Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Stazama slavnih: Dabro jučerašnjim pogotkom ušao u odabrano društvo strijelaca

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 06.02.22. | 10:09

Tek su trojica uspjela svoju titulu najboljeg topnika druge lige opravdati i u društvu najboljih.

Još na ljeto se pomno pratio svaki korak Marka Dabre.

Najbolji strijelac 2.HNL iz prošle sezone je u dresu BŠK Bijelog Brda upisao 32 nastupa uz čak 30 postignutih pogodaka. Transfer u prvu ligu je pao odmah u srpnju, Dabro je potpisao za Lokomotivu i čini se, napravio pravi potez. Iako su njegovi Lokosi sinoć na Rujevici izgubili od Rijeke rezultatom 3:2, Dabro može biti zadovoljan jer je upisao deseti pogodak u sezoni čime je postao tek treći u povijesti HNL-a koji je, kao najbolji strijelac druge lige, u idućoj sezoni zabio barem deset u društvu najboljih.

Kako tvrdi sportski komentator i podcast voditelj Anđelko Kecman na svom Twitteru, tek su Ilija Nestorovski i Zoran Zekić uspjeli prenijeti svoje vještine iz druge u prvu ligu u značajnijoj mjeri.

Prvi kojem je to pošlo za rukom je današnji trener Slaven Belupa Zoran Zekić. HNL legenda je prošla veliku većinu domaćih travnjaka početkom milenija ali posebno će pamtiti sezonu 2000./01 gdje je, kao igrač Kamen Ingrada pokrenuo lavinu dobrih rezultata u Velikoj. Odigrao je 21 utakmicu, zabio isto toliko pogodaka i tako postao najbolji topnik druge lige.

Tog ljeta 2001. godine će na kraće vrijeme postati igrač Zadra gdje će upisati 13 pogodaka, što bi značilo da Dabri fale samo tri gola kako bi izjednačio uspjeh legendarnog Zekića. Da stvari izgledaju još bolje za Dabru govori i puka statistika. Marko je drugoj ligi zabio čak 30 pogodaka, a ako se do kraja sezone ne dogodi nešto neuobičajeno, Dabro će gotovo sigurno preskočiti Zekića.

Onaj kojeg će teško preskočiti je Ilija Nestorovski. Makedonac je izdominirao ovu kategoriju jer ne samo da mu je pošlo za rukom biti najbolji strijelac druge HNL s najmanje deset golova u idućoj sezoni 1. HNL, već je sve to napravio dva puta. Dvije sezone zaredom je tadašnji golgeter Intera bio prvi strijelac druge lige. U sezoni 2013./14. je u 30 nastupa zabio 20, da bi sezonu kasnije u tri nastupa manje upisao 24 zgoditka.

Ilija tu nije stao, dapače. Za razliku od relativno skromnih 13 golova Zorana Zekića u dresu Zadra, čini se da je Nestorovski jedini u potpunosti prenio pečat “golgeterske” kvaliteta iz nižeg u viši rang. S 25 pogodaka u 1. HNL u sezoni 2015./16. gdje je uostalom bio i najbolji strijelac ostavivši iza sebe Ejupija s čak 9 postignutih golova više, Nestorovski je zapečatio ovu priču i svim izazivačima ostavio težak zadatak.

Dabro bi morao eksplodirati da stigne Makedonca, no preskakanje Zekića je realnost. Što se Nestorovskog tiče, on je napustio Inter nakon te mitske sezone te potpisao za Palermo. Tamo se zadržao tri godine prije nego li ga je kupio Udinese čiji dres nosi i danas.



Tagovi

Marko DabroZoran ZekićIlija NestorovskiHNL

Ostale Vijesti