JOHN SIBLEY/Action Images
JOHN SIBLEY/Action Images

Što se događa s Matejom Mitrovićem? Trebao je biti prvotimac Vatrenih, a sad je 'višak' u Bruggeu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 07.10.21. | 10:34

Povremeni reprezentativac je ove sezone skupio četiri nastupa za belgijskog velikana, a njegova je momčad od vrha Jupiler Pro lige udaljena tek jedan bod.

Kad je Rijeka u ljeto 2013. godine na bankovni račun Cibalije uplatila 130 tisuća eura za Mateja Mitrovića, mnogima su se nad glavama pojavili brojni upitnici. Pokazat će se, bila je to jedna od najboljih investicija u povijesti kluba s Kvarnera budući da je ne samo da je Mitović tri i pol godine kasnije ostvario ogroman transfer u Bešiktaš, već je svojim izvrsnim izvedbama na Kantridi i Rujevici postao toliko dobar da su mnogi upravo u njega upirali prstom kad bi tema razgovora tko će biti nasljednik Vide ili Lovrena u hrvatskoj reprezentaciji.

Mitrović je u siječnju 2017. godine preselio u Bešiktaš, a ono što je njemu pošlo za rukom u toj sezoni 16/17. ne može se pohvaliti baš svako. Naime, u jednoj je sezoni osvojio dva naslova prvaka.

Za turskog velikana skupio je 22 nastupa, da bi onda nakon godinu dana preselio u Belgiju. U Club Brugge prvo je došao na polugodišnju posudbu tešku 400 tisuća eura, da bi ga onda u ljeto 2018. godine Bešiktaš prodao za dodatnih 3.5 milijuna eura. Zbrojimo li ta dva iznosa, dolazimo do zaključka da su Turci na njemu izgubili 300 tisuća eura budući da su ga iz Rijeke doveli za 4.2 milijuna eura.

U početku, Mitrović je bio standardan, ali brojne ozljede uzrok su tome zašto se na njega više ne gleda kao prvotimca. Danas ima status pričuve u Bruggeu, a više minuta od njega su ove sezone na poziciji središnjeg braniča skupili Nsoki, Mechele i Hendry.

Brugge je praktički oduvijek bio jedan od najvećih belgijskih klubova pa tako ne čudi zašto gotovo pa svake sezone naprave jedan veliki izlazni transfer. No, nije da oni samo prodaju, već jednako tako vole i potrošiti na pojačanja što vidimo po tome da su ovog ljeta na nove igrače izdvojili ček 45.5 milijuna eura. Što se tiče prodaja, Dennis je otišao u Watford, Deli u tursku Demirspor, a Odilon Kossounou u Bayer Leverkusen za 23 milijuna eura. Možda su ove godine više potrošili nego uprihodili, ali to nije ništa čudno za njih. Jednog dana kad klub budu napustili Lang, De Ketelaere ili Noah Mbamba, bankovni račun će sigurno biti i više nego dobro popunjen…

Mitrović je za Vatrene skupio 12 nastupa i dva pogotka. Prvi je bio u prijateljskom ogledu protiv Argentine kad je njegov tadašnji suigrač Anas Sharbini doveo Hrvatsku u vodstvo u 11. minuti, da bi onda u drugom dijelu Gaučosi okrenuli rezultat pogocima Ansaldija i Messija.

S druge strane, njegov posljednji nastup u službenoj utakmici za Vatrene sigurno mu nije ostao u lijepo sjećanju budući da je to bilo kad je Furija na stadionu Elchea s ogromnih 6:0 razbila Vatrene u utakmici Lige nacija.

Otad je odigrao 45 minuta u prijateljskom ogledu protiv Jordana te još četiri utakmice odgledao s klupe za rezervne igrače (Španjolska, Engleska, Slovačka, Azerbajdžan), nakon čega je pao u drugi plan kod izbornika Dalića.

No, Mitrovića nikako ne treba otpisivati. U najboljim je igračkim godinama, igra u jakoj sredini, ozljede su napokon iza njega i dojam je da mu samo treba malo kontinuiteta da opet postane 'onaj stari'. Iako u ovom trenutku izbornik više gleda u smjeru Ćalete-Cara, Pongračića, Uremovića i Gvardiola, Mitrović je netko tko bi se također trebao naći u spomenutom društvu. Igračkim znanjem i kvalitetom svakako, samo da je tog kontinuiteta…


Tagovi

Matej MitrovićClub BruggeHrvatska nogometna reprezentacijaHNS

Ostale Vijesti