PAUL ELLIS/Action Images
PAUL ELLIS/Action Images

South – tamo je pomoćni gate: Italija prvak Europe, Donnarumma heroj! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 12.07.21. | 00:00

Tragičar je Bukayo Saka koji je promašio odlučujući jedanaesterac, ali o odlukama Garetha Southgatea će se još dugo pričati.

Ipak ide u Rim – Italija je prvak Europe!

Nakon nevjerojatne drame, Italija je novi prvak Europe nakon što su svladali Engleze nakon lutrije jedanaesteraca. Heroj – Gigio Donnarumma, tragičar – Bukayo Saka, ali ista stvar se može reći i za Garetha Southgatea.

Nakon regularnih 90 minuta rezultat je bio 1:1. Za Engleze, precizan je bio Shaw (2'), dok je Talijane u igru vratio Bonucci pogotkom u 67. minuti. Konačnog pobjednika dobili smo nakon jedanaesteraca, a mnogi su uvjerenja kako su Talijani zasluženo došli do naslova prvaka Europe!

Utakmica je opravdala očekivanja. Bilo je taktičkog nadmudrivanja, bilo je nekih izvrsnih obrana vratara, bilo je jasne vizije kako obje reprezentacije žele do trofeja. Ni Englezi ni Talijani nisu slučajno, a ni nezasluženo, došli do finala. Istina, u nekoliko faza se ritam malo primirio, ali da ćemo gledati izvrsnu utakmicu saznali smo već u samom početku utakmice.

I kakav je to samo start utakmice bio. Vjerujemo da neki još nisu ni došli do svojih mjesta, a već se zatresla mreža. I to ona prava, ako pitate 99.9% ljudi na Wembleyju danas.

S desne strane ubacio je Trippier, sve oči bile su uprte na Harryja Kanea, Talijani su ga duplirali, ali su jednako tako potpuno zaboravili na Lukea Shawa koji je na drugoj stativi ostao potpuno sam, lopta mu je pala baš kako treba, a lijevi bek Engleske i Manchester Uniteda fantastično je potegao i svladao potpuno bespomoćnog Donnarummu – 1:0

Pogodak braniča Manchester Uniteda pogledajte OVDJE

Talijani kao da nisu znali što ih je snašlo, a prvi je 'kako-tako' odgovorio Insigne čiji udarac s iz slobodnog udarca odlazi visoko preko gola.

Englezi su imali kontrolu nad igrom u samom početku, Talijani kao da su prvih 20-ak minuta razmišljali samo o tom primljenom pogotku u ranoj fazi utakmice, dok su Englezi djelovali autoritativno te kao da sve drže pod kontrolom.

U 22. minuti morala je reagirati liječnička služba nakon što je na travnjaku ostao ležati Jorginho, ali na svu sreću za Mancinija njegov miljenik iz vezne linije mogao je nastaviti utakmicu.

Igrala se 34. minuta kad su dobro kombinirali Mount i Sterling, ali je Bonucci u posljednji trenutak pravovremeno reagirao i na taj način otklonio opasnost. Da nije, bila bi to mat pozicija za Engleze…

Minutu kasnije vidjeli smo i najbolji pokušaj Talijana u prvom poluvremenu. Chiesa je s desne strane okomito krenuo prema golu Engleza, dobro je tukao ljevicom, ali njegov snažan udarac nije bio dovoljno precizan.

Dobar pokušaj Chiese pogledajte OVDJE

Do kraja prvog poluvremena Talijani su 'nešto' pokušavali, ali bez konkretnog učinka. Pokušavali su Verratti i Bonucci, ali ti pokušaji skoro pa i nisu bili vrijedni spomena.

Na predah se tako otišlo s minimalnim vodstvom Engleza. Na i oko Wembleyja, a vjerujemo i u cijeloj Engleskoj, pjevalo se „It's coming home“, a Engleze je još samo 45 minuta dijelilo od prvog naslova prvaka Europe.

U nastavku, prvi prijete Talijani, iako je u 47. minuti Sterling tražio najstrožu kaznu.

Da je Insigne mogao birati bolju poziciju, vjerojatno ju ni sam ne bi mogao ovako namjestiti. Slobodan udarac na 17 metara točno po sredini gola, ali on nije odučio gađati preko zida već u Pickfordov kut, a u želji da pogodi 'devedesetku' njegov udarac odlazi malo preko gola.

Nakon toga je Insigne još jednom dobro tukao u 57. minuti, ali njegov udarac išao je ravno u Pickforda.

Najbolji Talijan na terenu je bio Federico Chiesa, a kako je Jordan Pickford u 62. minuti obranio njegov udarac mnogima ni sad nije jasno. Fantastično je tukao veznjak Juventusa, ali obrana Pickforda… Majstorija na majstoriju!

Dobar udarac Chiese i još bolju obranu Pickforda pogledajte OVDJE

I onda, tišina na Wembleyu!

