Sretan rođendan autoru jednog od najboljih golova u povijesti nogometa! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 31.10.14. | 10:27

Danas 'okruglih' 50 godina slavi veliki Marco van Basten, autor jednog od najboljih golova u povijesti nogometa...

Bilo je to finale Eura 1988. godine u Njemačkoj. Nizozemska je protiv SSSR-a vodila 1:0 pogotkom Gullita, sve je još uvijek bilo otvoreno, a onda je u 54. minuti Marco Van Basten donio neviđenu radost navijačima Oranja. Slijeva je skroz na drugu stranu loptu ubacio Arnold Mühren, a Van Basten je iz nemoguće pozicije iskosa volejčinom pogodio suprotni kut nemoćnog vratara Rinata Dasajeva. Definitivno jedan od najljepših i najupečatljivijih golova u povijesti nogometa, za jedini naslov Nizozemaca.

„Mühren je ubacio s lijeve strane. Planirao sam primiriti loptu i dodati je Gullitu. Druge opcije nisam imao, ali pomislio sam: 'Baš me briga, opalit ću je pa što bude'. Zatvorio sam oči i opalio. Nisam znao što je bilo, to se i vidjelo po mom izrazu lica. No čuo sam navijače i znao sam da je gotovo“, opisuje taj fenomenalni pogodak Van Basten.

Kažu da 'labud iz Utrechta' na taj Euro nije niti trebao putovati. Već je bio član Milana, koji je poslije devet godina konačno osvojio Scudetto. Međutim, Van Basten u toj sezoni 1987/1988, svojoj prvoj na San Siru, nije odveć pomogao Rossonerima tijekom šampionske rute. Imao je svega 11 nastupa i konstantno su ga mučile ozljede. Zato ga Rinus Michels, tvorac totalnog nogometa, nije želio niti voditi u Njemačku. Promijenio je mišljenje tek nakon sugestije Johanna Cruyffa.

Michels je Euro otvorio s Bosmanom kao napadačem, ali nakon poraza u prvoj utakmici grupne faze, baš od SSSR-a, odlučio se za Van Bastena. Ovaj je odmah utrpao hat-trick Englezima u pobjedi 4:1, da bi u polufinalu kasnim golom u 88. minuti presudio i domaćinu Zapadnoj Njemačkoj. Čuveni gol SSSR-u u finalu bio je njegov peti, za titulu najboljeg strijelca Eura 1998.

A najbolji strijelac raznih natjecanja Van Basten je bio još sedam puta tijekom karijere. U četiri navrata u Nizozemskoj, dva puta u Serie A, te jednom u Europskom kupu (Ligi prvaka). Jednom je bio i Europska Zlatna Kopačka, a osvojio je i tri Zlatne lopte. Milan je na nizozemski pogon, s Van Bastenom, ali i Gullitom i Rijkaardom, dominirao talijanskim i europskim nogometom.

Za vrijeme Van Bastenove ere na San Siru, od 1987. do 1995. godine, Milan je osvojio četiri Serie A, četiri talijanska Superkupa, te po dva Europska kupa (Lige prvaka) i Superkupa. Fenomenalnu karijeru, tijekom koje je u 373 nastupa za Ajax i Milan zabio 276 golova, Van Basten je okončao nakon serije teških ozljeda.

Nažalost, niti danas nema sreće sa zdravljem. Naime, prije nešto više od mjesec dana zbog problema sa srcem bio je primoran završiti i trenersku karijeru, tijekom koje je vodio nizozemsku reprezentaciju, Ajax, Heerenveen i AZ Alkmaar. Zato ovom velikom majstoru i golgeteru za 50. rođendan želimo zdravlja i da ne žali zbog činjenice što se vjerojatno neće imati prilike dokazati na klupi. Dovoljno toga je ispričao na zelenim travnjacima tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

A s obzirom da smo započeli Van Bastenovom volejčinom SSSR-u, red je za kraj spomenuti i dvije najbolje kopije tog pogotka. Autori su bili Francesco Totti 2006. u pobjedi Rome kod Sampdorije 4:2, te Brazilac Taison 2012. godine u pobjedi Metalist Harkiva nad Rosenborgom 3:1.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Marco van BastenMilannizozemska nogometna reprezentacijaAjaxizdvajamo

Ostale Vijesti