Smrdi na bombu s Trafforda: Solskjaer ima dvije opcije za Sancha, bek i stoper u fokusu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 08.09.20. | 13:55

Crveni vragovi spremaju posljednju ofenzivu za posljednju etapu prijelaznog roka.

Svlačionica Manchester Uniteda poprilično je „osvježila krvnu sliku“ u posljednjih godinu dana.

Prvo je u zadnjoj liniji obrani kao novi komandant stigao Harry Maguire iz Leicester Citya za stopera rekordnih 87 milijuna eura te se odmah nametnuo kao kapetan momčadi. U istom prijelaznom roku dovedeno je rješenje za desni bok u vidu Aarona Wan-Bissake, fantastičnog defanzivca koji – ruku na srce – ima još dosta prostora za napredak u ofenzivnom dijelu igre.

Igrački, spiritus movens momčadi već četiri godine je Paul Pogba, ali sezonama pod raznim trenerima on jednostavno nije mogao sam nositi igru momčadi. Unatoč kvalitetnim opcijama u vrhu napada u vidu Marcusa Rashforda i Anthonya Martiala, Crvenim vragovima je nedostajala povezujuća spona i kohezija u veznom redu.

Taj problem konačno je riješen dolaskom Brune Fernandesa ovog siječnja koji je ekspresno eksplodirao. Golovi, asistencije, solo prodori i suradnja s francuskim veznjakom - Portugalac je naprosto oduševio i nagovijestio velike stvari na Old Traffordu.

Trener Ole Gunnar Solskjaer smatra kako su mu potrebna pojačanja na još tri pozicije u momčadi, a s kupovinom su krenuli već prošlog tjedna.

Prvi pravi kapitalac sletio je iz Amsterdama, iz redova Ajaxa stigao je Donny van de Beek i tako okončao višemjesečnu sagu koja je trebala završiti kudikamo drugačije. Nizozemski je reprezentativac, prema vlastitom priznanju, još prošlog ljeta imao sve dogovoreno s madridskim Realom, ali se sve izjalovilo. Potom su bili na pragu ponovnog dogovora u ožujku, ali Kraljevski klub je u tom naumu zaustavila pandemija te su odlučili ovog ljeta po prvi put nakon 20 godina ne potrošiti niti jedan euro na transfere.

To je iskoristila uprava engleskog giganta koja je ovog ljeta dogovorila transfer 23-godišnjeg veznjaka za ukupnu cijenu od 45 milijuna eura. A to je tek početak ofenzive u posljednjoj etapi ovoljetnog prijelaznog roka.

Sljedeći na meti su krilna pozicija, lijevi bek i još jedan stoper kojeg Norvežanin planira upariti s Maguireom kako bi stvorio pravi bedem ispred – prema svemu sudeći – najvećeg vratarskog iznenađenja Premiershipa prošle sezone, Deana Hendersona.

Mladi golman je prošlu sezonu proveo na posudbi u fantastičnom Sheffield Unitedu kod još boljeg Chrisa Wildera i bio jedan od najboljih golmana u Europi. Sada je vraćen da se bori za „jedinicu“ s Davidom De Geom, a izvjesno je kako će ga, ako ne odmah, onda vrlo skoro istisnuti iz udarnog sastava.

Najčešće ime koje engleski mediji redovno spominju u posljednje vrijeme kada je obrambena linija Uniteda u pitanju, to je Dayot Upamecano. Ipak, novinar Bilda tvrdi kako je ta priča najobičnija izmišljotina te da Francuz neće ovog ljeta preseliti na Old Trafford.

 

 

Iz trenutne perspektive, očigledno je kako je Vragovima nasušno potreban stabilan stoper jer Victor Lindelof je pokazivao prevelike oscilacije, Eric Bailly ima velikih problema s ozljedama, Chris Smalling će najvjerojatnije ponovno u Romu u kojoj se preporodio, dok je mladi Axel Tuanzebe dobra rezervna opcija koja je još u razvoju, ali još ne može biti prvo rješenje.

Zasad jedino ime koje je još isplivalo koje bi moglo pokriti tu poziciju je stoper kijevskog Dynama, Vitalij Mikolenko, 21-godišnjak čija je primarna pozicija ipak na lijevom boku, ali može igrati i stopera. Ipak, o tome se vrlo stidljivo piše tako da ne izgleda kao da je to realna opcija u ovom trenutku, a Kalidou Koulibaly je sve bliže gradskom rivalu Cityu.

I dok se za stoperom još naveliko traga na Kazalištu snova, rješenje na lijevom beku već je poznato. Točnije, dva su imena u pitanju, a prema napisima portugalske A Bole najbliži je trenutno dolazak Alexa Tellesa koji je nešto skuplja opcija (39 milijuna eura), dok je drugo ime Sergio Regulion koji bi ih s financijske strane izašao devet milijuna jeftinije.

 

 

Problem kod Španjolca je činjenica da Real Madrid želi u ugovor o transferu ugraditi klauzulu o pravu reotkupa, što se Englezima ne sviđa. Dodatna činjenica koja govori u prilog tezi da će Telles biti njihov novi lijevi bek je činjenica da su njegovi zastupnici danas u Manchester s jednim jedinim ciljem – dogovoriti da njihov klijent obuče crveni dres.

Posljednja pozicija vezana je uz krilo, a tu je glavna želja Uniteda – kao rezervna opcija ukoliko kroz narednih godinu dana ne dođe Jadon Sancho – dvije godine stariji talijanski reprezentativac Federico Chiesa.

Solskjaer je prije korona-krize bio spreman odriješiti kesu za talijanskog reprezentativca i ponuditi Fiorentini oko 60 milijuna eura, ali nešto oskudnije financijske mogućnosti sigurno će smanjiti tu ponudu ukoliko ona doista i stigne ovog ljeta. Što se Uniteda tiče oni bi je poslali „Violama“ već sutra, ali sin Enrica Chiese preferira ostanak u Serie A te bi radije zaigrao za Milan, koji je najizglednija opcija, ili Juventus.

Ukoliko ga ne uspiju privući zovom Premiershipa, novca i svime što ide s najkompetitivnijom ligom na svijetu, potom će se Englezi okrenuti imenima poput Ousmanea Dembelea ili Davida Brooksa, a tiha patnja Jack Grealish ipak je nerealna opcija ovog ljeta jer je Aston Villa spustila rampu na njegov odlazak ovog ljeta.

Sigurno je samo da će ovog ljeta doći pojačanje na lijevom boku, a isto tako trebao bi im i stoper, dok pitanje krilne pozicije i dalje pooprilično visi u zraku zbog situacije sa mladom zvijezdom Borussije Dortmund.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Vitalij MikolenkoSergio ReguilonDonny Van De BeekAlex TellesFederico ChiesaOusmane DembeleOle Gunnar Solskjaer

Ostale Vijesti