Reuters
Reuters

Štimac uvodi nogometnu revoluciju u Indiji: "Nisam zadovoljan, FIFA mora mijenjati pravila!"

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 15.07.23. | 09:31

Bivši hrvatski izbornik predložio je četiri ključne promjene za razvoj indijskog nogometa.

Indijska nogometna reprezentacija prije 10-ak dana osvojila je deveti naslov prvenstva Južne Azije, drugi od kada je kormilo reprezentacije uskoro najmnogoljudnije zemlje svijeta preuzeo hrvatski strateg Igor Štimac. Uz to Indija je produžila niz od 11 utakmica bez poraza, a pred Štimcem i njegovom reprezentacijom je Azijski kup koji se igra od 12. siječnja do 10. veljače iduće godine u Kataru! Indija se nalazi u teškoj skupini s Australijom, Uzbekistanom i Sirijom, a nakon završetka prvenstva Azije, Azijate očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026., a koje se igraju od 12. listopada 2023. do studenog 2025.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon dva uspjeha na regionalnim turnirima, Igor Štimac želi napraviti dodatni iskorak sa svojom reprezentacijom. No, svjestan je da su za taj pothvat potrebne korijenite promjene u indijskom nogometu.

"Nisam zadovoljan. Dečki u reprezentaciju donose loše navike iz Indijske super lige. Donose jako loše odluke u završnoj trećini terena. Često dodaju loptu u situacijama kada je potrebno pucati po golo. Određene stvari moramo mijenjati i to brzo! U momčadi mora postojati potpuno prihvaćanje mojih planova i to već u narednim tjednima. Ne možemo čekati siječanj da počnemo razgovarati o tome. Svi se skrivaju iza FIFA-inih pravila koja nalažu da klubovi moraju pustiti igrače pet dana prije reprezentativnog okupljanja. Ta pravila su napisana za najbolje svjetske igrače i klubove. Mi smo daleko od toga!", rekao je Štimac za The Times of India.

"Način razmišljanja se promijenio, igrači sada mogu odigrati utakmicu od 120 minuta bez pada intenziteta. To su dobri znakovi. No, mi u Indiji ne živimo u realnom svijetu. Jaz između našeg nogometa i konkurenata samo će se povećavati ako se ne pokrenemo. Moramo odlučiti želimo li igrati u kući, u Indiji i biti sretni ili izaći 'van' i natjecati se s ostatkom svijeta", pita se Štimac.

Prema bivšem hrvatskom izborniku, indijski nogomet mora napraviti pet velikih promjena u kratkom periodu:

- ISL se mora proširiti na najmanje 16 klubova (trenutno ih ima 12)

- Sezona bi trebala trajati osam mjeseci

- Druga liga mora postati kompetetivnija

- Mora postojati veća zaštita glavnih indijskih igrača

(nr)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Igor Štimacindijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti