Što trebamo znati o argentinskom milijarderu koji ulaže u HNL

Vrijeme Čitanja: 1min | pon. 08.06.20. | 18:15

Prijenosi HNL-a postat će dio ogromne distrubucijske mreže TV prava.

Ovih dana u središtu nogometne javnosti je slučaj prodaje TV prava Hrvatske nogometne lige za period od narednih sedam godina, uz mogućnst pdoruženja na još tri.

Određene strane hrvatskog nogometa, prije svega onih u Hajduku, nisu zadovoljne cjelokupnim procesom, odnosno netransparentnošću kad su u pitanju detalji ponuda. Bilo kako bilo, velika većina prvoligaša dala je svoj pristanak da prava idu u ruke tvrtki Endorphine Magine, osnovanoj u veljači ove godine.

U pitanju je podkompanija švedske Magine Pro, koju je prije nekoliko godina kupio Alejandro Bulgheroni, jedan od najbogatijih Argentinaca koji je bogatstvo stekao u naftnom biznisu. Riješio je dugove u koje je firma do tog trenutka zapalla, resturkturirao je i vratio na tračnice profitabilnosti.

Učvrstio je poziciju firme na području Skandinavije i Njemačke, te donio odluku na širenje u Europi, Sjedinjenim Državama i Aziji, te s tim u skladu – evo ga i u Hrvatskoj. Na račun TV prava hrvatski će prvoligaši uknjižiti preko deset milijuna eura godišnja.

Bulgheroni je vlasnik Bridas korporacije, koju je s bratom preuzeo 1985. nakon smrti oca koji ju je osnovao daleke 1948. Firma je zgrnula bogatstvo na izgradnji mreže naftovoda u matičnoj Argentini, a 2011. prodali su 50% udjela kineskoj kompaniji CNOOC za nešto preko tri milijarde dolara. 2017. Bridas je ušao u partnerstvo s BP-om.

Osobno bogatstvo Bulgheronija procjenjuje se na 2.8 milijardi američkih dolara.

(foto: Pixsell)


Tagovi

TV pravaHNSHNL

Ostale Vijesti