Italija se vratila u igru. Nakon jednog kornera uslijedila je velika gužva, prvi pokušaj Talijana fenomenalno, i to uz pomoć vratnice, brani Pickford, ali na odbijenoj lopti je Bonucci koji iz blizine zabija za izjednačenje – 1:1

Pogodak Bonuccija pogledajte OVDJE

Ovim pogotkom Bonucci je postao najstariji strijelac u povijesti finala Eura ili Svjetskog prvenstva. Prije njega ta 'čast' pripadala je Berndu Holzebeinu od 1976. godine kad je Nijemac zabio u 89. minuti ogleda protiv Čehoslovačke koja je u konačnici slavila nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a heroj je bio Antonin Panenka…

Talijani su u 73. minuti ponovno jako opasno zaprijetili. Berardi je tukao, Pickford istrčao i zatvorio mu kut, a pokušaj prve violine Sassuola odlazi preko gola. Šteta, jer bio bi to prekrasan pogodak da je ovaj nepredvidivi napadač bio malo koncentriraniji.

Pokušaj Berardija pogledajte OVDJE

Dvije minute kasnije Cristante je mogao u potpunosti preokrenuti rezultat, ali veznjak Rome se spetljao u ključnom trenutku.

Utakmica se nakon toga u potpunosti primirila. Obje reprezentacije nisu htjele srljati, više su razmišljali kako ne primiti pogodak u odnosu na to kako ga zabiti pa tako ni Pickford, baš kao ni Donnarumma, nisu bili primorani na ozbiljne intervencije.

U 87. minuti možda nismo vidjeli priliku, ali je svoju priliku vidio jedna navijač koji je uletio u teren i nakratko prekinuo ovaj finalni ogled.

Kako je to izgledalo pogledajte OVDJE

Talijani su imali veću kontrolu nad posjedom, u nadoknadi su Englezi sa svih 11 igrača stajali iza lopte, a jedini put kad je Gordi Albion mogao do neke 'poluprilike', Chielini je to okončao zaradivši žuti karton nakon što je povukao Bukaya Saku na centru terena.

Zanimljivo, Chiellini je svoju prvu profesionalnu utakmicu odigrao prije nego li je Saka bio rođen, stoga nije čudno zašto je veznjak Arsenala brži od ikone Juventusa…

Duel Chiellinija i Sake pogledajte OVDJE

Nakon regularnih 90 minuta rezultat je bio 1:1 pa smo tako postali 'bogatiji' za još minimalno pola sata igre.

Prvu pravu prijetnju u produžecima vidjeli smo u 97. minuti kad se nakon kornera lopta odbila do miljenika Marcela Bielse i srca Leeds Uniteda Kalvina Phillipsa, ali njegov snažan pokušaj nije bio precizan.

Englezi su, za razliku od završnice regularnog dijela utakmice, u produžecima bili bolji od Talijana. Veliki broj njihovih prijetnji dolazio je s lijeve strane gdje su očito 'nanjušili krv', ali bespredmetno je naglašavati kakvi su Talijani u fazi obrane.

Pritisak Engleza nastavio se i u drugom produžetku, ali mreže su i dalje mirovale pa je tako svima bilo jasno što slijedi – lutrija jedanaesteraca!

Kad smo se već ranije prisjetili finala Eura 1976. godine, tako treba reći da će ovo biti drugi put nakon te godine da se prvaka Europe dobilo nakon jedanaesteraca.

Prvi su prema bijeloj točki krenuli Talijani, točnije Berardi, a on je poslao loptu u jednu, a Pickforda u drugu stranu.

Kane je uzvratio na isti način, a lopta je išla u istu stranu kao i udarac Berardija.

Belotti je u drugoj seriji promašio, Pickford je obranio njegov pokušaj, a devetka Italije nije dobro reagirala pod pritiskom.

Nakon njega je red bio na Harryja Maguirea koji je savršeno izveo 11-erac pa su tako Englezi nakon druge serije došli u vodstvo!

Bonucci je zabio, jedva, ali kao da je to bitno. Bitno je da je lopta završila u mreži, a to je sad bio slučaj.

JEDANAESTERCE POGLEDAJTE OVDJE

Rashford, koji je ušao baš radi jedanaesteraca, uzeo je dugu pripremu, zastao na sekundu i – pogodio vratnicu!

Bernadreschi je pucao po sredini, Pickford otišao u svoju desnu i Italija je potpuno u igri.

Zatim, Jadon Sancho. Ista stvar kao i Rashford, i Sancho je ušao je zbog jedanaesteraca. Ista stvar – promašio je!

Lopti je pristupio Jorginho, ali nevjerojatna drama se nastavlja jer je Pickford obranio njegov pokušaj!

Saka, 'dijete' od 19 godina, bio je peti izvođač. Gareth Southgate se kockao i u konačnici gadno pogriješio.

Donnarumma je obranio njegov pokušaj, a Italija je postala prvak Europe!




Tagovi

EUROEuro 2020Euro 2021Talijanska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti