Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Švedski wunderkind koji je srušio Manchester United javno propitkuje izbornikove odluke, a za 35 milijuna eura ga želi dovesti drugi klub iz Premier lige

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 16.11.23. | 10:41

U domaćem prvenstvu ove sezone igra fenomenalno, uskoro bi trebao postati uvjerljivo najveći izlazni transfer u povijesti lige, a iako neki vjeruju da bi mogao doseći razinu Zlatana Ibrahimovića, on još uvijek nije dobio poziv u A reprezentaciju.


Mnogo je primjera igrača koji zabljesnu u tinejdžerskoj dobi, ali onda kad trebaju ‘odrasti’ i napraviti iskorak, nešto u njihovoj karijeri pođe po zlu. Kad se priča o najboljim klincima u svijetu nogometa, ipak se najviše ističu Lamine Yamal (Barcelona), Warren Zaïre-Emery (PSG) te Endrick (Palmeiras-Real Madrid), ali odmah iza njih tu su i Kendry Páez (Independiente-Chelsea) te, od ove srijede 18-godišnji Roony Bardghji (Copenhagen).

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mladi reprezentativac Švedske rođen je u Kuvajtu, podrijetlo vuče iz Sirije, a nakon što je prošao kroz omladinski pogon Malmöa, 2020. godine (tada je imao 14) prešao je u danski Copenhagen. Na Jyllandu se dobro snašao, u klubu su na njega odmah gledali kao svoju budućnost, a to su potvrdili i 21. studenog 2021. godine kad je sa 16 godina i šest dana debitirao za prvu momčad danskog velikana. Samo sedam dana kasnije, na gostovanju kod Aalborga, zabio je svoj prvijenac za prvu momčad te je s 16 godina i 13 dana postao uvjerljivo najmlađi strijelac u povijesti Superlige. Prije njega je na vrhu bio Jeppe Kjaer koji je prvijenac zabio s 16 godina, četiri mjeseca i osam dana.

Roony je praktički od svoje 16. godine ne samo prvotimac, već i zvijezda Copenhagena. Njegova igra napreduje, preuzima sve veću odgovornost, a to se posebno vidi ove sezone. Prvo je u domaćem prvenstvu, i to u najvećem derbiju protiv Bröndbyja u devetom kolu, s dva pogotka u razmaku od pet minuta, svojoj momčadi donio preokret i pobjedu, da bi onda i u Ligi prvaka, protiv velikog Manchester Uniteda, u 87.minuti zabio pogodak za 4-3 s kojim je Copenhagen na Parkenu svladao engleskog giganta. I, ne treba zaboraviti, sve to napravio je kao 17-godišnjak…

Ove srijede Roony je proslavio svoj 18. rođendan, a iako se nadao da će mu najljepši poklon doći do izbornika Jannea Anderssona, 61-godišnjak nije okrenuo broj mladića koji ne da bi mu mogao biti sin, već i unuk.

Nepozivanje u reprezentaciju shvatio je dosta osobno, priča je to koja se dosta povlači po švedskim medijima proteklih dana, a sam Roony je na tu temu, bez dlake na jeziku, poručio sljedeće:

“Što se još očekuje od jednog 17-godišnjaka da dobije poziv? Ne, ne slažem se s odlukom izbornika”, rekao je Bardghji.

“Rekao mi je da zaslužujem biti dio reprezentacije i da je svjestan svega što sam napravio. Ne znam što je mislio time da budem iskren”, dodao je.

I tako mladi Roony, kojem se predviđaju velike stvari u karijeri, još neko vrijeme neće osjetiti čari A reprezentacije. On je za ovo reprezentativno okupljanje ‘prebačen’ u U21 reprezentaciju koju očekuju ogledi s Finskom (prijateljska utakmica, 16. studenog, 16 sati) te Nizozemskom (kvalifikacije za Euro U21, 20. studenog, 12 sati). No, prema posljednjim informacijama, te dvije utakmice ipak neće biti u fokusu mladog Šveđanina. Naime, engleski mediji sada pišu o tome kako Bardghjija već ove zime želi dovesti De Zerbi te da je Brighton za njegove usluge spreman platiti između 30 i 35 milijuna eura. Najveći izlazni transfer u povijesti Superlige trenutno je onaj otprije nekoliko mjeseci kad je Ernest Nuamaha iz Nordsjaellanda prešao u Lyon za 25 milijuna eura, a Bardghji bi to svakako trebao ‘preskočiti’.

Kad bi se to dogodilo, Bardghji bi postao najveći ulazni transfer u povijesti Brightona. Galebovima novaca ne nedostaje, ljetos su prodali Caiceda, Mac Allistera i Sancheza za ukupno 190 milijuna eura, dok su na zamjene (Pedro, Baleba, Igor, Verbruggen…) ukupno potrošili 100 milijuna eura.

De Zerbi očito voli imati ‘klince’ u napadu, jer izuzev Mitome (26), Marcha (29) i Welbecka (32), navalu Galebova predvode još Buonanotte (18), Fati (posudba, 21), Adingra (21), Enciso (19), Pedro (22) i Ferguson (19).

U svakom slučaju, o Roonyju Bardghjiju još će se puno pričati i pisati. Transfer u Brighton u siječnju? Moguće, lako moguće… Samo, De Zerbi će ga morati dobro platiti, a ako se to dogodi, onda ga ni Andersson više neće moći ignorirati…

Oglas

Euro 2024, kvalifikacije

Srijeda, 15. studenoga

Skupina I

Izrael – Švicarska, 1-1

Četvrtak, 16. studenoga

Skupina A

Cipar – Španjolska, 1-3

Gruzija – Škotska, 2-2

Skupina F

Azerbajdžan – Švedska, 3-0

Estonija – Austrija, 0-2

Skupina G

Bugarska – Mađarska, 2-2

Crna Gora – Litva 2-0

Skupina J

Lihtenštajn – Portugal 0-2

Luksemburg – BiH 4-1

Slovakia – Island 4-2

Petak, 17. studenoga

Skupina C

Engleska – Malta 2-0

Italija – S. Makedonija 5-2

Skupina E

Moldova – Albanija 1-1

Poljska – Češka 1-1

Skupina H

Kazahstan – San Marino 3-1

Finska – S. Irska 4-0

Danska – Slovenija 2-1

Subota, 18. studenoga

Skupina B

Francuska – Gibraltar 14-0

Nizozemska – Irska 1-0

Skupina D

Armenija – Wales 1-1

Latvija – Hrvatska 0-2

Skupina I

Bjelorusija – Andora 1-0

Izrael – Rumunjska 1-2

Švicarska – Kosovo 1-1

Nedjelja, 19. studenoga

Skupina A

Škotska – Norveška 3-3

Španjolska – Gruzija 3-1

Skupina F

Belgija – Azerbajdžan 5-0

Švedska – Estonija 2-0

Skupina G

Mađarska – Crna Gora 3-1

Srbija – Bugarska 2-2

Skupina J

BiH – Slovačka 1-2

Lihtenštajn – Luksemburg 0-1

Portugal – Island 2-0

Ponedjeljak, 20. studenoga

Skupina C

S. Makedonija – Engleska 1-1

Ukrajina – Italija 0-0

Skupina E

Albanija – Ovčji Otoci 0-0

Češka – Moldova 3-0

Skupina H

S. Irska – Danska 2-0

San Marino – Finska 1-2

Slovenija – Kazahstan 2-1

Utorak, 21. studenoga

Skupina B

Gibraltar – Nizozemska 0-6

Grčka – Francuska 2-2

Skupina D

Hrvatska – Armenija 1-0

Wales – Turska 1-1

Skupina I

Andora – Izrael 0-2

Kosovo – Bjelorusija 0-1

Rumunjska – Švicarska 1-0



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

BrightonCopenhagenZimski prijelazni roktransferiRoony Bardghji

Ostale Vijesti