Slavia misli ozbiljno! Češki prvak doveo tercet legendarnih pojačanja po principu 'Football Manager -> search free agents'

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.06.17. | 16:12

Slavia se nakon devet godina vraća u Ligu prvaka i to sa stilom!

Praška Slavija, koja se nakon osam godina vraća na pohod u Ligu prvaka, ozbiljno shvaća ambicije za ulazak u najelitnije svjetsko klupsko natjecanje. U slučaju ulaska u grupnu fazu, to bi im bio prvi put da su stigli do tog podviga nakon deset godina čekanja.

Tada su u grupi H nastupali s Arsenalom, bukureštanskom Steauom i Sevillom. Završili su tada kao trećeplasirana ekipa, s pobjedom protiv Steaue, dva remija i tri poraza, uključujući potop od strane Arsenala u Londonu, kada je bilo 7:0.

Prošle sezone Slavia je postala prvak po prvi put nakon sezone 2008/2009., nakon čega je upala u proces financijskih teškoća radi kojih je klub prodan kineskom konzorciju u rujnu 2015. godine. Kinezi sada ne planiraju plesati na jedno ljeto, pa su već po kraju natjecateljske sezone krenuli u jačanje kadra za kvalifikacije.

Prvo pridošlo ime bio je Jan Sykora. Dvadesetrogodišnji veznjak koji ima i četiri nastupa za češku reprezentaciju može pasti na pamet navijačima Hajduka, pošto je bio u sastavu Slovana u onoj uzvratnoj utakmici playoffa Europske lige u kojoj su Slovaci svladali Hajduk s 1:0. Doduše, Sykora nije tada ušao s klupe, ali je sezonu kasnije postao autor najbržeg gola u Europskoj ligi, kada je nakon samo dvanaest sekundi zabio Qarabagu. Sada je za milijun eura prešao u momčad aktualnog prvaka kako bi pojačao njihov vezni red.

Drugo ime je dvadesetšestogodišnji napadač Stanislav Tecl, koji je za 550 tisuća eura stigao preko Jabloneca na Eden, iako je prije sedam godina bio na posudbi u Slaviji. U međuvremenu se profilirao i sada će im donijeti dubinu u napadu. Nije zgorega napomenuti da i on ima dva nastupa za reprezentaciju.

Jedan od novopristiglih igrača je i Hrvat Marko Alvir. On je kao kadet Zagreba prešao u omladinsku školu Dinama iz koje je otišao u madridski Atletico, gdje je nastupao za C selekciju u 4. španjolskoj ligi, ali tu nije imao kapaciteta za iskorak na toj najvišoj razini. Pridružio se tada trećeplasiranoj momčadi slovenske lige, Domžalama, gdje je uhvatio kontinuitet, a sada je središnji veznjak kojem su tek 23 godine prešao za 450 tisuća eura u redove češkog prvaka. U protekloj sezoni je u 25 nastupa zabio 8 golova i imao jednu asistenciju.

No, u Slaviji su odlučili pojačati momčad iskusnim imenima koji znaju što znači igrati na najvišoj razini europskih natjecanja, a ta je lista zaista impozantna. Danas je potvrđeno kako je posljednje u nizu tih pojačanja Danny, legendarni portugalski reprezentativac koji je najveći dio karijere proveo u Rusiji. Tamo je sakupio prvo stotinu nastupa u moskovskom Dinamu, da bi onda prešao u Zenit iz Sankt Petersburga u kojem je ubilježio više od dvjesto nastupa i postigao preko pedeset golova. Između ostalog, jednog je zabio i Hajduku, u pobjedi 2:0 u sklopu grupe C Europske lige 2010. godine.

Raspadom Dnipra, koji je propao sve do trećeg razreda ukrajinskog nogometa, Slavia je pokupila najiskusnije ime, Ruslana Rotana. Tridesetpetogodišnji veznjak odigrao je 93 puta za ukrajinsku nacionalnu selekciju, dok je zajedno sakupio preko tri stotine nastupa za kijevski Dinamo i  Dnipro. U sezoni 2014/15. kada je s Dniprom igrao finale Europske lige protiv Seville proglašen je igračem sezone u Europskoj ligi.

Treće veliko ime je turski reprezentativac i „manje“ proslavljen brat Halil Altintop. Njemu su danas trideset i četiri godine, a osim 38 nastupa za tursku reprezentaciju sakupio je stotinu nastupa za Kaiserslaurten i još važnije, Schalke. Nakon toga je preko Eintrachta, Trabzonspora i Augsburga stigao na prag dogovora sa Slavijom kao slobodan igrač, ali pričekat ćemo još do konačne potvrde. Spomenimo da se klubu pridružio i iskusni lijevi bek sa gotovo pedeset nastupa za reprezentaciju Češke, 31-godišnji Dušan Švento. On je svojedobno prešao iz Slavije u Koln, pa se preko Red Bull Salzburga prebacio nazad u Slaviju.

Ako vas ovo podsjeća na dane kada ste skautirali na Football Manageru 'free transfere' u potrazi za legendarnim slobodnim igračima, ne varate se. Slavia traži europski iskorak, a svakako će biti favorit mnogih neutralnih gledatelja.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Ruslan RotanHalil AltintopDannySlavia Prag

Ostale Vijesti