Što gostovanje na Malti donosi Hajduku? Igračima lakši trening, navijačima dobru zabavu

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 18.06.19. | 17:10

Dobar ždrijeb za Splićane.

Na današnjem ždrijebu prvog pretkola Europske lige, Hajduk je doznao prvog protivnika u pohodu na grupnu fazu drugog po snazi europskog natjecanja. To će biti malteški Gzira United, svakako jedan od poželjnijih izbora za Splićane koji su mogli izvući gruzijski Torpedo Kutaisi ili estonsku Floru.

> Hajduk izvukao Gziru u prvom pretkolu EL

Gzira United je u prošloj sezoni zauzeo treće mjesto u malteškom prvenstvu, a skupili su osam bodova manje od Vallette i Hiberniansa, dvojca koji je bio bodovno izjednačen na prve dvije pozicije. Vrijednost kompletnog rostera na Transfermarktu je 2,25 milijuna eura, što je gotovo 12 puta manje od Hajduka i njegovih 24,6 milijuna.

U svojem sastavu Gzira ima čak osam stranaca, što donekle sugerira da se ipak ne radi o toliko bezazlenom protivniku, no Splićani doista ne bi smjeli imati probleme u ovom dvomeču. Gdje Gzira stoji u europskim okvirima, najbolje ocrtava njihova prošlosezonska euro avantura, kada ih je s ukupnih 5:0 izbacio Radnički iz Niša. Bilo je to u drugom pretkolu Europske lige, dok su u prvom s 4:1 izbacili andorsku Sant Juliu. Prije toga su samo u sezoni 1973-74 igrali u Europi, ali su s 9:0 ispali od norveškog Branna, tako da će im ovo biti tek treća sezona u povijesti da nastupaju u nekom od europskih natjecanja.

Od spomenutih osam stranih igrača u redovima Gzire, čak su četvorica napadači, a jedan od njih je Nigerijac Haruna Garba, najskuplji igrač momčadi procijenjen na 250 tisuća eura. On je ujedno i najbolji igrač kluba i velika prijetnja četvrtoj momčadi Prve HNL. Garba je u prošloj sezoni odigrao 22 utakmica uz odličan učinak od 13 golova i sedam asistencija.

Vrijedi istaknuti i dva malteška reprezentativca sa zadnjeg popisa za utakmice protiv Švedske i Rumunjske. To su iskusni 38-godišnji golman Justin Haber (54 nastupa) te mladi Juan Carlos Corbalan, veznjak koji je nacionalni dres obukao četiri puta, a ima i jedan zabijen gol.

Za kraj recimo kako će ovo gostovanje sigurno biti vrlo privlačno navijačima Hajduka. Malta je izuzetno popularna turistička destinacija te se na njena tri glavna otoka ima za vidjeti mnogo više prirodnih i kulturnih znamenitosti nego što bi očekivali od tako malene zemlje. Uz to spomenimo da se grad Gzira nalazi u turistički najatraktivnijem dijelu glavnog otoka, tik uz Vallettu, Birgu i L-Islu, tri grada koja okružuju poznatu Grand Harbour. Uz to, u sastavu grada nalazi se i poznati otočić Manoel, još jedno mjesto vrijedno posjeta. S druge strane, sjevernije od Gzire, nalaze se St. Julians i Sliema, mjesta koja s pravom nose titulu epicentra noćnog života, tako da bi navijači, neovisno o hobijima, trebali imati zagarantiran sjajan provod u predgrađu Afrike.

(foto: Wikipedia)


Tagovi

Gzira UnitedEuropska liga

Ostale Vijesti