Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Smjena na vječnom popisu: Slavenu fali jedna pobjeda kako bi preskočio davno zaboravljeni Zagreb po broju bodova

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 28.01.22. | 08:00

Ususret početku proljetnog dijela sezone, promatramo koji rekordi su ugroženi.

Ususret današnjoj utakmici između Istre 1961 i Gorice, s kojom će službeno početi proljetni dio HNL-a, izvlače se razni kurioziteti o dosadašnjim uspjesima, o rekordima, o tome koliko je izgledno da jesenski prvak uzme onu pravu titulu, i naravno, o novinama sa nogometnog mercata.

Isto tako, pratimo što se događa na tablicama koje tumače ukupni uspjeh naših klubova od početka lige do danas. Primjerice, svi znaju kako je Ivan Krstanović u lovu na titulu najboljeg strijelca HNL-a svih vremena. Golgeter Slaven Belupa je na 114 postignutih pogodaka, fali mu još samo 12 da stigne legend Dinama Igora Cvitanovića, i potom još dvadeset zgoditaka misli li se izjednačiti s Davorom Vurgincem koji je sa brojkom 146 vjerojatno još dugo vremena kralj strijelaca najdraže nam lige.

Ako će Vugrinec još dugo ostati #1, to svakako nije slučaj u pogledu ukupnog broja osvojenih bodova u ligi od 1992. godini do danas. Očekivano, Dinamo sa 22 osvojena naslova prvaka je debelo ispred konkurencije kada je u pitanju ova statistika. Plavi imaju 2255 bodova, dok je Hajduk drugi sa 1860, što je za gotovo 400 bodova manje. Treću i četvrtu poziciju zauzimaju Rijeka, odnosno Osijek, čime se broj osvojenih bodova uglavnom preklapa s ukupnim brojem pobjeda.


No, taman nakon Osijeka stvari postaju jako zanimljive. Na krilima stare slave i jednog naslova s početka milenija, Zagreb je i dalje peti na ljestvici klubova s najvećim brojem osvojenih bodova. Trenutno ih broje 1043, no tu poziciju će neminovno ove sezone izgubiti.

Naime Slaven je na 1040 bodova, što znači da moraju do kraja sezone, u predstojećih 16 kola moraju upisati samo četiri boda kako bi Zagreb, nekoć respektabilno ime 1.HNL, preseli na šesto mjesto gdje će još dugo biti sigurni jer je Varteks zapeo na samo 870. Zagreb je posljednje bodove upisao na gostovanju u Puli kod Istre 1961 gdje je 2016. godine slavio s visokih 4:1. Sve nakon toga, zaključno s posljednjim kolom gdje su na Kranjčevićevoj poraženi od Hajduka, bilo je za zaborav, bez bodova.

Nije to jedina “bitka” na vječnoj ljestvici.

Primjerice, kad već nitko ne može sustići Dinamo po ukupnom broju pobjeda (691 pobjeda u 994 utakmice, iliti 69.5% pobjeda) vrlo zanimljivu borbu gledamo u okviru broja neriješenih, odnosno izgubljenih susreta. Iako nitko ne želi preuzeti titulu momčadi s najviše takvih ishoda, činjenica je da Rijeka broji najviše remija, čak 264, dok je na drugom mjestu Osijek sa samo devet manje.

Što se tiče poraza, tu je prikaz više nego interesantan. Ovdje prvu poziciju ne može zauzeti neki davljenik koji redovito ispada, već momčad koja ima puno utakmica i samim time neminovno i veliki broj poraza. Prvi je opet Osijek sa 339 poraza, no mogao bi ih stići Slaven Belupo koji je na 315. Pitanje je samo mogu li Farmaceuti upisati toliko poraza bez da ispadnu.

Neki rekordi će već ove sezone pasti. Neki jubileji nas čekaju već za vikend. Primjerice, Rijeka će biti prva momčad koja će upisati 1000. po redu nastup u HNL-u, i to protiv Dinama na Maksimiru. Hoće li im taj broj donijeti sreću ili ćemo gledati remi, što im je do sada najčešći ishod, saznat ćemo već u nedjelju.

Utakmica starta u 17:30.


Tagovi

Ivan KrstanovićNK ZagrebSlaven BelupoOsijekHNK Rijeka

Ostale Vijesti