Tko će naslijediti Blattera? Bira se novi predsjednik FIFA-e

Vrijeme Čitanja: 1min | pet. 26.02.16. | 09:31

Danas ćemo saznati novog predsjednika FIFA-e.

207 delegata iz cijeloga svijeta danas će u Zurichu na izvanrednom kongresu FIFA-e tajnim glasovanjem izabrati nasljednika Seppa Blattera, koji je na čelu krovne svjetske nogometne organizacije bio od 1998. godine.

79-godišnji Švicarac se povukao još prošle godine zbog korupcijskog skandala te je poručio kako se neće kandidirati za novi mandat. Zbog sumnje u upletenost u korupcijske malverzacije, otpao je i čelni čovjek UEFA-e Michel Platini, koji je slovio kao sigurni nasljednik Blattera. No, i Francuz i Blatter su kažnjeni sa osam godina zabrane rada u nogometu. Kazna im je doduše, prije nekoliko dana smanjena na šest godina, ali je Platini ispao iz utrke.

Ukupno je petero kandidata za novog čelnika FIFA-e. To su predsjednik Azijske nogometne federacije bahreinski šeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino, jordanski princ Ali bin al-Hussein, južnoafrički tajkun Tokyo Sexwale i Francuz Jerome Champagne, bivši dopredsjednik FIFA-e.

U prvom krugu je za pobjedu potrebna dvotrećinska većina, dok će u drugom krugu pobijediti onaj kandidat koji dobije natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Jerome ChampagneTokyo SexwaleAli bin al-HusseinGianni InfantinoSheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifaizbori za predsjednika FIFA-eSepp BlatterFIFA

Ostale Vijesti