Sportski direktor Rijeke uoči prve utakmice: Obavili smo sajan posao u pauzi, a sad nam je svaka utakmica derbi

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 19.02.17. | 08:35

Rijeka danas otvara svoj dio proljetne sezone HNL-a. U 15 sati igraju derbi utakmicu s Osijekom, a kako Rijeka planira obraniti prednost nad Dinamom za Germanijak je pokušao objasniti sportski direktor kluba Ivan Mance.

Pred početak 21. kola 1.HNL, Germanijak.hr donosi opsežnu analizu svih momčadi u nekoliko nastavaka.

Iščekivanje Rijekinih navijača i svih koji će ovog proljeća biti uz klub s Rujevice je konačno završilo. Vjerojatno „najduža“ zimska stanka u klupskoj povijesti je gotova, iza Keka i društva su dobre pripreme na Rujevici i u Portugalu te niz uvjerljivih pobjeda u prijateljskim utakmicama, a iza sportskog direktora Srećka Jurčića i njegove desne ruke Ivana Mancea je turbulentan prijelazni rok. Misija je jasna, sačuvati šest bodova prednosti do kraja sezone i završiti ju srebrninom, koja bi bila konačna potvrda sjajnog posla kojeg društvo s Rujevice već nekoliko godina radi u HNL-u.

„Zadovoljni smo obavljenim poslom ove zime, Nikicu Jelavića nismo uspjeli dovesti, ali vratili smo Romana Bezjaka na posudbu do kraja sezone iz Darmstadta. Nije bio zadovoljan minutažom u Bundesligi, mi smo mu ponudili povratak i odlučio se vratiti, naravno i zato što ima neobavljena posla, prošle godine nije uspio osvojiti naslov s Rijekom i sad to želi ispraviti. Već je igrao i Rijeci, svi znamo što je već napravio u našem dresu i drago mi je što ćemo ga ponovno u njemu gledati. On je možda spretnije rješenje trenutačno od Jelavića jer će mu za prilagodbu trebati ravno tri sekunde,“ rekao je Ivan Mance, čovjek koji je ove zime brinuo za krpanje rupa u kadru.

Jednu od njih napravio je reprezentativni branič Matej Mitrović, koji je otišao na početku prijelaznog roka za četiri milijuna eura u Tursku. Njegove kopačke željeli su ispuniti jednako iskusnim stoperom, koji će odmah uskočiti u prvu momčad, a na kraju su ih doveli dvojicu. Braniča s bundesligaškim iskustvom Antu Kulušića iz Šibenika, koji je debitirao s dva gola u prijateljskoj utakmici protiv Domžala te Darija Župarića, stopera s iskustvom igranja u Serie A koji je došao na dvogodišnju posudbu. Riječ je o iskusnom igraču koji je stigao nekako ispod radara, ali ima gotovo 100 nastupa za Pescaru u prvoj i drugoj talijanskoj ligi te će sjajno kompletirati Kekov kadar.

„Bilo nam je bitno riješiti stopersku poziciju upražnjenu Mitrovićevim odlaskom u Bešiktaš. Župarić nam je dugo želja i ove zime otvorila nam se prilika konačno ga dovesti, zasad je na posudbi, ali uz opciju otkupa ugovora na kraju sezone. Nažalost ozlijedio se uoči drugog dijela priprema. Kulušića smo također pratili neko vrijeme, a kako smo nakon Župarićeve ozljede ostali na samo dva stopera, Elezu i Šofrancu, morali smo reagirati“, kaže Mance.

Bezjak, Župarić i Kulušić bit će jake karte u Kekovoj ruci, glavni igrači ionako su manje više ostali isti, ali s tri nova kvalitetna pojačanja, najjača momčad prvog dijela prvenstva sad je dobila osiguranje u slučaju najteže krize s ozljedama.

„Jesam li zadovoljan prijelaznim rokom? Vidjet ćemo na kraju sezone, tad ćemo mjeriti uspjeh. Ovisit će o trofejima i o mogućim izlaznim transferima. Najvažnije je da smo ostali vjerni klupskom modelu. Dobro smo zaradili na prodaji Mitrovića, spremili smo nešto novca u banku, a kadar nam je jači nego prošle jeseni. S tim smo zadovoljni, ali hoćemo li biti zadovoljni generalno, znat ću na ljeto.“

Ipak, sve što su radili u pauzi, dobro ili loše, jasno će se vidjeti već petnaestak minuta utakmice 21. kola HNL-a u nedjelju u Osijeku. Za razliku od prvog kola prvenstva, kad su sve oči bile uprte u Dinamo, sad će svi gledati u Rijeku, bijeli s Rujevice bit će suparnik kojeg najviše želiš pobijediti, momčad kojoj će svi htjeti skinuti skalp, a s takvim pritiskom bit će znatno teže igrati.

„Spremni smo na sve što donosi proljeće u HNL-u, znamo što naši navijači žele, na to smo ponosni. Ponosni smo i kako nas ljudi u gradu doživljavaju. Svi žele taj naslov, prilaze nam na cesti i daju podršku, ali najviše me veseli podrška neutralnih ljudi. Čak mi neki Dinamovi navijači govore da će ovog proljeća biti za nas, drago im je što smo vratili neizvjesnost u hrvatsko prvenstvo i žele da konačno promijenimo stanje na vrhu.“

Na putu do naslova ostalo im je još 16 zapreka, do prve će stići već u nedjelju, a jedna od najvećih, u kalendaru svih navijača zaokružena je 8. travnja. Do tog datuma Rijeku očekuje presudno razdoblje u borbi za titulu, a 50 dana iskušenja trebalo bi kulminirati derbijem na Rujevici.

„Svaka čast, znamo dobro kad nam dolazi Dinamo, ali ne razmišljamo uopće još o njima, važan nam je svaki protivnik, a najvažniji je onaj idući. Tako je i sad, u svlačionici nitko ne priča o Modrima, nego o Osijeku. To nam je iduća utakmica i trenutačno je jedino ona bitna“, upozorava Mance.

Šest bodova je dobra zaliha, ali ako Rijeka ne bude u najboljem izdanju, mogla bi se prepoloviti već ovaj vikend, zato Mance naglašava kako ne smiju izgubiti fokus ni trenutak.

„Osijek nam je tradicionalno težak suparnik, a ove sezone je osobito dobar. Uprava i igrači rade sjajan posao i trenutačno su treća momčad HNL-a. Rijeka se mučila u Slavoniji i dok im je opstanak bio upitan, a kako neće sad kad se bore za Europu. Ma koji Dinamo?! Svaka utakmica nam je derbi do kraja sezone, tako doživljavamo i put u Osijek.“

Rijeka je u pripremnom razdoblju igrala jako dobro, osvojila je trofej na pripremnom turniru Atlantic Cup te nastavila pripreme pobjedama protiv Domžala 3:2 i s uvjerljivih 4:1 protiv Ilirije. Na posljednjoj pripremnoj utakmici priliku su dobili novi igrači, koje treba uigrati te oni koji će priliku čekati iz drugog plana.

Keka, Mancea i društvo sigurno će veseliti uvjerljiva pobjeda uoči početka drugog dijela sezone, osobito nastup igrača koji su između prve i druge momčadi, jer su pokazali da se na njih itekako može računati u slučaju da prve violine zasviraju falš.

„Nisam gledao Iliriju jer sam imao posla sa zadnjim danom prijelaznog roka, ali veseli me taj rezultat, daje nadu da ćemo dobro krenuti. Imamo širok kadar, ispunjen kvalitetnim igračima, praktički dvije momčadi sa svim pokrivenim pozicijama, svi se dobro poznaju, uigrani su i spremni za nastavak sezone“, zaključio je Mance.

Jedinu boru na licu trenera Matjaža Keka prouzročile su ozljede Darija Župarića i Filipa Bradarića u zadnjem tjednu priprema, pouzdanom veznjaku Rijeke i hrvatske reprezentacije stradalo je koljeno protiv Domžala i neće biti spreman za početak. Bradarić se još u Portugalu mučio s koljenom, a sad je u zlatnim rukama liječnika reprezentacije, dr. Borisa Nemeca. Ohrabruje podatak kako nije riječ o težoj ozlijedi i uskoro će biti spreman pomoći svojim suigračima.

Dario Župarić trebao je biti partner Josipu Elezu u stoperskom paru na proljeće, ali zbog ozljede Ahilove tetive otpao je za nastavak sezone, no zato je doveden Ante Kulušić. Ipak, ziheraš Kek vjerojatno će dati prednost Šofrancu koji je nešto uigraniji pa bi Rijeka protiv Osijeka mogla započeti u sastavu. Prskalo – Ristovski, Elez, Šofranac (Kulušić), Zuta – Andrijašević, Mišić, Maleš, Matei - Gorgon, Bezjak (Gavranović).

Ta jedanaestorica pokušat će u proljetnom djelu prvenstva zadržati šest bodova viška u odnosu na Dinamo te ga skinuti s vrha hrvatskog nogometa nakon 12 godina. Prošle godine Rijeka je bila jako blizu, ali je u zadnjem derbiju na Rujevici izgubila naslov. Ove sezone ta će se utakmica igrati 8. travnja, za 50-ak dana, a Armada mobilizira Riječane kao da je ovaj vikend.

Najvjerniji navijači istaknuli su kako žele svojim ljubimcima priuštiti domaćinsku atmosferu svako kolo do kraja prvenstva jer je sad svaka utakmica važna, praktički presudna ili kako Mance kaže, do kraja sezone svaki vikend je derbi.

Utakmica protiv Osijeka igra se od 15 sati u Gradskom vrtu, a na taj se dvoboj možete kladiti OVDJE.

Piše: Andrija Vuković

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici


Tagovi

Ivan Mance

Ostale Vijesti