Ivo Čagalj/Pixsell
Ivo Čagalj/Pixsell

Suđenje je (opet) najveći problem HNL-a! Tko uopće može odsuditi derbi bez mrlje?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.10.22. | 12:00

Sudačkih je repova ove sezone u HNL-u uistinu previše. U žiži su posebno zadnje Hajdukove utakmice, u kojima je bilo puno dvojbenih situacija, a koje su u dramatičnim završnicama odlazile uvijek na istu stranu. No, krivih odluka i velikih grešaka ima i na drugim terenima, kriteriji su posve različiti, ovisno o situaciji. Dok je tako, neće biti bolje

Da, suđenje u HNL-u je užasno! Generalno, užasno. U svakom kolu neke velike dvojbe, često sasvim drugačija objašnjenja stručnjaka za gotovo iste situacije. Jednom jest kazneni udarac, neovisno o intenzitetu, drugi put nije, jer je intenzitet preslab, treći put je čisti žuti, idući je 'iz aviona' crveni karton. Mislili smo, doista smo vjerovali, da će pojavom VAR-a i nakon nekoliko sezona prilagodbe na njega, nakon što se činilo da stvari postati normalnije, one doista takve i biti no, dojam je, zapravo, zaključak da su kaos i nejednaki kriteriji sve izraženiji, svakim novim kolom HNL-a.

Utakmica Gorice i Hajduka izazvala je nove polemike i svađe, sudac Dario Bel, od ciničnijih nogometnih zaljubljenika prozvan 'Maksimović' (stariji će pratitelji znati o čemu se radi), imao je nekoliko spornih situacija. Prvo dosuđeni pa onda nedosuđeni kazneni udarac za Goricu, zatim kazneni udarac za Hajduk koji prvotno nije sudio, a onda promijenio odluku i još je pojačao crvenim kartonom. Je li se VAR trebao uopće javiti i, ako se već javio, zašto se nije gledao i moguću prekršaj Biuka prije samog duela za jedanaesterac? I, nakon svega stigne pobjednički gol u 98. minuti!

Hajduk je uzeo tri boda u još jednoj utakmici u kojoj se više priča o suđenju nego o kvalitetnoj igri. Prošli tjedan trijumf na Poljudu opet duboko u sudačkoj nadoknadi, uz gol igrača koji nije niti trebao igrati tu utakmicu (Awaziem), jer, tjedan dana prije morao je, to je stav Sudačke komisije, dobiti drugi žuti karton. Za jedan pogibeljni start Hajdukov igrač (Fossati) dobio je samo žuti karton, VAR se nije uključio, a za nešto manje oštar nasrtaj Livaja nije uopće dobio karton, koji bi ga isključio iz iduće utakmice. Baš taj Livaja zabio je u idućoj utakmici pobjednički gol.

To su odluke koje su oni koji presuđuju označili pogrešnima, a brojni su mediji izvadili podatak da je najviše pogrešaka u ovoj sezoni bilo baš u korist Hajduka. I, u Hajduku ne smiju bježati od svih tih činjenica, ako ni zbog čega, onda baš zbog toga što je upravo Hajduk bio taj koji je u prošlosti najčešće skakao na svaku dvojbenu odluku, osjećao se oštećenim, prijetio bojkotom, izlaskom iz lige, prizivao strane suce...

Kad ne igraš dobro i mučiš se, a pobjeđuješ uglavnom u sudačkoj nadoknadi kao Hajduk u zadnje vrijeme, onda sudačke odluke dodatno dobivaju na važnosti. A pravorijek stručnih komentatora i Komisije za Belovu arbitražu tek čekamo, ne tvrdeći nužno da je svaka odluka bila pogrešna. No, problem je ako velika većina dvojbenih odluka ode na stranu uvijek istog kluba i prelomi utakmicu iz tjedna u tjedan. Onda je logično da je sumnji i polemika sve više.

No, da ne bi bilo da pričamo samo o Hajduku, sudačkih je repova, ukupno, ove sezone u HNL-u previše. Priče s Hajdukovih utakmica najviše su u žiži, jer je i ulog najveći, ali može se čuti sve jači krik iz Velike Gorice da ih se oštećuje iz kola u kolo, bez obzira protiv koga igrali. I nisu jedini, neki će nezadovoljstvo suđenjem izgovoriti sebi u bradu, neki će prešutjeti i čekati novu utakmicu. Spornih situacija bit će dok je nogometa, ali to ne znači da suđenje mora uvijek biti najveći prfoblem HNL-a. A ove sezone to, definitivno, opet jest! Jer, iz vikenda u vikend mijenjaju se sudački kriteriji, viđamo kardinalne pogreške, više ne znamo što jest kazneni udarac, što nije, što je za žuti, što za crveni karton. A dok je tako, prostora za manipulaciju i sudačku improvizaciju, ali i nenamjerne pogreške je previše.

I, sve to uoči tjedna u kojemu bismo trebali uživati u još jednom velikom derbiju Hajduka i Dinama. U zadnje vrijeme suci nisi bili toliko plamteća tema tih dvoboja, no, nakon svega što gledamo ove sezone pitanje je što možemo očekivati u petak? Tko će uopće suditi taj dvoboj i može li uopće izaći iz tog derbija 'neokaljan'? Jer, s obzirom koliko su 'klizna' pravila i tumačenja od strane sudaca i sudačkih eksperata, zvuči uistinu nemoguće da i nakon derbija neće biti novih repova i polemika. Bez ozira tko pobijedio! A uistinu smo se nadali da će toga, s VAR-om i godinama, biti sve manje!

HNL, 13. kolo

Petak, 14. listopada

Šibenik – Slaven Belupo 0:2

Subota, 15. listopada

Osijek – Istra 1961 2:0

Gorica – Hajduk 0:1

Nedjelja, 16. listopada

Dinamo – Varaždin 15.00

Rijeka – Lokomotiva 17.10



Tagovi

GNK DinamoHajdukHNLSuciVAR suciBruno Marić

Ostale Vijesti