REUTERS/Leonhard Foeger Slavko Midžor/Pixsell EXPA Jurica galoić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell
REUTERS/Leonhard Foeger Slavko Midžor/Pixsell EXPA Jurica galoić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Svi Dinamovi Salzburzi: Mandžina glupost, Eduardove bravure, teški porazi, Cicin labuđi pjev, razuzdano slavlje...

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 05.10.22. | 09:45

Šest utakmica odigrali su Dinamo i Red Bull u zadnjih 13 godina, puno je trenutaka, zanimljivih i neobičnih detalja obilježilo te dvoboje

Šest utakmica, nijedna pobjeda u 90 minuta. To je Dinamov 'skor' s Red Bullom, ali ta jedna izborena pobjeda, nakon produžetaka ipak je imala najveću težinu. Ušli su Modri u Ligu prvaka 2016., nakon 1:1 u Maksimiru, odigrali su 1:1 i u Salzburgu. Iako su bili 70-ak minuta potpuno podređeni, Red Bull je imao 1:0 i brdo prilika, pred sam kraj susreta zabio je Junior Fernandes, a onda u produžecima Soudani donio pobjedu vrijednu plasmana. Pamtimo štošta iz tih dvoboja s austrijskim prvakom, bilo je i teških poraza, bilo je i neobičnih, ali i trenutaka koji će se uvijek pamtiti. Prvi put igrali su Dinamo i Red Bull 2009. u pretkolu Lige prvaka, potom 2014. u skupini Europske lige i, konačno, 2016. u play-offu Lige prvaka. Podsjetili smo se nekih događaja koji su obilježili 'suživot' Dinama i Red Bulla tih zadnjih 13 godina.

MANDŽUKIĆEVA GLUPOST

U toj prvoj međusobnoj utakmici 2009. u Salzburgu, Dinamo je slovio za favorita. I imao je u napadu sjajnog, ali ponašanjem nepredvidljivog, Marija Mandžukića. Zabio je Mandžo gol, Dinamo imao 1:1, odličan rezultat za uzvrat. No, onda u zadnjim minutama, Mandžo je pokazao drugu stranu karaktera. S tribine je doletjela neka baklja, Mario se nešto posvađao oko klupe, odugovlačio i sasvim nepotrebno zaradio drugi žuti karton. A i prvi je dobio zbog prigovora. Nije mogao igrati uzvrat, Dinamo je bio vrlo oslabljen, tako je i završilo (2:1). Još se sjećamo kako se stanoviti Tchoi narugao s Denisom Glavinom.

SLEPIČKA UMJESTO ŠVENTA?

Dušan Švento, tadašnji reprezentativac Slovačke, zabio je Dinamu 2009. gol u Zagrebu i pogurao Red Bull prema play-offu Lige prvaka. Kasnije se u Maksimiru proširila priča da je Švento, zapravo, bio Dinamova meta godinu ranije, ali da je Zoran Mamić, tada na početku svoje karijere sportskog direktora, u Maksimir radije doveo Miroslava Slepičku, koji se pokazao u međusobnom dvoboju Dinama i praške Sparte. Da je ta utakmica prevladala u korist Slepičke. Nikad, dakle, nećemo znati kako bi završio ovaj dvoboj 2009. da je u Dinamo, umjesto Slepičke, došao Švento.

EDUARDO SPRIJEČIO BLAMAŽU

Pet godina kasnije sasvim drugačiji odnos snaga, Red Bull je bio za Dinamo - space shuttle. Prvo dvoboj u skupini Europske lige i lagana pobjeda Austrijanaca - 4:2. U utakmici u kojoj je primio četiri gola najbolji je bio Dinamov vratar Eduardo. Naime, da nije bilo njega, mogli su 'Bikovi' zabiti i 10 golova. Već nakon 52 minute imali su 4:0, gađali okvir gola, Eduardo je branio. Ademi i Henriquez u završnici su smanjli zaostatak, u svakom slučaju rezultat je na kraju bio bolji od igre i dojma.

JEDAN OD NAJTEŽIH PORAZA

Ali, onaj tko je vjerovao da će u uzvratu biti bolje, jer, ne može Red Bull dvaput tako 'poniziti' Modre, prevario se. U Maksimiru su Austrijanci bili još jačim još širih krila, slavili su 5:1! Jedan je to od najtežih Dinamovih europskih poraza u Maksimiru, uz onaj Lyon (1:7), teži od onih 0:4 s Juventusom. Ipak je to Juventus. Johnatan Soriano i Kevin Kampl poigravali su se s Dinamom, čiju je čast uspio nekako spasiti Henriquez. Ali, ostao je dojam potpune nemoći u dvije utakmice.

NEOBIČAN ULMEROV REKORD

Andreas Ulmer, kapetan je Red Bulla i lijevi bek. Za reprezentaciju protiv Hrvatske nedavno nije igrao zbog bolesti, ali se oporavio, zaigrao protiv LASK-a, igrat će i protiv Dinama, ako se štogod radikalno ne promijeni. I time će postaviti neobičan rekord, naime, Ulmer će biti jedini igrač koji je odigrao sve dosadašnje utakmice Salzburga i Dinama. Od 2009. naovamo, svih šest, ovo će biti sedma. U Dinamu jedino se Arijan Ademi može pohvaliti da je već igrao protiv Salzburga, u dvije utakmice 2014., čak je zabio i gol na Red Bull Areni. U momčadi Red Bulla danas su i vratar Walke te branič Bernardo, koji su i te 2016. bili dio momčadi.

EDUARDO 2.0 PA SUZE ZA OPROŠTAJ

Još je jednom Eduardo Carvalho briljirao na istom travnjaku. Ako već dvije godine ranije nije uspio spriječiti poraz, nego ga je samo ublažio, te 2016. bio je fantastičan. Dinamo je tonuo, bio sve dalje od Lige prvaka, drugi gol Red Bulla koji bi prelomio susret, visio je u zraku. Ali, Eduardo nije dao, zaključao je vrata, skidao čuda i dao suigračima kisik za veliki preokret. Bila je to ujedno i zadnja Eduardova utakmica za Modre, nakon nje je otišao u Chelsea. I to u suzama, sjećamo se kako se u hotelu nakon susreta u velikom slavlju (o njemu malo niže) emotivno opraštao od suigrača i kluba. Nije puno nedostajalo da nazove i London i kaže: 'ne dolazim!'

KLUPA OD 60-AK MILIJUNA EURA

Jedan detalj iz te Dinamove pobjede u Salzburgu. Naime, tada su na klupi Red Bulla sjedili, između ostalih, Upamecano, Dabbur, Minamino i Lainer. Koju godinu kasnije svi su oni napustili Salzburg, otišli u ukupnim transferima višima od 60 milijuna eura! Ne moramo ih posebno predstavljati, uglavnom igraju u velikim klubovima, postali su reprezentativci. Eto, tada nisu bili u prvom planu, primjerice, Upamecano je bio pričuva Duji Ćaleta-Caru, koji je protiv Dinama u Salzburgu zaigrao u prvih 11.

'UZELI SMO IM ĆORIĆA'

Tako su objavili iz Maksimira, kad je veliki talent Ante Ćorić potpisao za Dinamo. Došao je iz Salzburga, gdje su njemu i obitelji nudili štošta, otac Miljenko bio je i zaposlenik kluba, međutim, zov Dinama i Zagreba bio je jači. A u Maksimiru su bili sretni, jer su doveli velikog talenta, tada jednog od najvećih. Bio je Ante Ćorić i dio te momčadi koja je 2016. slavila u Salzburgu, ušao je s klupe i sudjelovao u Dinamovom trijumfu.

ŠIFO U NAPADU - CICIN LABUĐI PJEV

Naravno, najviše je uspomena na tu 2016. Dinamo je, dakle, bio u glibu, pred ispadanjem, a onda je Cico Kranjčar povukao pobjednički, neki će reći očajnički, potez. S klupe je uveo Gordona Schildenfelda. Je li Cicina ideja baš bila takva ili je planirao drugačije, ali Šifo je bio faktor iznenađenja. Nije igrao pred svojim već se našao pred suparničkim golom, prebacio loptu za Fernandesa, koji je onda zabio za produžetke. Ispala je to Cicina genijalnost, nažalost, pokazalo se kasnije i njegov trenerski, labuđi pjev.

LUDO SLAVLJE I POBUNA U HOTELU

A nakon tog trijumfa svjedočili smo jednom od najluđih slavlja Dinamovih igrača, Uprave, članova klupske delegacije. U hotelu u centru Salzburga, onako spontano, skupili su se svi, stranci predvođeni Eduardom, koji je, dakle, odlazio u Chelsea, Machadom i Soudanijem donijeli su velike zvučnike u predvorje i pustili glazbu. Treštalo je od pjesme, smijeha, vike, svlačile su se majice, vezale oko glave, plesalo se po stolovima... U jednom trenutku pobunili su se neki gosti hotela, s recepcije protestirali kod dinamovaca i tražili da se stišaju, no, ništa ih nije moglo zaustaviti te noći. Trajalo je slavlje do pet, šest ujutro, ta Liga prvaka se jako dobro 'zalila'.

OLIVER LUKIĆ, RED BULLOVA POBJEDA?

Odnedavno je u Akademiji Red Bulla još jedan mladi igrač hrvatskih korijena. Radi se o 16-godišnjem Oliveru Lukiću, silno talentiranom momku, kapetanu mlađih selekcija Austrije, koji već igra i za U18 momčad Salzburga i reprezentaciju. Predviđaju mu veliku karijeru, a je li Lukić Red Bullova pobjeda nad Dinamom, vidjet ćemo, naravno, kroz koju godinu. Naime, Lukić je veliki dinamovac, nekoliko puta bio je na radaru Modrih, ali u Maksimiru nisu bili odlučni i on je izabrao Salzburg. Tamo se, zasad, razvija odlično.

Liga prvaka, 3. kolo

Srijeda, 5. listopada

Skupina E

RB Salzburg - Dinamo, 18.45

Chelsea - Milan, 21.00


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

GNK DinamoRed Bull SalzburgLiga prvakaZlatko KranjčarAnte ĆorićEl Arbi Hillel SoudaniJunior FernandesMario Mandžukić

Ostale Vijesti