Reuters
Reuters

'TikTok skandal' trese Napulj jače od Vezuva, a Ancelotti ne zna što napraviti s Modrićem (GRAFIKA/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 03.10.23. | 08:52

Dvoboj između prvaka Italije i viceprvaka Španjolske igra se u 21 sat na stadionu Diego Armando Maradona u Napulju.

Derbi drugog kola Lige prvaka igra se u 'paklenom' Napulju, u kojem prvak Italije Napoli dočekuje najtrofejniji klub natjecanja i viceprvaka Španjolske Real Madrid. Iako je Napoli aktualni prvak Italije i Ligu prvaka otvorio je pobjedom kod Brage u gostima 2-1, a Real Madrid je lider La Lige, navijači obje momčadi ovaj dvoboj dočekuju sa 'sumnjama' u svoje momčadi budući da u sezonu nisu ušli uvjerljivo, a niti odnosi klubova s dojučerašnjim nositeljima igre nisu u najboljim odnosima...

Doduše, Real Madrid je vjerojatno jedini klub na svijetu koji sezonu otvori s učinkom od osam pobjeda i jednim porazom, a navijači su nezadovoljni. Jer, Real Madrid pobjeđuje, ali neuvjerljivo. Celtu su u Vigu svladali s 1-0 golom Judea Bellinghama u 81. minuti, mladi Englez zabio je i Getafeu u 95. minuti za 2-1 pobjedu na Santiago Bernabeuu, zatim je nakon preokreta s istim rezultatom pobijeđen Real Sociedad, a onda se, u prvom kolu Lige prvaka, u 94. minuti utakmice protiv Union Berlina u Madridu ponovno ukazao Bellingham i zabio jedini pogodak na utakmici.

U posljednja dva prvenstvena kola, Real Madrid je protiv Las Palmasa i Girone upisao naizgled uvjerljive pobjede (2-0 i 3-0), međutim, u obje utakmice momčad Carla Ancelottija imala je manji postotak lopte od suparnika, Las Palmasu je dozvolila 16 udaraca na svoja vrata, a Gironi 13. No, najviše kritika izazvao je 1-3 poraz od Atletico Madrida u kojem je Real Madrid izgledao kao razbijena vojska i Roji Blancosi su stigli do jedne od najlakših pobjeda protiv gradskog rivala u novije vrijeme.

Gdje s Modrićem?

Ta utakmica bila je ujedno i posljednja u kojoj je Luka Modrić zaigrao za Kraljevski klub. Ancelotti ga je postavio na poziciju polušpice, iza Rodryga i Bellinghama, a onda ga je, nezadovoljan stanjem svoje momčadi na terenu, izvadio i ubacio napadača Joselua. Taj 33-godišnji napadač koji je u Madrid stigao na posudbu iz Espanyola odužio se Ancelottiju golovima u iduće dvije utakmice i trebao bi večeras istrčati od prve minute na bivšem San Paolu, dok se od Modrića očekuje novi start s klupe za pričuve.

Senzacijama i kritikama skloni španjolski mediji dosta su kritični prema našem reprezentativcu, no time se pod tepih gura pravi Realov problem. Ancelotti je svoju prepoznatljivu 4-3-3 formaciju, koja se povremeno znala modificirati u 4-2-3-1 ili 4-1-4-1, ove sezone promijenio u 4-4-2 formaciju u rombu, kako bi u momčadi napravio mjesta za dva superstara - Judea Bellinghama i Kyliana Mbappea. Problem je nastao u tome što Mbappe nije stigao u Madrid i Ancelotti je ostao na tek tri napadača, od kojih je jedan 33-godišnji igrač na posudbi (Joselu) i dvojac koji nisu klasični centarfori, već krilni napadači (Vinicius Junior i Rodrygo).

Ancelotti više ne može igrati s tri napadača, a nekad mu je problem pronaći i dva, što se pokazalo u utakmici s Atleticom. Real Madridu nasušno fali klasični centarfor i navijači Kraljeva svjesni su da bez njega ove sezone ne mogu računati na najviše ciljeve, a to je jedino što se u bijelom dijelu Madrida prizna.

