Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Smolčić u Eintracht je samo pitanje dana, klubovi se dogovaraju, a kapetan Rijeke je prihvatio ponudu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.01.22. | 10:05

Izgleda kako će odšteta biti između dva i tri milijuna eura, s tim da Riječani žele zadržati 'ozbiljan' postotak od sljedeće prodaje.

Izgleda kako je Hrvoje Smolčić 18. prosinca odigrao svoju posljednju utakmicu u dresu Rijeke. Bilo je to 20. kolo 1. HNL, Rijeka je minimalnim rezultatom slavila protiv Istre 1961, a da je Smolčić 'lucky charm' Gorana Tomića vidi se i po tome što je u 12 nastupa ove sezone Rijeka s njim skupila devet pobjeda, tri remija i tek jedan poraz. U jesenskom dijelu sezone Riječani su još tri puta pognute glave napuštali teren, ali u tim ogledima protiv Osijeka (5.kolo), Lokomotive (zaostala utakmica 4.kola) te Hajduka (16. kolo), Smolčić nije bio na terenu.

Aktualni mladi reprezentativac je prije 10-ak dana osjetio kako je to kad TM prepozna nečije dobre igre. Procjena njegove tržišne vrijednosti skočila je s 1.2 milijuna eura na tri milijuna eura, čime je postao 'najskuplji' eksponat svlačionice kojom upravlja šibenski strateg Tomić. On je poznat po tome da gaji napadački nogomet, da njegove momčadi igraju 'na gol više', ali otkako je stigao u Rijeku, izgleda da će mu prvi veliki izlazni transfer biti onaj kapetana i središnjeg braniča.

Vijest da će Smolčić put Frankfurta prvi ste mogli pročitati baš na Germanijaku. Ekskluzivno smo doznali da interes njemačkog prvoligaša nije samo 'priča', već da je poslana službena ponuda. Ispočetka, pričalo se o 2.2 milijuna eura i 10 do 15 posto od profita od sljedeće prodaje. Kako to obično biva, s vremenom su se te cifre krenule dizati pa je tako sad situacija da bi Rijeka mogla dobiti za svojeg kapetana 2.5 milijuna eura i 25 do 30 posto od profita od sljedeće prodaje.

Još uvijek potvrde nema, ali peglaju se posljednji detalji ugovora. Da bismo zornije dočarali, kad bi ugovor imao 20 stranica, klubovi su trenutno na 19.. S druge strane, što se tiče Smolčića, kod njega nikakvih dilema nema. On je ponuđene uvjete prihvatio odmah, jasno je da će zarađivati nekoliko puta više nego što je to bio slučaj u Rijeci, ali svakako ga dalje gura i taj sportski motiv. Prije dvije godine, Smolčić je bio 'jedan od', stoper koji je netom izašao iz omladinskog pogona i koji 'ima nešto'. Nitko njega nije pravio klupskim projektom, Miškoviću nisu bila usta puna Intera, Tottenhama i ostalih velikana u njegovom slučaju, a Smolčić je, malim ali sigurnim koracima, došao do toga da će baš on napraviti transfer u Bundesligu prvi još od Josipa Eleza ili prije njega Romana Bezjaka.

Hrvoje Smolčić je prije svega pristojan i lijepo odgojen mladić. Istina, još je mlad i u nekim stvarima očekivano neiskusan, ali kod njega se vidi kapetanski gard i stav. Neovisno pričate li s njim u klupskim prostorijama ili ga se sretne u nogometašima Rijeke omiljenoj Mocci na Srdočima, on je je jednako pristupačan i korektan. Kritiku prihvati, na pohvali se zahvali. Igračke i ljudske kvalitete su mu na razini, nitko ne dvoji da će Bundesliga za njega biti idealan korak u karijeri, a on kao igrač i kao osoba idu na veliki ponos cijelom omladinskom pogonu Rijeke. Smolčić je primjer kojim Rijeka kao klub mora ići. Sama činjenica da ga se u počecima nije 'guralo' u velike klubove njemu je dopustilo da se fokusira na ono što će ga prodati, a to su njegove igre. Eintracht u ovom trenutku djeluje kao idealan klub za njega, a činjenica da tamo igra Kristijan Jakić, baš kao da su Hrvati u Frankfurtu 'na cijeni' (Kovač, Rebić itd.) daje mu potrebno samopouzdanje da odabirom kluba nije pogriješio.

U svakom slučaju, prelazak Hrvoja Smolčića u Eintracht je samo pitanje dana. Naravno, svašta se može dogoditi, ali u ovom konkretnom slučaju, dojam je da su se sve zapreke prešle. Ostala je samo ciljna ravnina i utrka će biti završena. Utrka u kojoj gubitnika nema, jer ovim transferom pobjeđuju i Eintracht, koji će dobiti iznimno perspektivnog igrača za relativno pristojnu odštetu, i Rijeka, koja će prodati igrača koji je plod njihovog omladinskog pogona te na kraju priče i sam igrač koji će ostvariti veliki transfer u jednu od najboljih i najvećih liga na svijetu.


Tagovi

Hrvoje SmolčićEintracht FrankfurtGermanijak transferitransferi

Ostale Vijesti