Split Tommy napao Komisiju za futsal zbog skandalozne odluke: Ovo je degutantno!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 23.08.17. | 15:09

Novi potresi u hrvatskom futsalu.

Potresi u hrvatskom futsalu ne staju. Nakon niza neregularnosti koje su se dogodile u prošlom prvenstvu, a o kojima smo pisali na Germanijaku, čini se da će nova sezona biti još turbulentnija.

Sve je krenulo egzodusom igrača iz trostrukog uzastopnog prvaka države. Cjelokupna prošlosezonska megamomčad napustila je Nacional jer im klub nije isplatio dogovorene plaće. Potom je stabilni drugoligaš, osvajač Druge lige Sjever iz 2016. Rugvica raspustila svoje selekcije i povukla se iz natjecanja i pod upitnik stavila odigravanje Druge lige Sjever, a u ponedjeljak je stigla nova vijest koja je uzdrmala hrvatski futsal.

Komisija za futsal i nogomet na pijesku predložila je izmjenu dosadašnjeg prvenstvenog modela doigravanja. Naime, Komisija je predložila smanjivanje play-offa sa šest na četiri momčadi, a finalna serija bi se umjesto na dosadašnje tri, igrala na dvije pobjede.

Sada je na potezu izvršni odbor HNS-a koji može potvrditi ili odbaciti prijedlog Komisije.  Futsal bi mogao opet u javnost izaći po negativnostima. Šteta, jer se u Hrvatskoj postoji puno lijepih priča iz ovog dinamičnog, atraktivnog i u svijetu sve popularnijeg sporta o kojima ćemo izvještavati na Germanijaku. Prva je na redu novi tradicionalni spektakl na Šalati.

Priopćenje za medije aktualnog viceprvaka Split Tommyja povodom najnovijeg prijedloga Komisije za futsal prenosimo u cijelosti.

„Jasno se zna stajalište Split Tommyja o odluci Komisije za futsal i nogomet na pijesku. Odluka da se skrati duljina natjecanja Prve hrvatske futsal lige i objašnjenje da je u pitanju smanjenje troškova u najmanju je ruku degutantna jer momčadi koje su u finalu prvenstva ne bi trebale razmišljati o trošku jedne domaćinske i jedne gostujuće utakmice. Barem ne nakon uloženog truda tijekom cijele sezone, a u svrhu osvajanja državne titule.

Naprimjer, da se igra prema takozvanom španjolskom sustavu koji propisuje pet utakmica finalne serije, liga bi ponovno završila na isti datum kao prema usvojenom prijedlogu. Prema sadašnjem su modelu utakmice finalne serije petak – petak – srijeda, a spomenuti španjolski sustav bio bi odigran prema modelu petak – nedjelja – petak – nedjelja – srijeda.

Na posljednjem Plenumu klubova dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić inzistirao je da se pozovu predlagatelji dva prijedloga završnice prvenstva – koji bi zastupali stari sustav odigravanja te sustav prema uzoru na španjolsku ligu – kako bi prije odobrenja obrazložili Komisiji za futsal i nogomet na pijesku zašto bi njihov prijedlog trebao biti usvojen. Za divno čudo, predlagatelji nisu pozvani na sastanak te je Komisija za futsal i nogomet na pijesku donijela solomonsko rješenje. Nonsense!

Skratiti prvenstvo nije isto kao ova odluka jer ovo je sve osim promocije futsala. Dakle, skraćivanje prvenstva može se napraviti da se tjedan dana ranije krene u prvenstvo, ubaci nekoliko međukola, odigraju dvije utakmice 6. i 13. siječnja 2018. godine, ali nikako da se ekipama uskrati draž doigravanja.

Još jedna, prema nama, gora stvar dogodila se nakon što su se predstavnici klubova u Komisiji za futsal i nogomet na pijesku oglušili na odluku klubova s Plenuma donesenog prije otprilike mjesec dana da se igra prema starom sustavu. Jedino je upitno bilo kako igrati finalnu seriju.

Gospoda koja su izglasana sa strane klubova da zastupaju iste te klubove, njihove interese i interese razvitka hrvatskog futsala, neobjašnjeno su anulirali glasovanje održanom na prošlom Plenumu. Tada je deset klubova bilo za stari sustav, Vrgorac nije bio nazočan, a Albona-Potpićan 98 bila je suzdržana te je čak predložila povećanje doigravanja sa šest na osam klubova.

Cijenimo i poštujemo predstavnike klubova u Komisiji za futsal i nogomet na pijesku, ali postupili su prema vlastitom ili klupskom nahođenju. Nikako ne prema stanovištu i mišljenju većine klubova Prve hrvatske futsal lige”

Komisija za futsal i nogomet na pijesku treba se zalagati da se klubovima pomogne financijski u bilo kojem obliku; hoće li to biti prema uzoru na Prvu hrvatsku nogometnu ligu u smislu da se kompletan trošak sudačke organizacije prebaci na Hrvatski nogometni savez ili u vidu pronalaska sponzora lige pa da se klubovima uplati određeni iznos da većina može preživjeti kroz cijelu godinu ili, pak, da Hrvatski nogometni savez napokon organizira završnicu Kupa i završnicu mladeži.

Dakle, postoji bezbroj načina da se pomogne klubovima, a nikako da se finalistima pomaže ukidanjem pet utakmica na tri utakmice. Doigravanje je nagrada za klubove koji rade cijelu sezonu, nagrada za igrače koji mukotrpno rade cijelu sezonu, nagrada za futsal fanatike koji žive za dobre utakmice. Zašto im to treba uskraćivati?!

Ugasila se Rugvica. O njoj ni riječi. Dva kluba iz Dubrovačko-neretvanske županije odustala su od drugoligaškog natjecanja. O njima ni riječi. Koncept natjecanja mladeži nerazrađen je i odigrava se samo pro forme, a razgovaralo se samo o promjeni i dodavanju polufinalnih utakmica na završnici. Klubovi preživljavaju i opstaju zahvaljujući ljudima koji mukotrpno rade te odvajaju od usta svoje djece da bi opstali u ligama u kojima nastupaju. Pogotovo se misli na istočnu regiju druge lige. Komisija za futsal i nogomet na pijesku treba se baviti spomenutim problemima, a nikako kako da finalisti uštede.

Svaki klub koji dođe u finale neće mariti za jedan ili dva posto proračuna koji iznosi za gostujuća putovanja. U ovom se slučaju u cijelosti ignorirala odluka Plenuma prvoligaša koji je jasno i glasno usvojio prijedloge svih klubova. I predstavnici klubova, koji nas zastupaju u Komisiji za futsal i nogomet na pijesku, glasali su za stari koncept natjecanja”

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Split TommyMNK NacionalFutsalFutsal Dinamo

Ostale Vijesti