Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Tko će biti sportski direktor?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.11.23. | 11:30

Pred Dinamom je važan prijelazni rok, a još se ne zna tko će ga voditi i za njega odgovarati

Sergeju Jakiroviću svaka je utakmica, na neki način, kvalifikacijska. Iako ima podršku u klubu, iako su mu u više navrata rekli da ga vide kao dugoročno rješenje i da će na zimu dobiti odriješene ruke za pospremanje svlačionice. Pod uvjetom da doveze Dinamov brod do zime 'sa što manje štete.' Štogod to značilo, u tome i jest trik, visina štete je vrlo širok pojam i svatko ga može tumačiti kako želi. No, bez obzira što se, zapravo, ne zna hoće li Jakirović dočekati kraj polusezone, on je već počeo sastavljati listu potencijalnih pojačanja, ali nikako ne želi doći u situaciju da mora biti i sportski direktor, razgovarati s igračima i menadžerima, dogovorati uvjete, pregovarati. Uostalom, ta se praksa nije pokazala dobrom u nedavnoj prošlosti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Maksimiru svi polako shvaćaju, iako ih to pitanje iz nekog razloga jako 'žulja', da Dinamu treba pravi sportski direktor, da klub te veličine mora imati čovjeka kojemu to osnovni posao i koji, na kraju, mora i odgovarati za sportsku problematiku. A pred Dinamom je važan prijelazni rok, od zimskog se mercata u 'ulazu' i 'izlazu' puno očekuje, o njemu možda ovisi i sezona, a još se nije iskristaliziralo ime glavnoga kandidata. Štoviše, kako dani prolaze, tako se u eteru pojavljuje sve više imena. A nitko, zapravo, ne zna, tko jest, a tko nije pravi kandidat. Tko se sam gura, koga gura određena interesna struja u Dinamu (a struja je svakim danom sve više), a o kome se uistinu razmišlja. Već smo čuli desetak raznih imena, neki nam sami tvrde da ne znaju ništa o tome, drugi se nadaju da će ih netko zvati, treći zovu i pitaju: 'Jesi li čuo što, bih li mogao ja?' Kao što puno toga ove sezone ima u Maksimiru obrise cirkusa, tako bi se i izbor sportskog direktora mogao pretvoriti u novi cirkus.

Velimir Zajec ime je koje prvo iskočilo. Zbog Zajecove karizme, iskustva, ali i njegove jasne poruke da je spreman preuzeti tu funkciju, ako ga Dinamo pozove. Međutim, čini se da od toga neće biti ništa, Zajeca bi mnogi željeli vratiti u Maksimir, ali je i puno onih koji misle da taj posao nije za njega, da treba doći netko mlađi, s novom energijom i da bi Zajec trebao imati neku drugu upravljačku funkciju. Romeo Jozak redovito se pojavljuje kao kandidat, nije ni sad izostala ta 'kandidatura', no, on nema konsenzus u klubu, a možda strahuju i da bi Jozak, jer to je već i ranije poručivao, čvrsto uzeo uzde i izvan resora sportskog direktora pa za mnoge tu ne bi bilo mjesta.

Jedno od imena koje se sve češće može čuti je Goran Boromisa. Nekad trener u Dinamovoj školi zadužen za golmane, već je neko vrijeme sportski direktor Olimpije i tamo radi ozbiljan i kvalitetan posao. Pojavilo se i ime Mihaela Mikića, pomoćnika Damira Krznara, koji je svojim komentarima i sugestijama pokazao da razumije Dinamovu problematiku pa zaintrigirao kao potencijalni kandidat. No, jedan važan dio ljudi u Maksimiru ipak smatra da bi taj sportski direktor, koji bi trebao iznijeti teret zimskog prijelaznog roka, morao ipak biti netko s iskustvom u tom poslu, netko tko se već dokazao ili barem najavio da bi mogao biti sposoban za tu funkciju. Tu se onda opet spominje Ivan Mance, bivši sportski direktor Rijeke, ali on, kao i prošli put, navodno, nije zainteresiran iz privatnih razloga. Darko Raić-Sudar sportski je direktor Rijeke, u Maksimiru su nedavno demantirali da su s njim razgovarali, ali ne bismo odbacili mogućnost da netko ipak okrene njegov broj i pita ga za mišljenje. Ako ne on, onda Antonini Čulina, njegov pomoćnik i važan operativac u sastavljanju aktualne Rijekine momčadi, u odličnoj suradnji s Jakirovićem. Sletjelo nam je jučer i ime Alena Petrovića, bivšeg sportskog direktora Osijeka, koji je nekad i igrao u Dinamu, a u Gradskom vrtu svojevremeno također radio dobar posao. Kao rezervno rješenje spominje se i ideja da bi siječanjski mercato mogla odraditi Uprava u suradnji s Jakirovićem i Marko Marićem, šefom Škole, koji je već bio involviran u skauting prošlog ljeta.

I, vjerojatno ih ima još dosta. Sutra će ih možda biti još i više. Sve dok se za nekoga u Maksimiru ne odluče. Ako se odluče. No, vrijeme ide, zimski mercato je pred vratima, Jakirović već ima neke ideje, ali, prvo i on pobjedama mora učvrstiti svoju poziciju. Da skratimo, ništa u Maksimiru trenutno ne ide kako bi trebalo, stalno neke smetnje, prepreke na putu. No, nije u cijeloj priči nebitna niti rečenica koju je Jakirović izrekao prije utakmice u Plzenu.

"Naviknuli smo godinama da Dinamo igra na posjed i individualnu kvalitetu. Dinamo će sad biti drugačiji, radna, trkačka momčad. Ali, na tome treba raditi, ne ide preko noći.", kazao je Dinamov trener. Što znači da će, ostane li on trener, tražiti i takve igrače na zimu. Čovjek, koji bude izabran za sportskog direktora morat će pratiti tu filozofiju. A tko se u nju uklapa, teško je u ovom trenutku zaključiti.



Tagovi

GNK DinamoMirko BarišićVlatka PerasSergej JakirovićRomeo JozakVelimir Zajec

Ostale Vijesti