@Dani Olmo, Robert Lewandowski, Dejan Kuluševski, Marek Hamšik
@Dani Olmo, Robert Lewandowski, Dejan Kuluševski, Marek Hamšik

SKUPINA E: Pomlađena Španjolska i dalje je moćna, Poljska i Švedska kvalitetom su iznad Slovaka

Vrijeme Čitanja: 12min | pet. 11.06.21. | 08:10

Bez obzira na sve probleme Furije njihov prolazak nije upitan, a rat nas očekuje za drugo mjesto.

Skupina E jedna je od onih u kojima se na prvi pogled ističe glavni favorit, naravno riječ je o Španjolskoj, dok bi se ostale tri reprezentacije trebale „potući“ za drugo mjesto. No, iznenađenja su sastavni dio najvažnije sporedne stvari na svijetu, a turnir je specifično natjecanje gdje loš ili dobar dan može odigrati veliku ulogu.

Kuglice na ždrijebu u Bukureštu Španjolcima su donijeli Poljsku i Švedsku, dok je posljednje mjesto u skupini izborila Slovačka pobijedivši u dodatnim kvalifikacijama reprezentaciju Sjeverne Irske.

Domaćini skupine Krestovsky stadion (St. Petersburg) i La Cartuja (Sevilla).

Najave ostalih skupina s Euro 2020 možete pročitati OVDJE.

ŠPANJOLSKA

Španjolska je zasigurno favorit skupine, kao i jedan od prvih favorita za osvajanje trofeja pa i bez obzira na sve probleme s koronavirusom i smjenu generacije. Trostruki prvak Europe i na ovogodišnji turnir stiže s velikim očekivanjima, posebno jer su u Francuskoj 2016. godine podbacili te u konačnici završili za njih neočekivanom 10 mjestu. Momčad je to sastavljena od velikih zvijezda svjetskog nogometa, a sam pogled na popis igrača zasigurno ledi krv u žilama protivnika. Španjolska se po 11. put plasirala na završni turnir, a do sad se tri puta popela na krov Europe, čime dijeli s Njemačkom prvo mjesto najuspješnijih reprezentacija Starog kontinenta. Prvi naslov prvaka uzeli su sad već davne 1964. godine, dok su preostala dva vezali 2008. i 2012. godine, čime su postali jedina reprezentacija u povijesti koja je obranila naslov prvaka najbolje reprezentacije Europe.

PUT DO EURA

Španjolci su mjesto na završnoj smotri najboljih reprezentacija Europe tražili u skupini s Norveškom, Rumunjskom, nogometnim liliputancima Farskim Otocima, Maltom, Rumunjskom te Švedskom. U toj konkurenciji je od samog početka bilo jasno kako Furija neće imati prevelikih problema, a to su oni pokazali i na terenu ostvarivši u 10 susreta osam pobjeda s tek dva neriješena susreta. U prvih pet susreta su upisali sve bodove i na taj način pokazali apsolutnu moć nad protivnicima te su u preostalim utakmicama samo odrađivali posao pa su im se i dogodila ta dva neriješena protiv Švedske i Norveške.

Luis Enrique je tokom kvalifikacija dosta rotirao igrače pa su u konačnici najbolji strijelci Furije bili Morata, Ramos i Rodrigo sa po četiri gola.

IZBORNIK – LUIS ENRIQUE

Luis Enrique prvi put je sjeo na klupu Španjolske u ljeto 2018. godine te je u tom mandatu vodio reprezentaciju na samo šest utakmica. Drugi mandat započeo je u rujnu 2019. godine i od tad je u 12 susreta upisao pet pobjeda, šest neriješenih te poraz. Rezultati su to koji ne zadovoljavaju navijače, no pred legendarnim veznjakom Barcelone je postavljen zadatak smjene generacije, što nije laka zadaća, no za taj proces je potrebno vrijeme.

