Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Statistika ne laže: Prednost domaćeg terena u HNL-u više ne postoji

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 12.04.21. | 11:07

Tek četiri ekipe u HNL-u imaju pozitivan skor na domaćem travnjaku

U nogometu često se ističe prednost domaćeg terena. Kroz povijest mnoga su se pravila dopunjavala i mijenjala zbog prednosti domaćeg travnjaka kao na primjer u kup natjecanjima gol u gostima. Prednosti su mnoge i o njima su ispričane brojne priče već pa ih nećemo ponavljati, ali indikativno je da je do ovoga došlo u sezoni kada nema gledatelja na tribinama.

Ipak, za HNL se više ne može kazati da je domaćinska liga. Prema podacima koje je objavio profesor sa zagrebačke ekonomije Tomislav Globan samo 4 od 10 klubova u HNL-u ima pozitivan omjer na domaćem terenu, tj. više domaćih pobjeda od poraza.

Na uzorku od 139 utakmica deset hrvatski klubova ove sezone imamo 54 pobjede domaćina(39 %), 53 pobjede gostiju(38%) i 32 remija(23%).


Najbolji omjer imaju Osijek i Dinamo koji su odigrali po 14 utakmica na domaćem terenu i upisali 11 pobjeda, a razlikuju se u tome da je Osijek upisao još dva remija i jedan poraz dok su Modri upisali jedan remi i dva poraza na domaćem terenu.

Vodeći dvojac prate Gorica i Rijeka s istim omjerom u kojem su upisali šest pobjeda doma, pet remija i tri poraza. Hajduk ima pet pobjeda na Poljudu, kao i Istra, ali i tri remija te pet poraza dok Puljani imaju tek jedan remi na domaćem terenu i osam poraza.

Da bi ova statistika o gubitku prednosti domaćeg terena bila ostvariva pobrinuli su se Slaven Belupo, Varaždin, Šibenik i Lokomotiva. Tako je Slaven Belupo upisao tek dvije pobjede na stadionu Ivan Kušek Apaš te šest remija i isto toliko poraza. Varaždin je doma slavio tri puta koliko i Šibenik, a jednaki su i po broju remija kojih broje tri dok su osam puta poraženi na domaćem terenu.

Najgori omjer ima Lokomotiva. Oni su u Kranjčevićevoj slavili tek dva puta, remizirali tri, a poraženi su devet puta.



Tagovi

HNLHNL ikoneHajdukDinamo ZagrebOsijekHNK RijekaHNK Gorica

Ostale Vijesti