EXPA/Pressesports/Etienne Garnier
EXPA/Pressesports/Etienne Garnier

Suparnici Modrih uoči međusobnog sraza: Astana ispala iz Kupa i izgubila ligaški vrh, Dinamov lanjski znanac u Tbilisiju

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 11.07.23. | 16:00

Potencijalni Dinamovi suparnici u Ligi prvaka u srijedu igraju prvu utakmicu drugog pretkola

Oči mnogih u Maksimiru bit će u srijedu (16 sati) uprte prema Astani. Tamo će svoju prvu utakmicu prvog pretkola Lige prvaka igrati kazahstanski i gruzijski prvak, Astana i Dinamo Tbilisi, a među njima se krije suparnik Modrih u drugome pretkolu. Nemaju u Dinamu preference, koji bi od tih klubova radije htjeli za protivnika, svjesni su da u drugom pretkolu, dok su 'noge još teške', nema laganih utakmica, bez obzira na očitu razliku u kvaliteti. Ipak, manje žele Astanu, zbog dugačkog putovanja, vremenske razlike (četiri sata) i umjetne trave, više je onih koji bi izabrali gruzijskog prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A kakva je situacija u tim klubovima uoči tog međusobnog dvoboja? Astana je imala niz od 15 utakmica bez poraza, držala vrh prvenstvene ljestvice, no, to se zadnjih dana promijenilo. Ispao je kazahstanski prvak u polufinalu Kupa od Ordabasyja, nakon 1-0 pobjede u prvom dvoboju, u uzvratu je Ordabassy slavio 2-0, kontroverznim golom u produžecima, u 115.minuti. Kontroverznim, jer nema potvrde da je lopta u cijelosti prošla gol-crtu, no nakon intervencije VAR-a i dugačkog gledanja snimke, suci su ipak priznali pogodak.

"Gledali smo snimku 100 puta i nema dokaza da je lopta prošla crtu. Nije nam u startu bio imperativ osvojiti Kup, ali bili smo bolji u prvoj utakmici i u prvom poluvremenu uzvrata, na kraju, mislim da smo zaslužili finale. Igramo Ligu prvaka pa sam odmarao neke igrače", rekao je Grigorij Babayan, trener Astane, koji u toj utakmici nije računao ni na jednog od dvojice Hrvata. Vratar Josip Čondrić bio je na klupi, a Marin Tomasov je dobio poštedu.

No, nije to sve, Astana je u ponedjeljak, tri dana nakon ispadanja iz Kupa izgubila i vrh prvenstvene ljestvice. Ordabasy je kao gost u zaostaloj prvenstvenoj utakmici slavio kod Okzhetpesa (4-0) i izjednačio se s Astanom na vrhu po broju bodova (38), uz utakmicu manje i bolju gol-razliku. Inače, Astana je dosad dovela tek jednog novog igrača, stigao je Jan Vorogovskij, Kazahstanac, lijevi bek iz belgijskog Molenbecka, za 400 tisuća eura. Prijelazni rok u Kazahstanu traje do 24.srpnja, dakle, završit će uoči prve utakmice drugog pretkola (Dinamo je domaćin 25.srpnja).

Što se tiče Gruzijaca, tamo je prvenstvena stanka, podsjetimo, Dinamo Tbilisi drži četvrto mjesto ljestvice s osam bodova manje od vodećeg imenjaka iz Batumija nakon 19 kola. No, za razliku od Astane, Dinamo Tbilisi je bio dosad puno aktivniji na tržištu. S posudbe (Torpedo Kutaisi) vratio se defenzivni vezni Levan Osikmašvili, dok su novi igrači kluba postali Gagi Margvelašvili, stoper pristigao iz makedonskog Shkupija, koji je lani odigrao svih 180 minuta protiv Dinama u drugom pretkolu Lige prvaka. Giorgio Loria ima 37 godina, vratar je i došao je iz ciparskog Anorthosisa, dok je direktno iz Kameruna u Tbilisi sletio 20-godišnji Joseph Iyendjock, defenzivni vezni. U Gruziji prijelazni rok traje i kraće nego u Kazahstanu, do 20.srpnja i momčad iz Tbilisija sigurno će, prođe li Astanu, u sam smiraj mercata planirati još novih igrača.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

AstanaDinamo TbilisiJosip ČondrićMarin TomasovLiga prvaka

Ostale Vijesti