Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Slatke brige pred Katar: 15 sigurnih, 10 ih je blizu, 20 igrača će teško na Mundial

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.11.21. | 09:35

Ako neće biti ozljeda i neočekivanih događaja izbornik i njegov stručni stožer imat će slatke brige prilikom izbora igrača za Katar 2022.

Izbornik Zlatko Dalić u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. koristio je usluge 33 igrača. Svih 10 utakmica odigrali su tek Ivan Perišić, Nikola Vlašić i Mario Pašalić, Marcelo Brozović i Andrej Kramarić u devet su navrata nosili hrvatski dres. U kvalifikacijama je također bilo igrača koji nisu odigrali tri ili više nastupa. U dva navrata dres reprezentacije nosili su Ivica Ivušić, Ivo Grbić, Šime Vrsaljko, Kristijan Jakić, Bruno Petković, Lovro Majer i Antonio Mirko Čolak. Po jedan nastup zabilježili su Dario Mlenjak, Milan Badelj, Kristijan Lovrić, Mile Škorić i Luka Sučić.

Dalić je u nedavno završenim kvalifikacijama isprobao tri golmana, po tri desna i tri lijeva beka, pet stopera, 10 veznih igrača, četiri krilna igrača i pet napadača. Dakako, hrvatska reprezentacija raspolaže s velikim brojem polivalentnih igrača koji mogu pokriti više pozicija tako da Dalić na dispoziciji ima priličan broj mogućnosti u sastavljanju idealnih 11.

Zlatko Dalić u jučerašnjem intervjuu za Novu TV dao je do znanja kako već ima kostur udarnih 11, da će u pripremnom periodu iskušati i igru s trojicom u zadnjoj liniji i da je vrlo mala šansa da će se na popisu za Svjetsko prvenstvo pronaći netko tko nije zaigrao u aktualnim kvalifikacijama. Kao najizgledniji kandidat za odlazak u Mundial od onih koji nisu dobili priliku u kvalifikacijama nameće se Marin Pongračić, branič Borussije Dortmund koji je dobio pozive za nekoliko posljednjih okupljanja, ali nije dobio priliku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Drugo ime je, dakako, ono Ivana Rakitića. Legenda Hrvatske i izbornik Dalić u posljednje vrijeme dosta 'koketiraju' oko povratka Rakitića u reprezentaciju. 'Raketa' je jasno dao do znanja da je tu ako će ga trebati, a Dalić nije odbacio tu opciju, iako je izjavio kako Hrvatska na toj poziciji ima veliki broj mladih igrača na koje bi se trebalo osloniti.

Od igrača koji nisu nastupili u kvalifikacijama u konkurenciji za Katar mogla bi biti dva golmana - Simon Sluga i Lovre Kalinić. Zatim, srebreni reprezentativci Tin Jedvaj, Marko Rog i Marko Pjaca, Nikola Moro i Toma Bašić, koji su nedavno bili u kadru reprezentacije, lijevi bek Domagoj Bradarić, polivalentni Bartol Franjić, a u nedostatku pravih golgetera, izbornik se možda odluči za Roka Šimića ili, ako u idućih godinu dana eksplodira, Diona Drenu Belja.

Tu je i Ante Rebić koji je standardan u Milanu, no pitanje je jesu li njegova vrata reprezentacije zauvijek zatvorena...

Na Svjetskim prvenstvima reprezentacije su do sada imale pravo na 23 igrača, no, s obzirom na aktualnu pandemiju, moguće je da će se do kraja 2022. i početka Mundiala propozicije promijeniti.

No, kada bismo gledali roster od 23 igrača, hrvatske reprezentativce mogli bismo podijeliti u četiri kategorije - one koji će sigurno nositi hrvatski dres u Kataru (ako ne bude ozljeda i nepredviđenih događaja), one koji su blizu izabranoj vrsti, one koji su dalje od izabrane vrste i one za koje postoji minimalna šansa da će nastupiti u Kataru.

Tko će sigurno igrati na Svjetskom prvenstvu (15): Dominik Livaković, Ivo Grbić, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Joško Gvardiol, Duje Ćaleta Car, Josip Juranović, Borna Sosa, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Ivan Perišić i Andrej Kramarić

Oni koji su blizu izabranoj vrsti (10): Ivica Ivušić, Josip Stanišić, Borna Barišić, Marin Pongračić, Josip Brekalo, Luka Ivanušec, Lovro Majer, Mislav Oršić, Marko Livaja, Bruno Petković

Oni koji su dalje od izabrane vrste (10): Simon Sluga, Lovre Kalinić, Šime Vrsaljko, Domagoj Bradarić, Kristijan Jakić, Luka Sučić, Nikola Moro, Toma Bašić, Ante Rebić, Antonio Mirko Čolak

Oni za koje postoji minimalna šansa da će nastupiti u Kataru (10): Tin Jedvaj, Mile Škorić, Dario Melnjak, Bartol Franjić, Marko Rog, Marko Pjaca, Kristijan Lovrić, Ante Budimir, Roko Šimić, Dion Drena Beljo

U ovom trenutku idealnih 11 Hrvatske izgledalo bi ovako:



Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti