Pool via REUTERS/Marco Bertorello
Pool via REUTERS/Marco Bertorello

Super Liga, pokušaj drugi: Aleksandar Čeferin oštrim riječima napao apologete elitnog turnira

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 03.03.22. | 16:58

Summit Financial Timesa u Londonu je otvorio žestoku raspravu o budućnosti klupskog nogometa u Europi.

Malo manje od godine dana otkako je brzo i efikasno “ugašen” projekt europske Super Lige uz teške riječi predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina, iz tabora najbogatijih stižu najave o novom redizajniranom koncpetu turnira čija je prešutna zadaća stvoriti konkurenciju Ligi prvaka.

Kako pišu strani mediji, čelnici Juventusa na čelu sa Andreom Agnelijem, uz podršku Florentina Pereza iz Real Madrida, planira opet ući u realizaciju projekta Super Lige, premda nije poznato u kojem sastavu se okupljaju moćnici ovog puta. Podsjetimo, prošle godine je u proljeće projekt podržalo sveukupno 12 klubova, samo da bi svi redom odustali od daljnje provedbe nakon brutalne reakcije navijača i simpatizera koji su jasno rekli “ne” takvom natjecanju.

Dolaskom novih glasina, oglasio se preventivno slovenac Čeferin i odmah oštro opleo po svojim donedavnim prijateljima. “Prošle godine je bila korona, danas bukti rat u Ukrajini, ne može. Zagovornici ove ne-nogometne ideje žive u paralelnom svemiru” kratak je bio predsjednik Uefe, koji je naglasio kako čelnici najbogatijih klubova žele iskoristiti napeto stanje u Ukrajini i beskrajni fokus zapadnih sila na to, trenutno goruće pitanje za Europu.

Čeferin se tu nije zaustavio, nastavio je prozivati ljude koji su ga očito, što na poslovnoj što na osobnoj razini, iznevjerili. Tako je govoreći na summitu u Londonu, gdje je između ostaloga sjedio i predsjednik Stare Dame Agnelli, dodao da “osnivači mogu platiti koga hoće da napiše kako je riječ o lijepom projektu koji će biti bastion solidarnosti. To su besmislice, i svima je to već sada jasno. Njima su navijači mušterije, za nas su navijači – navijači”, zatvorio je oštru retoriku Čeferin i zaključio kako nitko ne tjera klubove da ne igraju Super Ligu, dapače. Ono što je za njega najvažnije je da jedno sudjelovanje isključuje drugo, što znači da neće dopustiti da klubovi mudro ostanu sjediti na dvije stolice.

S druge strane i Čeferin mora odgovarati na neka za njega neugodna pitanje. Naime, mnogi tvrde kako je najavljena reforma Lige prvaka zapravo pandan za Super Ligu, ovako je Čeferin odgovorio na upit ima li istine u tome.

“Svi koji uspoređuju ta dva projekta ne mogu biti ozbiljni”, započeo je Čeferin i dodao kako "sadašnji format Lige prvak broji 32 ekipe a njihov plan je proširiti natjecanje na 32 momčadi kako bi i nešto slabiji timovi mogli naći svoje mjesto 'pod suncem' Lige prvaka”.

Ipak, nije to baš tako. Redizajn Lige prvaka bi mogao biti poprilično opsežan. Grupna faza više neće imati osam grupa nego jednu veliku, svaka ekipa će u prvoj fazi natjecanja odigrati deset susreta, što bi zbrojno značilo da će Liga prvaka od sezone 2024./2025. Imati preko stotinu utakmica više nego do sad.

I dok se čeka da Andrea Agnelli prezentira Super Ligu 2.0, u Londonu na nogometnom summitu teške riječi između zaraćenih strana koje ne biraju riječi o onoj “drugoj” strani. Uspoređivale su se laži nekih aktera s trenutno omrženim političarima, no takva komunikacija ionako nadilazi zbivanja sa sportskih borilišta.

Jedno je sigurno, ideja o Super Ligi će se ostvariti prije ili kasnije. Pitanje je samo u kojem obliku. Kako kaže poznata uzrečica “najbolji pregovori su oni iz kojih obje strane odlaze podjednako nezadovoljne”. Jedino tako je moguće pronaći eventualni balans koji će umiriti obje strane u vremenima kada se nogomet iz temlja mijenja.


Tagovi

Aleksander ČeferinUEFASuper ligaReal MadridBarcelonaJuventusandrea agnelli

Ostale Vijesti