Reuters
Reuters

Specijalan povratak: Lewa opet u Münchenu, publika će pljeskom dočekati jednog od najvećih u povijesti (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 13.09.22. | 08:09

Nema sumnje da će drugi najbolji strijelac u povijesti Bayerna biti dočekan uz gromoglasan pljesak, vjerojatno i pokoju suzu navijača, ali oni se isto tako neće zavaravati da će Poljak danas igrati 'pod ručnom'. Lewandowski je sinonim za golove, ove godine igra sjajno, a iako svima u klubu sigurno nedostaje, bilo bi im draže da je se vraća u 'civili', a ne dresu Barcelone…

Svi oni koji na nogomet gledaju kao 'najvažniju sporednu stvar na svijetu' su barem jednom (a neki vjerojatno i stotinu puta) doživjeli da na šanku nekog kafića, neposredno nakon što je završila neka sjajan utakmica u Ligi prvaka, krene rasprava nogometnih sladokusaca o tome tko je najbolji nogometaš svih vremena. Neki se i dalje drže da su to Pele i Maradona, većina je sada sklonija tome da se mora odabrati između Messija i Cristiana Ronalda, a svako toliko spomenu se Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Ronaldinho, Ronaldo, Zidane i drugi. Naravno, svako ima svoje mišljenje te od njega u ovom konkretnom slučaju neće odstupiti, ali to je na neki način čar nogometa.

(2.00) Bayern (4.30) Barcelona (3.80)

Kako se voli polemizirati o najvećem igraču svih vremena, tako se voli povući pitanje i najvećeg ili najubojitijeg napadača. I tu ima kandidata 'na bacanje', ali jedan od onih čije će se ime uvijek spomenuti je Poljak Robert Lewandowski. 34-godišnjak iz Varšave je osvojio skoro pa sve što je mogao, a za onu najveću individualnu nagradu, Ballon d'Or, ostao je kratak zbog pandemije koronavirusa.

Otkako se dijeli nagrada (1956.) koju je prvi osvojio Stanley Matthews, jedino se one godine u kojoj je poljski napadač bio nezaustavljiv pobjednika nije izabralo. Mnogi su to okarakterizirali 'krađom', ali Lewandowskog to nikada nije toliko brinulo. Barem ne javno. Poljak je uvijek imao 'viši cilj', a oni su trofeji. Momčadski trofeji. A njih se, itekako, nakupio…

Znicz Pruszków (danas poljski trećeligaš), Lech Poznan, Borussia Dortmund i Bayern klubovi su čiji su navijači svojevremeno mogli uživati u majstorijama Roberta Lewandowskog. U potonja dva kluba se najduže zadržao, stoga je tamo ostavio i najveći trag, a naročito to vrijedi za Bayern čije je redove ljetos napustio nakon osam godina čiste dominacije. U prvoj sezoni, koja mu je bila uvjerljivo 'najslabija' otkako je stigao u klub, Lewa je skupio 25 pogodaka u 49 nastupa. Stigao je kao svojevrsna zamjena za Marija Mandžukića koji je otišao u Atletico Madrid za 25 milijuna eura, a iako je Super Mario igrao sjajno u dresu Bayerna, kasnije se pokazalo da je ta 'zamjena' jedan od najbolji poteza klupskih čelnika u povijesti kluba. U narednih osam godina Lewandowksi je osvojio čak 18 trofeja s Bavarcima, a u 375 nastupa u svim natjecanjima skupio je čak 312 pogodaka i 75 asistencija. S vremenom je došlo do malog zasićenja, Lewa je htio otići, a Bayern ga je 'pustio' za iznos od 45 milijuna eura kojeg je platila Barcelona. Iako je tada Lewandowski imao 33 godine, ispada da je Barcelona prošla 'lišo' te da je Bayern na prodaju pristao tek iz svojevrsnog znaka zahvalnosti za sve što je Robert Lewandowski napravio u dresu njihovog kluba.

(2.00) Bayern (4.30) Barcelona (3.80)

A to je sve samo ne malo…

Po broju nastupa (375) trenutno se nalazi na 18. mjestu vječne ljestvice, a od aktivnih igrača u Bayernu prvi iza njega je Joshua Kimmich (309). Što se tiče ljestvice najboljih strijelaca u povijesti kluba, ispred njega je samo nedostižni Gerd Müller koji je u 599 nastupa postigao 554 pogotka. Bila su to neka druga vremena. Bayern je, dok je Müller 'žario i palio' znao utakmice završavati s dvoznamenkastim brojem pogodaka, a i mnoga pravila kojih tada nije bilo su napadačima olakšavali zabijanje pogodaka. Naravno, nitko ne osporava Müllerovu veličinu, i on je jedan od onih za koje se voli reći da je među najubojitijim napadačima svih vremena, ali za Lewandowskog se ne kaže bez razloga da je među najkompletnijim devetkama svih vremena.

Dovoljna je samo sekunda da zabije. Obrambeni igrači mogu odigrati sjajnu utakmicu, ali nekada ni sjajno nije dovoljno dobro da bi se zaustavilo Poljaka. Znao je to i Xavi te nije na njemu inzistirao bez razloga.

U prvih pet prvenstvenih kola Barcelona je skupila četiri pobjede i jedan remi u La Ligi. Real je, zasad, stopostotan, te su samo oni trenutno ispred njih, ali sigurno su 'u strahu' jer znaju da ih i najmanji kiks može skupo koštati. Barcelona je ljetos uložila ogroman novac kako bi ojačala momčad. Osim što su više od 150 milijuna eura potrošili na odštete, još su doveli i Kessieja, Christiansena, Bellerina i Alonsa. Megamomčad, bez imalo sumnje, ali pored svih silnih velemajstora, Lewandowski ipak odskače.


Šest natjecateljskih utakmica odigrao je za Barcelonu, a to mu je bilo dovoljno da skupi devet pogodaka i dvije asistencije. Nije trebalo puno vremena da se poljska mašina za pogotke zagrije i dođe na svoju radnu temperaturu, a Bavarcima to sigurno nije drago. Znaju oni od kakvog je materijala napravljena ta mašina, da se ne kvari i da nikada ne 'preskače'.

Nitko nije na Alianz Areni zabio pogodaka kao Lewandowski. Iako će naredne četiri godine provesti u Barceloni, zna se gdje je njegov 'drugi dom'…

Sigurno će biti sretan Lewandowski što će opet vidjeti mnoga poznata lica, ali od 21 do 22.45, prijateljstva neće biti. Lewa će gristi, Lewa će prijetiti. Jednom ako ga se zaboravi, Lewa će ih kazniti. Sad će navijači Bayerna osjetiti ono što su svi njihovi protivnici osjećali posljednjih osam godina. Ako zabije, biti će tužni, ali jednako tako imaju razloga biti i sretni, jer svoje najbolje godine poklonio je njima, najviše golova zabio je u njihovom dresu, najviše trofeja donio u njihove klupske vitrine.

Danas će Lewa igrati protiv kluba čija je živuća legenda. Ne ikona, ne omiljena osoba. Legenda. I sada, voljeli Bayern i Barcelonu ili ne, kako se ne veseliti toj velikoj utakmici?

(2.00) Bayern (4.30) Barcelona (3.80)

Očekivani sastavi:

Bayern (4-2-3-1):

Barcelona (4-3-3):

Liga prvaka, 2. kolo

Utorak, 13. rujna

Skupina C

Viktoria Plzeň – Inter 18.45

Bayern – Barcelona 21.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

Robert LewandowskiLiga prvaka

Ostale Vijesti