No, pitanje je hoće li to dobiti, iako je potpisao ugovor do ljeta 2022. godine, jer navijači su navikli na dominaciju Španjolske i ovaj turnir je za Enriquea veliki test. Također, Luis Enrique će ostati upisan u sportske almanahe kao prvi izbornik koji nije poveo niti jednog igrača Reala iz Madrida. Posebne kritike dobio je zbog izostavljanja dojučerašnjeg kapetana i jednog od simbola moćne Furije Sergia Ramosa te posljednjeg igrača koji je bio dio momčadi iz 2008. godine koja je donijela Španjolskoj naslov prvaka Europe nakon 44 godine čekanja.

Međutim, najveći problem izborniku Španjolske mogla bi predstavljati korona koja je samo nekoliko dana prije početka ušla u njihove redove te je pitanje tko će i kad se stići oporaviti.

Enrique kao i svi prethodni izbornici forsira kombinatoriku i pas igru te taktiku 4-3-3 u kojima veliku ulogu u igri imaju bočni igrači.

MARCELO DEL POZO/Action ImagesMARCELO DEL POZO/Action Images

KLJUČNI IGRAČ – MOMČAD

Teško je u ovoj ekipi izabrati glavnog igrača pa ćemo se opredijeliti za cijelu momčad. Enrique na raspolaganju ima novu generaciju talentiranih igrača, posebno u ofenzivnom dijelu. Marcos Llorente je jedan od mladih igrača koji bi u skorašnjoj trebao biti nositelj igre, a ove sezone je s Atleticom uzeo naslov prvaka La Lige, uz njega Španjolci puno očekuju od bivšeg igrača Dinama Danija Olma, koji je i nakon Maksimira nastavio sa sjajnim igrama u RB Leipzigu, a također je postao neizostavan član španjolske reprezentacije. Mjesto u vrhu napada bi trebao zauzeti Alvaro Morata, no veliku konkurenciju ima u ofenzivcu Villarreala Gerardu Morenu, koji iza sebe ima fenomenalnu sezonu. Klub je vodio do naslova Europske lige, a na tom putu je upisao sedam golova te je odnio titulu najboljeg strijelca. Sjajnu formu iz Europe je nadogradio s 23 gola i sedam asistencija u La Ligi te nema sumnje kako će biti veliki adut Enriquea u napadu. Od mladih nada valja još spomenuti nogometaša Manchester Cityja Ferrana Torresa, koji je prošle godine u studenom upisao hat-trick u demoliranju Njemačke rezultatom 6:0 te krilo Sociedada Mikela Oyarzabala.

David de Gea bi trebao zauzeti mjesto između vratnica, iako iza njega nije brilijanta sezona, no on je nebrojeno puta dokazao o kakvoj se kvaliteti radi. Zadnju liniju na posljednjoj provjeri protiv Portugala činili su Gaya, Torres, Laporte i Llorente, no tu možemo očekivati neke promjene posebno na bekovskim pozicijama gdje bi svoje minute mogao dobiti Jordi Alba, kao i iskusni desni bočni Chesleaja Cesar Azpilicueta.

Što se tiče veznog reda, Luis Enrigue tu u pravilu koristi trojicu igrača, protiv Portugala izbornik Španjolske se odlučio za Ruiza, Busquetsa i Alcantaru. No, teško je za očekivati kako će Busquets zbog korone biti spreman za prvu utakmicu pa na njegovom mjestu očekujemo Rodrija, dok bi umjesto Ruiza na teren mogao iskusniji veznjak Atletica Koke.

MLADA NADA – DANI OLMO

Kod ovog izbora smo možda malo subjektivni, no definitivno smo mišljenja da je to opravdano. Dani Olmo nas je godinama oduševljavao u dresu Dinama, a prelaskom u RB Leipzig svoju igru je podigao na još veću razinu. Prije dvije godine se sa španjolskom mladom reprezentacijom popeo na krov Europe, a prošlog ljeta je s momčadi iz Leipziga stigao do polufinala Lige prvaka. U minuloj sezoni za klub je odigrao 46 utakmica u svim natjecanjima, a u dresu reprezentacije nije nastupio na tek jednom susretu od prethodnih 11. Iako je na poziciji lijevog krila koju najčešće igra kod Enriquea poprilična gužva mišljenja smo kako će Olmo dobiti svoje minute koje će itekako iskoristiti.

