Najpotcijenjeniji čovjek u nogometu: Nije dočekao poziv giganta, ali radi čuda s malima (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 04.02.20. | 09:32

Bio je na pragu Dinama, no sudbina ga je odvela na Čizmu gdje, pogotovo u zadnje vrijeme, oduševljava tamošnju javnost svojim bravurama i eurogolovima.

Josip Iličić je zasigurno jedan od najpodcijenjenih igrača današnjice. Genijalni Slovenac s 32 godine na leđima vrijedi 15 milijuna eura, a kao ofenzivni vezni u talijanskoj Serie A u skoro deset godina zabio je 86 golova i namjestio 49.

Možda vam te brojke ne djeluju toliko fascinantno, no Iličić nije oblačio dresove tamošnjih giganata već prosječnih klubova, kojima je davao i daje dodir magije.

Sami životni početak je za ovog veznjaka bio poprilično težak i neizvjestan. Rođen je u Prijedoru 1988. godine, a sa samo godinu dana ostaje bez oca. Nedugo zatim, u predvečerju rata majka ga zajedno s bratom Igorom odvodi u slovenski Kranj gdje i počinje njegov nogometni put u NK Triglavu.

“Stalno su mi govorili da je iznimno talentiran, a nogomet je igrao stalno. Znao je i izostajati iz škole kako bi s prijateljima ostao na igralištu”, rekla je jednom prilikom majka Ana koja je sina upisala u nogometnu školu NK Triglava iz Kranja na preporuku prijatelja i učitelja.

Iličić je u početku igrao mali nogomet, što je apsolutno vidljivo po današnjem osjećaju za loptu, a prve ozbiljnije korake u velikom nogometu napravio je u niželigašima Britofu i Bonifiku. U Interblock je prešao u ljeto 2008. godine, gdje je u 65 utakmica zabio 14 golova, no klub je uskoro ispao iz lige, a Josip su sitnice dijelile od odustajanja i povratka na mali nogomet.

No, mladi Iličić je ipak ustrajao, a kao nagrada za uloženi rad stigla je ponuda Maribora 2010. godine, gdje je Zlatko Zahović prepoznao njegov talent i iskeširao 80 tisuća eura te ga doveo u Ljudski vrt i vjerojatno mu spasio karijeru.

Tu je krenula filmska priča, Maribor je igrao kvalifikacije za Europsku ligu, a Iličić je protiv škotskog Hiberniana zabio dva gola te omogućio svojoj momčadi megdan protiv tada jakog Palerma. Talijani su u prvoj utakmici dobili 3:0, no u uzvratu su gubili 2:0 i bili na rubu ispadanja, no s dva gola su se vratili te prošli dalje. Međutim, Maribor je toliko impresionirao Talijane da su nakon utakmice kupili od njih tri igrača, a za Iličića su iskeširali čak 2,3 milijuna eura. Navodno je transfer bio dogovoren i prije utakmice jer je su u Palermu dobili njegov DVD te se na osnovu snimaka odlučili za kupovinu. Tako je Iličić u samo dva mjeseca od odustajanja ili igranja druge lige otišao u Serie A za preko milijunski iznos.

Nakon tri sezone Iličić je zamijenio Siciliju s Firenzom i u transferu vrijednom devet milijuna eura prešao u Fiorentinu. Sami start u dresu Viola nije bio najblistaviji, no vrlo brzo su se stvari posložile i Slovenac je u konačnici u ljubičastom dresu odigrao 138 utakmica, zabio 37 golova i pridodao 18 asistencija, što za veznjaka, iako ofenzivnog, u takvoj ligi nisu uopće loše brojke.

U ljeto 2017. godine stigla je ponuda Atalante gdje je Gaperini želio baš Iličića da mu zatvori trokut zajedno sa Gomezom i Zapatom, koji je postao jedan od najubojitijih u Europi. Ostalo je povijest, Atalanta je dvije godine kasnije po prvi put u svojoj povijesti izborila Ligu prvaka, a kao važan čimbenik tog uspjeha Slovenac je u dosadašnjih 101 utakmici zabio 43 gola i pridodao 25 asistencija. Posebno impresionira ova sezona gdje je u najtežoj ligi na svijetu za napadače zabio 14 golova u 18 susreta, čime je već na pola sezone prestigao prošlogodišnji doseg od 13 golova. No, način na koji igra i postiže te pogotke je nešto fascinantno, jedan je od onih igrača kojem se ne može napraviti top 10 golova karijere, naime teško tko može odlučiti koji će na listu.

Za kraj ipak ne možemo ne spomenuti kako je Iličić jedan od najvećih propusta zagrebačkih Modrih. Naime, mladi veznjak je 2009. godine, samo godinu prije transfera u Palermo, bio na radaru maksimirskog kluba kao zamjena za Mandžukića. Zoran Mamić ga je osobno došao pogledati na utakmici Interblocka, a nedugo zatim i Igor Cvitanović na susretu mlade slovenske reprezentacije.

„Dinamo je moguća opcija za nastavak karijere, ali ništa još nije odlučeno. Što se mene tiče, spreman sam ići u Zagreb, ako se klubovi dogovore, o njima ovisi“,  izjavio je tada Iličić, za kojeg se pričalo da je veliki simpatizer Dinama.

No, baš te dvije utakmice Iličić je odigrao ispod razine i zagrebački Modri su odustali za siću dovesti velikog talenta, a kao zamjene za Mandžu u Maksimir su dovedeni Dodo, Rukavina i Jakub Sylvestre.

„Osobno sam ga gledao u utakmici U-21 reprezentacija Slovenije i Ukrajine u Celju. Igrao je krilo i bio je toliko loš da ga je trener zamijenio na poluvremenu. Najlošiji igrač na terenu. I takvo sam izvješće donio i u klub“, izjavio je tadašnji skaut Dinama Igor Cvitanović.

Kakav propust su napravili u Dinamu možete vidjeti u videu ispod, koji dokazuje svu genijalnost ovog nogometaša. Iličić će u karijeri vjerojatno ostati samo na jednom kupu iz Interblocka te nikad neće obući dres nekog giganta, ali je to nogometaš kojem će svi nogometni sladokusci zapljeskati na genijalnosti.

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Reuters)

 

 


Tagovi

izdvajamoJosip Iličić

Ostale Vijesti