' Union Berlin na Twitteru. Pod vizual postave Uniona za dvoboj s Wolfsbrugom, napisao je "Isco?", tobože se pitajući gdje je španjolski nogometaš kojeg je Union Berlin već praktički predstavio kao svojeg igrača.

No, community manager Union Berlina imao je sjajan 'return'. Na Leipzigovo "Isco?", odgovorio je s "Tradition?", insinuirajući na 'umjetnost' i nedostatak tradicije RB Leiziga kojeg je pokrenuo konglomerat energetskog pića Red Bull.

Rivalstvo između Uniona Berlin i RB Leipziga se, iako traje manje od 10 godina, smatra jednim od najžešćih u njemačkom nogometu. Oba kluba dio su bivše socijalističke Istočne Njemačke i dijele slične povijesne korijene, što je dodatno jačalo njihovo rivalstvo. Union Berlin, osnovan 1966. godine (iako korijene vuče od FC Olympije osnovane 1906.), smatra se klubom koji nosi tradicionalne nogometne vrijednosti i predstavlja "proleterski" dio Berlina. Union je klub sa snažnom (i lojalnom) navijačkom podrškom ne samo Berlinčana, a svjetsku javnost svake godine dodatno impresioniraju svojom Božićnom tradicijom pijevanja božićnih pjesama na svojem stadionu kapaciteta 22.012 gledatelja. Početkom tradicije 2003. na stadionu se spontano okupilo 89 navijača, a već 10 godina kasnije tradiciju je obilježilo više od 27.000 navijača, uključujući i neke drugih klubova.

RB Leipzig, s druge strane, je mlađi klub koji je osnovan 2009. godine i koji se brzo probio u Bundesligu. Klub je dio Red Bull korporacije i smatra se komercijalnijim i kontroverznijim u usporedbi s Union Berlinom. Na utakmicama ova ova kluba, još iz perioda dok su oba kluba bila dio 2. Bundeslige (2014.-2016.) vlada žestoka i netrpeljiva atmosfera.

Navijači Uniona Berlina smatraju RB Leipzig klubom koji krši tradicionalne nogometne vrijednosti i predstavlja "kapitalističko" nasilje nad nogometom. S druge strane, navijači RB Leipziga smatraju Union Berlin klubom koji živi u prošlosti i odbija se suočiti s promjenama u modernom nogometu.

Rivalstvo između ta dva kluba je jedinstveno te ga mnogi smatraju jednim od najboljih u njemačkom nogometu. Rivalstvo između Union Berlina i RB Leipziga nije samo sportsko rivalstvo. To je, ujedno, i kulturno i političko rivalstvo, što dodatno povećava napetost između ta dva kluba.

Navijači RB Leipziga na jučerašnjoj utakmiciNavijači RB Leipziga na jučerašnjoj utakmici

Jučerašnjom pobjedom nad regionalnim rivalima, Unioon Berlin je stigao do šeste pobjede u međusobnim susretima, koliko ih ima i RB Leipzig, a samo jednom, sada već daleke 2015. u 2. Bundesligi, zabilježen je jedini neriješeni rezultat u susretima ova dva kluba. Iako je RB Leipzig jedan od najbogatijih klubova Njemačke, Union Belrin je slavio u obje prvenstvene utakmice ove sezone, kao i u obje prošle sezone, a Unionisti su slavili i u berlinskoj utakmici u sezoni 2020./21.

Union Berlin je, dakle, slavio u posljednjih pet međusobnih prvenstvenih utakmice, čime su još jednom dokazali da novac u modernom nogometu možda ipak nije najbitnija stavka u poslovanju klubova, pogotovo je tradicija nešto što se i dalje ne može kupiti novcem.



Tagovi

Union BerlinRB LeipzigBundesligaJosip Juranović

Ostale Vijesti