KIRILL KUDRYAVTSEV/Action Images
KIRILL KUDRYAVTSEV/Action Images

Slovačka iznenadila ‘dark horsea’ turnira i stigla do druge pobjede na Euru u povijesti (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.06.21. | 20:01

Presudio je crveni karton.

Reprezentacija Slovačke iznenadila je Poljsku u Sankt Peterburgu i slavila s 2:1 u prvoj utakmici skupine E. Slovačku je u vodstvo doveo Robert Mak koji je uz pomoć vratara Poljske Wojciecha Szczesnyja zabio jedini pogodak u prvom dijelu (18’). U prvoj minuti nastavka izjednačio je Karol Linetty, a konačni rezultat postavio je Milan Skriniar u 69., sedam minuta nakon što je Grzegorz Krychowiak zaradio isključujući žuti karton.

Ovo je Slovačkoj bila druga pobjeda u povijesti na Europskim prvenstvima nakon što su 2016. svladali Rusiju.

Paulo Sousa najviše je nade polagao u, dakako, Roberta Lewandowskog u samom vrhu napada te Kamila Glika u obrani, dok je njegov kolega Štefan Tarković na klupi Slovačke svoju šansu vidio u kapetanu Markeu Hamšiku prema naprijed i Skriniaru u obrani.

Poljaci su bolje otvorili utakmicu no udarci su završavali u bloku slovačke obrane. Slovačka je povela u 18. nakon fantastičnog solo prodora Roberta Maka koji se sjurio po lijevoj strani, izbacio je sve čuvare i iskosa svom snagom opalio prema golu. Na kraju su mu organizatori učinili ‘nepravdu’ i (auto)gol pripisali vrataru Poljske Szczesnyju.

Je li gol trebao biti pripisan Maku provjerite OVDJE.

To je ujedno bio prvi autogol kojeg je postigao jedan golman u povijesti Europskih prvenstava.

U razmaku od jedne minute (27’) vidjeli smo po jednu šansu na obje strane. Za Poljsku je pokušao Klicha a udarac Kucke otišao je iznad vrata Szczesnyjevog gola.

U prvom dijelu Poljska je imala dosta veći postotak lopte u svojim nogoma, no favorizirana reprezentacija nije djelovala dominantno. Slovačka je fantastično neutralizirala Lewandowskog i nije mu dozvolila niti jednu ozbiljnu prigodu.

No, zato su Poljaci maetsralno otvorili nastavak utakmice. U prvoj minuti nastavka, Linetty je nakon zaista fantastične akcije zabio za izjednačenje.

Pogodak za 1:1 pogledajte OVDJE.

To je bio drugi najbrži pogodak u drugom dijelu nakon što je Marcel Coars zabio za Rumunjsku protiv Njemačke na prvenstvu 1984.

Poljaci su nastavili s pritiskom, Linetty je imao još jednu šansu kao i Glik. Ipak, presudni trenutak utakmice dogodio se u 63. kada je Krychowiak na sredini terena napravio prekršaj koji nije bio nužan i zaradio drugi žuti karton (VIDEO).

Slovačka je trebala čekati samo sedam minuta da s igračem više zabije za na kraju se ispostavilo konačnih 2:1. Strijelac je bio stoper Intera Skriniar efektnim udarcem nakon centaršuta Maka iz kornera.

Pogodak za konačnih 2:1 pogledajte OVDJE.

Škriniaru je ovo treći pogodak u posljednje tri utakmice Slovačke. Možda ubrzo zaigra i u špici...

Do kraja utakmice Poljaci su, unatoč igraču manje na terenu, opasno stisli Slovačku koja se povukla i čekala konačni sučev zvižduk. Lewandowski se u prvoj šansi našao u 88. minuti, ali je pucao kraj gola. Prilike su još imali Bednarek i Švidersky ali Poljska nije uspjela zabiti.

Slovačka će prolaz u drugi krug tražiti u petak protiv Švedske, a Poljska ima nezahvalan zadatak osvojiti barem bod protiv Španjolske u Sevilli.

 

 


Tagovi

SlovačkaSlovačka nogometna reprezentacijaPoljskapoljska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021Robert LewandowskiMilan SkriniarKamil Glik

Ostale Vijesti