Action images
Action images

Tko je Nathaniel Phillips, dojučerašnji član U-23 momčadi s kojim Klopp želi zamijeniti Van Dijka?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 01.11.20. | 09:12

Bivši suigrač hrvatskog U-21 reprezentativca i dijete posrnulog Boltona jučer je upisao svoj debi u Premier ligi.

Svako toliko dogodi se, neovisno o tome koliko pratili nogomet, da kad pogledate sastave neke momčadi pritom pomislite - tko je sad ovaj?

Upravo to - sigurni smo - dogodilo se velikoj većini ljudi koja je gledala premierligaški okršaj između Liverpoola i West Hama. Prema svim parametrima očekivala se pobjeda domaćina, čak i usprkos tome što na raspolaganju nisu imali nekoliko stožernih igrača. Naravno, izostanak se najviše primijetio u defenzivnoj liniji gdje nije bilo - htjeli vi to priznati ili ne - uvjerljivo najboljeg braniča današnjice, Virgila Van Dijka.

Nizozemac je jučer putem društvenih mreža svoje pratitelje obavijestio kako je operacija prošla dobro i kako se jedva čeka povratak na zelene travnjake. To se neće dogoditi baš sutra, Jurgen Klopp gotovo pa sigurno ove zime misli dovesti još jednog središnjeg braniča, ali dok se siječanjski prijelazni rok ne otvori, primoran je okrenuti se onome što ima u omladinskoj školi.

Ne treba očajavati, takvi potezi nerijetko se pokažu kao jackpot! Posljednji, a vrlo vjerojatno i najbolji primjer kad se takvošto dogodilo kod Redsa bilo je kad je u momčad uskočio Trent Alexandre-Arnold. Ozljeda Clynea, koji sada svoj povratak ka staroj formi traži u Crystal Palaceu, nagnula je Nijemca da zamjenu za dotad standardnog prvotimca (Kako Liverpoola tako i engleske reprezentacije) potraži među svojim 'klincima'. Iskočio je TAA, praktički preko noći uskočio u cipele Nathaniela te je veoma ubrzo nakon toga postao sve ono što je danas, a to je najbolji desni bek na svijetu.

Jednom Nathanielu ozljede su gotovo pa sve 'uništile', a drugom... Njemu bi mogle sve stvoriti.

23-godišnji središnji branič koji je jučer debitirao u Premier ligi na mjestu jednog od dvojice Liverpoolovih stopera zajedno s Joeom Gomezom netko je koga ni najvjerniji navijači Redsa nisu sa stopostotnom sigurnošću mogli prepoznati na cesti. U mlađim reprezentacijama nije bio, uglavnom je igrao za U-23 momčad Liverpoola, a čari kako je to biti dio i standardni prvotimac velikana osjetio je lani kad je bio posuđen Stuttgartu. Doduše, momčad za koju igra hrvatski U-21 reprezentativac Borna Sose lani je bila član druge lige, ali to ne umanjuje veličinu jednog takvog kluba.

Nathaniel Phillips ukupno je odigrao 21 utakmicu za njemački klub (18 u ligi, tri u kupu).Igrao je sasvim pristojno te su Nijemci htjeli da ostane kod njih i ove sezone. Ipak, Klopp to nije dopustio, a na tu odluku došao je nakon što je vidio da je Stuttgart u ljetnom prijelaznom roku dodatno osnažio stopersku poziciju zbog čega ovaj mladić rodom iz Boltona ne bi dobio priliku kakvu oni misle da zaslužuje. Čak nije stvar o prilici, već o tome da je za njega najbitnije da nastupa u kontinutietu.

Silom svih neprilika, nositelj U-23 momčadi Liverpoola priključen je seniorima. Van Dijk - Out, Matip - Out, Joe Gomez - čas zdrav, čas ozlijeđen, Lovren - prodan u Zenit.

Klopp je u jednom trenutku odlučio 'glumiti Guardiolu' postavivši Fabinha na mjesto središnjeg braniča. Brazilac nije loše odigrao, ali ukoliko mislite da neće pogriješiti nijednom u narednih nekoliko utakmica, neovisno o tome koliko on je igrački kvalitetan, u velikoj ste zabludi. Na sreću navijača Liverpoola, u zabludi nije bio Klopp koji je tako protiv West Hama u vatru gurnuo Phillipsa.

Danas 23-godišnji branič 10 je godina proveo u Boltonu prije nego li je u ljeto 2016. godine stigao u Liverpool kao slobodan igrač. Njegov otac, Jimmy, inače je veoma cijenjen trener u omladinskom pogonu Boltona, a svi oni zaljubljenici u PC igrice znaju za njega kao vrhunskog trenera u Football Manageru. Na stranu s ocem, Nathaniel je s 19 godina stigao u kultni engleski klub, ali njegova sreća leži u tome što je on znao kako ne stiže kao 'gotov proizvod'. Razvijao se, dodatno učio, usavršavao svoju igru, a sve to vidio je i Klopp.

Nismo toliko hrabri da ustvrdimo kako će Phillips biti novi TAA, nismo toliko stručni da ga procijenimo na temelju jedne utakmice, nismo vidovnjaci da mu već sada predvidimo kakvu će karijeru ostvariti. Jedino što možemo suditi je ono što smo vidjeli jučer na terenu, a to je bilo - dobro.

Klopp je možebitno dobio dodatnu opciju u obrani što je za njega sasvim pozitivna stvar. Pobjeda nije bila lagana, izmjene su te koje su jučer 'riješile' utakmicu, ali Nijemac je na nju skoro pa već i zaboravio. Tri boda ostaju doma, VVD je uspješno operiran, Nathaniel Phillips je odradio dobar debi i igrači koji su utakmicu započeli na klupi nisu 'digli nos' već su svojim ulaskom preokrenuli utakmicu i barem na trenutak natjerali Kloppa da zaboravi na sve probleme koje ima posljednjih mjeseci.

Dobar dan za navijače Liverpoola i Jurgena Kloppa? Mi mislimo da je.


Tagovi

LiverpoolJurgen KloppizdvajamoIz drugog kutaPremier ligaWest HamdebiBorna Sosa

Ostale Vijesti