REUTERS/Ibraheem Al Omari
REUTERS/Ibraheem Al Omari

Štimac nakon važnog slavlja protiv Kuvajta: “Nisam iznenađen ishodom, podrška navijača bila je kao da smo igrali doma ”

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 17.11.23. | 10:02

Eksperti su njegovoj Indiji davali minimalne šanse, ali nekadašni izbornik Vatrenih je pronašao put do pobjede.

Otkako je 2019. godine sjeo na izborničku klupu odnedavno najmnogoljudinije zemlje svijeta (1,428,627,663 stanovnika prema istraživanju iz 2023. godine), Igor Štimac ovog je četvrtka upisao svoju 19. pobjedu. Na otvaranju kvalifikacija za SP, njegova je Indija u gostima pobijedila favorizirani Kuvajt s 1-0, dok je u drugoj utakmici u skupini A Katar s 8-1 bio bolji od Afganistana. Pogodak odluke za Indiju postigao je Manvir Singh (75.), a poslije utakmice Igor Štimac je istaknuo sljedeće:

“Nisam iznenađen ishodom, ali uvijek nastojim imati poštovanja prema protivniku. Imam maksimalnu vjeru u svoju momčad i njihove kvalitete. Naš cilj je bio pobijediti, s tim da je uvijek potrebno biti oprezan kad to javno kažeš jer neki to onda percipiraju kao podcjenjivanje.”

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Štimac četiri i pol godine radi kao izbornik Indije, a iako je bilo uspona i padova, mnogi njegov dosadašnji posao ocjenjuju iznimno uspješnim.

“Marljivo radimo s igračima već godinama, podržavamo ih i usmjeravamo, ukazujemo im na pogreške i kako ih ispraviti. Sada polako vidimo rezultate. Tijekom cijele utakmice smo imali kontrolu, Kuvajt je bio bez prave prilike. Bio sam malo zabrinut jer su nam nedostajala tri ključna igrača zbog ozljeda, ali igrači koji su ih zamijenili su odradili sjajan posao.”

Kuvajt je uoči utakmice bio favorit, ali…

“Svjestan sam da su mnogi prije utakmice vjerovali kako Kuvajćani imaju tehničku nadmoć nad nama zbog većeg broja kvalitetnijih pojedinaca. No, u ovoj utakmici, to nismo vidjeli. Mi smo bili strpljivi i zato smo slavili.”

Na stadionu je bilo 32 000 gledatelja, ali podrška za goste nije izostala.

“Imali smo takvu podršku da smo se osjećali kao da igramo doma. Znali smo da bi nam i bod u ovoj utakmici puno značio kako bismo na kraju osigurali drugo mjesto u skupini. Imali smo plan da domaćina učinimo nervoznim i da ih natjeramo da krenu igrati na duge lopte.”

Nakon utakmice, na račun Igora Štimca stigle su brojne pohvale, naročito od indijskih novinara koji baš njega ističu najzaslužnijim za pobjedu protiv Kuvajta. Indiju u drugom kolu na domaćem terenu očekuje utakmica protiv glavnog favorita skupine, Katara, a u dosadašnje dvije utakmice protiv njih Štimčeva Indija je upisala remi (0-0, 2019.) i poraz (0-1, 2021.).


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Igor ŠtimacIndijaindijska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Ostale Vijesti