AMANDA PEROBELLI Action Images
AMANDA PEROBELLI Action Images

Svjetski mediji tumače zašto je Messi osvojio Zlatnu loptu: Copa America je veći trofej od Bundeslige

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 29.11.21. | 22:49

Lewandowski i Messi su imali fantastične brojke, Poljak nešto bolje, ali je Argentinac ostvario značajniji timski uspjeh.

Leo Messi je osvojio sedmu Zlatnu loptu u svojoj neponovljivoj karijeri. Iza sebe je ostavio Roberta Lewandowskog koji je u dresu Bayerna i poljske reprezentacije imao brutalne individualne brojke sa 64 pogotka i 10 asistencija u kalendarskoj godini.

Messi je u 2021. godini imao više direktnih doprinosa za pogodak od svih igrača na svijetu izuzev Poljaka. Bivši igrač Barcelone upisao je 41 pogodak uz 17 asistencija. Što se trofeja tiče, Lewa je osvajao Bundesligu, Klupsko svjetsko prvenstvo i njemački Superkup, a Messi Copu Americu i španjolski Kup Kralja. Zašto jer onda dobio prednost usprkos manjem broju trofeja i golova?

Kako sada pišu svjetski mediji poput Goal.coma, stručni žiri France Footballa ocijenio je da je osvajanje Copa Americe s Argentinom prestižniji podvig od Bayernovog devetog uzastopnog naslova njemačkog prvaka. Podsjetimo, Messi je 2014. ostao kratak u finalu Svjetskog prvenstva, pa je ovogodišnja Copa prvi trofej koji je donio Argentini, ujedno i prvi koji su Gauchosi podigli nakon 27 godina. Uz to je bio najbolji strijelac i uvjerljivo najbolji igrač turnira.

Magazin FourFourTwo tvrdi da mu je i prilog išao i osvojeni Kup Kralja, njegova posljednja titula s Barcelonom u čijem je osvajanju ponovno on bio ključan kotačić. Messi je bio strijelac u finalu i tako Barceloni donio trofej u generalno razočaravajućoj sezoni usprkos kaosu koji je zavladao katalonskim klubom.

Lewandowski ima osjetno bolji napadački učinak, Messi osjetno bolje postignuće na reprezentativnom planu. Neki će možda istaknuti kako Lewandowski u Poljskoj ima daleko manje kvalitetne suigrače nego Messi u Argentini, ali Messi je i pod vodstvom Koemana koji je gubio konce i uz igrače koji se ne mogu mjeriti s Bayernovim kadrom imao maestralno učinkovitu godinu na klupskom planu. Izgleda da su se birači France Footballa odlučiti voditi načelom o nogometu kao timskoj igri, pa su ispred individualnog učinka stavili momčadske poduhvate.

Bilo kako bilo, sedma Zlatna lopta je u Messijevim rukama, a ostatak današnjih 29 finalista ukupno ih ima šest (Ronaldo pet i Luka Modrić jednu).

 


Tagovi

Lionel MessiZlatna lopta

Ostale Vijesti