A jedan takav 'klasični centarfor' koji je već neko vrijeme na radaru Madriđana nalazi se u Napoliju. Victor Osimhen u Napulj je stigao na ljeto 2020. Nakon solidne uvodne dvije sezone na jugoistoku Italije, Nigerijac je u prošlosezonskoj, šampionskoj sezoni eksplodirao i zabio 31 pogodak (od čega 26 u Serie A) u 39 nastupa. Bio je jedan od najzaslužnijih za Napolijev naslov prvaka, a cijena mu je skočila na 120 milijuna eura, ako se vodimo podacima na Transfermarktu. Praktički da ovog ljeta nije bilo velikog kluba koji ga nije htio dovesti u svoje redove. No, Aurelio De Laurentiis rekao je "ne". Osimhen nije na prodaju.

Napoli je na ljeto promijenio trenera. Umjesto Luciana Spallettija, koji je podno Vezuva donio prvi naslov prvaka nakon 1990., na klupu je sjeo Rudi Garcia, koji je krenuo dobro, s 3-1 pobjedom kod Frosinonea i 2-0 pobjedom na Sassuolom. Od pet Napolijevih pogodaka, Osimhen ih je zabio tri. Činilo se da se ništa nije promijenilo u odnosu na prošlu sezonu, da će Napoli nastaviti pobjeđivati, a Osimhen trpati. No, uslijedila je kriza rezultata, ako izuzmemo 2-1 pobjedu Napolija u gostima kod Brage u prvom kolu Lige prvaka. Prvo je Napoli na domaćem terenu poražen od Lazija (1-2), da bi u iduće dvije utakmice remizirao kod Genoe (2-2) i Bologne (0-0).

TikTok skandl zatresao Napulj

Na toj utakmici protiv Bologne (0-0), Osimhen je promašio jedanaesterac. Nekoliko dana nakon završetka utakmice nastao je veliki 'TikTok skandal' koji je zatresao Napulj, toliko jako da su neki pomislili kako se ponovno aktivirao zloglasni Vezuv. Napolijev marketinški tim na TikToku, društvenoj mreži koja nerijetko služi za objavljivanje neformalnih, šaljivih videa, objavio je video u kojem Osimhen promašuje jedanaesterac protiv Bologne, uz namontirani smijeh koji prati njegov udarac. Osimhen je tu šalu na svoj račun shvatio osobno i njegov agent angažirao je tvrtku iz Londona koja je Napoliju zaprijetila s - tužbom. Taj video čak i nije nešto pretjerano uvredljiv. Problem je u tome što je i u ranijim objavama Napoli znao ismijavati svoje igrače na toj društvenoj mreži. Tako je prije nekoliko tjedana Napoli objavio video u kojem Osimhena uspoređuju s kokosom, jer je nigerijski napadač - navodno - jednom prilikom stavio kokos na pizzu, što je za Talijane svetogrđe. Kao i kada Amerikanci stavljaju ananas..

"Što se dogodilo na Napolijevom TikToku nije prihvatljivo. Objavljen je video koji ismijava Osimhena, a onda je pobrisan. Poduzet ćemo pravne poteze kako bismo zaštitii Viktora", rekao je Roberto Caladena, Osimhenov agent. Ta 'afera' je otišla u dodatnu krajnost, kao što je Napoli obrisao spomenuti video s društvene mreže, tako je Osimhen s Instagrama pobrisao sve fotografije na kojima se nalazi u obilježjima svojega kluba. Kao kada netko prekine ljubavnu vezu pa obriše sve fotografije s bivšom partnericom ili partnerom...

Ono što je najbizarnije od svega jest to što su nakon cijele 'TikTok afere' Osimhen i Napoli 'eksplodirali'. U pozitivnom smislu. Napoli je prvo sjajnom igrom na domaćem terenu svadao Udinese s 4-1, a Osimhen je zabio drugi pogodak na utakmici, a u prošlom kolu Napoli je gostovao kod 'hita' ovosezonske Serie A Lecce i slavio s 4-0. Zanimljivo, Osimhen je tu utakmicu započeo na klupi za pričuve. Ušao je u 46. minuti kod rezultata 1-0 za Napoli i zabio odmah na otvaranju nastavka. Ono što je također zanimljivo, jedanaesterac kojeg je Matteo Politano realizirao u 94. minuti nije pucao Osimhen. Možda da ne završi na novom šaljivom videu...

Mogući sastavi

Napoli (4-3-3)

Real Madrid (4-4-2)



Tagovi

NapoliReal MadridLiga prvakaLuka Modrić

Ostale Vijesti