Ajax FC
Ajax FC

Sosa za Germanijak: "Nedostaje mi borba za trofeje, to ću u Ajaxu dobiti. A nije mi problem ako je u Hrvatskoj Perišić ispred mene"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 02.09.23. | 14:00

Lijevi bočni Vatrenih zadnji je dan prijelaznog roka iznenadno potpisao za nizozemskog velikana i okrenuo novu stranicu u karijeri

Tamo negdje, početkom tjedna, postalo je izvjesno da će Borna Sosa, majstor za asistencije i ovaj put ostati u Stuttgartu. Pričao oko odlaska u Sevillu bila je ozbiljna, međutim, klub ga nije pustio i očekivalo se da će u subotu istrčati protiv Freiburga u Bundesligi. Međutim, u petak, zadnji dan prijelaznog roka, odjednom se pojavila informacija da ga želi Ajax, Borna je otputovao u Amsterdam, obavio sve formalnosti i potpisao ugovor. U subotu ujutro prvi put smo s njim razgovarali kao igračem Ajaxa, upravo se spremao prema trening-kampu, gdje je tek trebao upoznati svoje nove suigrače.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Teško mi je i opisati što se sve događalo zadnjih dana. Nije Ajax sad prvi put nazvao, bilo je već kontakata, ali me važni ljudi iz kluba nisu htjeli pustiti. Pojavila se Sevilla, Milan, Eintracht, bilo je još klubova, ali činilo se da od svega neće biti ništa, u Stuttgartu su rekli da sam im prebitan. I onda je u petak ujutro nazvao Sven Mislintrat, sportski direktor Ajaxa, koji je donedavno bio u Stuttgartu. On me dobro poznaje, ponuda je bila vrlo dobra, a i ja sam zatražio da me puste i na kraju je Stuttgart popustio.", priča Sosa, koji je vrlo zadovoljan ovakvim raspletom situacije.

"Bio sam pet godina u Stuttgartu, prošao sve i svašta, dobro i loše, to mi je veliko iskustvo. Uživao sam tamo, bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka, od ispadanja u drugu ligu, povratka u Bundesligu, spašavanja prvoligaškog statusa u zadnjem kolu, u doigravanju... Borili smo se u svemu tome i za Europu, ostali jedan bod prekratki, bilo je stvarno svega. Stuttgart je divan grad za život s puno mogućnosti, Mercedes i Porsche, pamtit ću tu epizodu po pozivitnim sjećanima. No, u nogometnom smislu tražio sam novi izazov, novu sredinu i sretan sam što je ovako ispalo."

Nizozemska je formalno liga Petice, iako u kolektivnom zapažanju ona to još nije. Međutim, ipak nije Bundesliga, ili Italija, Španjolska...

"Došao sam u Ajax i dobra je stvar što ovdje neću biti sam, tu su Šutalo i Medić, poznajem sportskog direktora Milsintata, neću imati nikakav problem s adaptacijom. A što se tiče lige, Nizozemska je u ekspanziji, možda nema toliko kvalitetnih klubova kao u Njemačkoj, liga nije tako kvalitetna, ali, Ajax je ipak nešto posebno, razina više, trofejni, veliki klub. Biti igrač Ajaxa velika je stvar, ambicije su uvijek trofeji i igranje u Ligi prvaka. Veselim se tim izazovima."

Upravo su trofeji ono što mu je nedostajalo u Stuttgartu.

"Da, cijelu sam mladost proveo u Dinamu, odmalena naučio kako je osvajati turnire, igrati europske utakmice i želim ponovno osjetiti taj adrenalin, pobjednički mentalitet. U Stuttgartu, kažem, toga nije bilo, jednom smo bili blizu plasmana u Europu, pobjegla nam je za bod, s Ajaxom ću već ove sezone igrati Europsku ligu sa željom da iduće godine zaigram i u Ligi prvaka. Naravno, ambicije su najveće moguće, osvojiti naslov prvaka ili biti barem drugi za direktan plasman u Ligu prvaka. Po onome što sam vidio imamo dobru momčad i vjerujem da ćemo u tom uspjeti. Jedva čekam da krenemo."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Zanimljivo, Ajax nikad nije dao nijednog hrvatskog reprezentativca, sad će imati dvojicu, Šutala i Sosu, već na prvoj akciji ove jeseni.

"Nisam se još vidio s njim do subote prijepodne, sad ćemo se sresti i porazgovarati, da mi objasni malo kako stvari ovdje funkcioniraju."

A onda već u ponedjeljak okupljanje reprezentacije za dvije kvalifikacijske utakmice protiv Latvije i Armenije?

"Kao i uvijek, cilj je isti, želimo svih šest bodova i tako se moramo postaviti. Mislim da nismo već dugo nijednu utakmicu odigrali nonšalantno i ispod gasa, u svakoj smo išli na pobjedu, tako će biti i sad. Ajmo uzeti tih šest bodova i olakšati si posao na putu do cilja. A znamo što je cilj, Europsko prvenstvo."

Činjenica jest da nikad te kvalifikacije, koliko god suparnici na papiru bili autsajderi, ne prolazimo lagano.

"To je istina, no, zašto to ne bismo sad promijenili. Imamo priliku s ovih šest bodova odmaknuti i približiti se prvom mjestu, bilo bi lijepo jednom riješiti sve dvojbe prije zadnjeg gola. Pričali smo i međusobno, složni smo svi da moramo dati maksimum u ove dvije rujanske utakmice i olakšati si posao."

U utakmicama Lige nacija, protiv Nizozemske i Španjolske, izbornik Dalić ostavio ga je na klupi, a na njegovom mjestu zaigrao je Ivan Perišić. Kako je doživio tu odluku i što očekuje u ove dvije utakmice?

"Perišić je uz Modrića igrač s najviše nastupa u reprezentaciji, jedan od velikana i kad izbornik odluči da on igra na lijevom boku, nemam problem ako je on ispred mene. Igrao je tu poziciju u klubu, izbornik ga je na to mjesto stavio i u reprezentaciji, nema se tu što dodati. Vidjet ćemo kako će izbornik postaviti momčad u ove dvije utakmice, ali, ja sam spreman preuzeti koju mi god ulogu namijeni.", zaključio je Sosa.



Tagovi

Borna SosaAjaxHrvatska nogometna reprezentacijaStuttgartintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti