Slavni engleski klub na rubu ponora – ne znaju za domaću pobjedu od početka godine

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 31.10.17. | 13:33

Pola godine nakon ispadanja iz elitnog engleskog ranga, Sunderland je na pragu posljednjeg mjesta u drugoj ligi

Sunderland je, šesti i posljednji put, titulu prvaka Engleske osvojio davne 1936. Trideset i sedam godina kasnije, 1973., osvojili su svoj posljednji trofej, engleski FA kup. Danas, momčad sa sjevero-istoka Engleske srlja bezglavo prema trećem rangu engleskog klupskog nogometa. Njihova posljednja domaća pobjeda bila je protiv Watforda, tada još u Premijer ligi, u prosincu 2016. Gotovo nevjerojatno zvuči i podatak da Sunderland još uvijek ne zna za domaću pobjedu ove godine – u 19 utakmica na Stadionu Svjetla upisali su 7 remija i nevjerojatnih 12 poraza.

 

Statistika otkriva još goru sliku – Sunderland do sada u Championshipu ostvaruje slabašnih 68% dodavanja te, unatoč solidnih 8 stvorenih šansi po utakmici, zabijaju tek nešto više od 1 gola po utakmici (17 u 14 ligaških utakmica). Ukoliko danas izgube od Boltona, past će na posljednje mjesto engleske druge lige.

Teško je oteti se dojmu apatije koja je zaogrnula grad. Ljetos je klub napustilo 15 igrača te mu se pridružilo deset novih. Vlasnik Ellis Short uglavnom je odsutan te je više zaokupiran teniskom karijerom svog sina nego krizom u klubu nad kojim predsjeda. Sigurnost posla trenera Simona Graysona pod upitnikom je a lošoj formi se nazire kraj. Nakon godina čudesnog preživljavanja u Premijer ligi, izgleda da je da se Sunderlandu sprema slobodni pad niz više rangove engleskog nogometa.

Sunderlandov pad podsjeća na onaj Aston Ville nakon ispadanja iz prve lige. Međutim, iako se Aston Villa stabilizirala pod Robertom di Matteom i, kasnije, Steveom Bruceom, Sunderlandova budućnost djeluje kudikamo mračnije. Bez jasnog plana, kako na razini igre tako i na razini upravljanja, teško je vidjeti skori povratak optimizma. Kao što se zna reći – svaka sljedeća prvenstvena utakmica bit će finale kupa za crveno-bijele. Prije prve, današnje protiv Boltona, Grayson je prkosno izjavio: „Sto posto sam siguran da možemo preokrenuti situaciju.“

Prije nešto manje od godinu dana, tadašnji trener David Moyes izjavio je nešto slično. Svi znamo što je nakon toga slijedilo.

 (Foto: Action Images)


Tagovi

David MoyesRoberto Di MatteoSteve Bruce

Ostale Vijesti