Miroslav Lelas/ PIXSELL
Miroslav Lelas/ PIXSELL

Težina bijelog dresa i pritisak očekivanja

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 07.10.22. | 08:25

Put prijelaza iz mlađih kategorija u seniore nije isti za sve igrače, a Hajduku je on bitno drugačiji iz više razloga...

Jedna od hit priča ove sezone HNL-a je ona koja se vrti oko povratnika Varaždina. Još na početku predviđanja za njihov plasman bila su bitno drugačija, a momčad Marija Kovačevića povratkom među elitu trenutno je na petom mjestu sa 16 bodova u 11. kola. Nogomet koji su prikazali dosad nije ostavio nikoga ravnodušnim, a na dosadašnjem putu namučili su i Dinamo i Hajduk. Baš ta prva utakmica sa Splićanima ostala im je za žal jer su poraženi s 2:0, a dominirali su s 25 udaraca naspram sedam Hajduka. Srećom po Bijele raspoloženi su tad bili vratar Karlo Sentić, koji je prošlu sezonu proveo u Varaždinu na posudbi, i Marko Livaja koji je s dva sjajna zgoditka donio pobjedu.

Na toj utakmici fokus je bio i na bivšim hajdukovcima koji danas nose dres Varaždina, a posebice na Toniju Tekliću koji je bio jedan od opasnijih igrača po vrata Bijelih. On i Michele Šego ovog su ljeta postali i službeno igrači Varaždina nakon što ih je Hajduk prepustio poslije posudbe za postotak od buduće prodaje. Pomogli su Varaždinu vratiti se u prvu ligu, a onda i ostali ključne figure za Kovačevića u HNL-u. Trenutno je ovaj dvojac na sedam zabijenih golova od ukupno 14 Varaždina u HNL-u i guraju momčad sve dalje i dalje od onog što im se predviđalo u početku sezone.

(1.35) Hajduk (4.90) Varaždin (9.50)

Nisu oni jedini bivši hajdukovci u momčadi Varaždina. Tu je i iskusni vratar Božidar Radošević koji je nakon godina inozemstva, najviše Irana, pronašao angažman u baroknom gradu. Na posudbama su tu talentirani veznjak Ivan Ćubelić koji je prošao pripreme s prvom momčadi Hajduka uoči sezone, te 20-godišnji branič Luka Škaričić koji je bio tu i prošle sezone.

Ipak, centralne figure Kovačevićeve momčadi po učinku svakako su Teklić i Šego koji su svojevremeno slovili za velike talente Hajdukove škole. Njihove dobre igre, a ponajviše Teklićeve partije, te utakmica koju Varaždin igra u subotu na Poljudu postavile su pitanje koje se u posljednje vrijeme tematizira - je li ih Hajduk olako pustio? Na primjeru Teklića, kojeg neće biti u subotu zbog žutih kartona, raščlanila se ta tema u više tekstova i dovela u suštini kod svih do više manje istog zaključka o sporijem igračkom odrastanju i sazrijevanju te slobodi igre kakvu u Hajduku ne bi dobio.

(1.35) Hajduk (4.90) Varaždin (9.50)

Put prijelaza iz mlađih kategorija u seniore nije isti za sve igrače, a Hajduku je on bitno drugačiji iz više razloga. Pritisak i očekivanja javnosti često su se znali preliti i na razvoj mladih. Od pojave nekog talenta do očekivanja da isti postane taj koji donosi trofeje i izlazak iz rezultatske suše, ali već na prvom krivom dodavanju ili nekoj drugoj pogrešci dobiva niz negativnih kritika i stigmu da 'od njega neće biti nikad ništa'. S takvim pritiskom i težinom dresa nisu se svi znali jednako nositi kao i očekivanjima koja su stavljana pred njih. Strpljenje na Poljudu je rijetko bila vrlina, a sudovi o igračima, bili oni domaći, stranci ili iz škole donose se u svega nekoliko utakmica. Tako se i nakon samo nekoliko nastupa neke igrače prelako križalo.

Puno je faktora koji su dovodili do takvih situacija, a najveći je uzrok zasigurno u kontinuiranim kadrovskim lutanjima pa time i nedostatku stalnog sustava koji bi olakšao tranziciju iz mlađih kategorija u seniore. Nije sva krivica ni na klubu te pritisku i očekivanjima navijača, ima i nešto u odnosu samih igrača prema svom razvoju pogotovo kad bi on stagnirao. Bilo je primjera kad su sami igrači ulazak u roster prve momčadi prihvaćali kao vrhunac, uglavnom iščekivajući svoju priliku. Za to vrijeme propustili bi iskoristiti savjet odlaska na posudbu ili povratka u kategoriju ispod za svoju dobrobit i minute na travnjaku važne u razvoju.

Prilike za sve nisu bile iste, niti su svi zaslužili da budu iste, kao što iste nisu bile situacije kroz koje je Hajduk prolazio proteklih godina. Uz sve to zbog financijske situacije mnogi nisu stigli doživjeti punu afirmaciju jer je o njihovim prodajama uvelike ovisio budžet kluba. 

(1.35) Hajduk (4.90) Varaždin (9.50)

Zazivanje 'naše dice' najčešća je igračka politika koju prizivaju navijači. Priča o tome da će se pronaći uvijek prvih 11 iz 'našeg bazena' najčešća je u nekim kriznim prilikama, a ponajviše kad se radi o greškama stranaca. Međutim postavlja se pitanje koliko su svi spremni i jesu li ikad bili bez fige u džepu istrpjeti početničke mane 'naše dice'. Bez zvižduka i negativnih komentara te davanja prilika u kontinuitetu pa tako olakšati težinu dresa i pritisak očekivanja. Na isto pitanje odgovor treba sustav unutar kluba kojem strategija nije tek paravan već smjernica za praksu. A onda kad se ta praksa bude provodila u kontinuitetu i uz to davala rezultate priče o promašenim procjenama će biti tiše.

Sve navedeno nije nikakva novost samo još jedan podsjetnik na temu koju će možda reciklirati neko drugo ime u fokusu. I to je u konačnici normalno za sve klubove pa se negdje potencira manje, negdje više, a kad je Hajduk u pitanju najviše. Osim u procjeni ima nešto i u spletu okolnosti koje se odviju u tom procesu razvoja. Koliko je onih koji su bili spremni staviti ruku u vatru da će Teklić baš ove sezone bljesnuti ne znamo. Vjerojatno koliko i onih koji su stavljali ruke u vatru da će primjerice Dion Drena Beljo prošle sezone zabiti više golova na posudbi u Istri 1961 od svih napadača Osijeka, ili onih koji su bili spremni garantirati prije dvije godine da će Josip Šutalo biti među putnicima u Katar. 

HNL, 12. kolo

Petak, 7. listopada

Lokomotiva - Šibenik, 18.00

Subota, 8. listopada

Hajduk - Varaždin, 19.05

Istra 1961 - Dinamo - ODGOĐENO

Nedjelja, 9. listopada

Slaven Belupo - Osijek, 15.00

Gorica - Rijeka, 17.10

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HajdukHajduk junioriNK VaraždinTonio TeklićMichele Šego

Ostale Vijesti