OČEKIVANA FORMACIJA (4-3-3)

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport kladionica daje tečaj 9,00 za španjolsko osvajanje i stavlja ih na peto mjesto favorita za titulu. Ispred njih su Englezi i Francuzi (6,00), Belgija (7.00) te Njemačka (8.00). Tečaj da će Španjolska osvojiti svoju skupinu je 1,35, a da će proći 1,05. Ukoliko očekujete iznenađenje te posrtaj Španjolske to možete dobro naplatiti jer se posljednje mjesto Furije u skupinama plaća tečajem 35,00.

Prema Germaniji najveći izgledi da će se Španjolska oprostiti od Eura u osmini finala i to se plaća tečajem 2,80, a plasman u finale donosi sjajnih 9,00. Na Španjolcima najviše možete zaraditi ukoliko odigrate da će primiti najmanje golova na turniru jer Vas Germania za to časti tečajem 150.

Pitanje prolaska skupine po nama nije upitno, no za dalje će se mnoge stvari morati poklopiti. Ova Španjolska je mlada, ali i jako talentirana. Put im je olakšan jer nisu glavni favoriti za naslov, no zasigurno mogu daleko, ali ipak teško do samog kraja.

Prognoza: Četvrtfinale

UTAKMICE NA EURU

1.      Španjolska – Švedska, 14. lipnja, 21:00, Španjolska

2.      Španjolska – Poljska, 19. lipnja, 21:00, Španjolska

3.      Španjolska – Slovačka, 23. lipnja, 18:00, Španjolska


ŠVEDSKA

Šveđani su se na završnu smotru najboljih europskih reprezentacija prvi put plasirali 1992. godine i odmah su stigli do bronce što im je do danas najbolji rezultat. Nakon toga su propustili samo Euro u Engleskoj, no samo su u Portugalu 2004. godine prošli skupinu. Na prošloj smotri odigranoj Francuskoj zauzeli su 20. mjesto te su se od natjecanja oprostili bez ijedne pobjede.

PUT DO EURA

Švedska reprezentacija se na Euro plasirala zauzevši drugo mjesto u skupini iza Španjolske, a sudbina, ako i kuglice ždrijeba su im baš Furiju namjestili na otvaranju Europskog prvenstva. Kvalifikacije su otvorili domaćom pobjedom protiv Rumunjske, dok su u drugom kolu remizirali s najvećim rivalom na papiru za drugo mjesto Norveškom. Jedini poraz doživjeli su protiv Španjolske, dok su preostala dva remija imali u susretima sa Španolskom i Norveškom. Na Euro stižu u sjajnoj formi jer su zaredali pet pobjeda, što u kvalifikacijama za Svjetsko, što u prijateljskim utakmicama.

Najistaknutiji igrač kvalifikacija bio je Quaison s petog golova i dvije asistencije.

TT NEWS AGENCY/Action ImagesTT NEWS AGENCY/Action Images

IZBORNIK – Janne Olof Andersson

Janne Andersson klupu je Švedske preuzeo u ljeto 2016. godine, a koliko ga je tamošnji Savez vidio kao dugoročno rješenje dokaz je osmogodišnji ugovor. Do sad je reprezentaciju vodio na 60 utakmica u kojima je ostvario 31 pobjedu, 12 remija te 17 poraza. 58-godišnjak preferira taktiku 4:4:2 i od nje teško odstupa, a reprezentacija pod njegovom palicom rijetko prima golove, naravno ne računajući najjače rivale, a dokaz tome je što u zadnjim pet utakmica nisu primili niti jedan pogodak. Prije reprezentacije vodio je tri švedska prvoligaša, a najveći uspjeh mu je naslov prvaka s Norrkopingom iz sezone 2014./15.

KLJUČNI IGRAČ – Dejan Kuluševski

Zlatan Ibrahimović se trebao vratiti za ovaj Euro te bi bez obzira na godine njega postavili za ključnog igrača, no napadač Milana je zbog ozljede otpao sa popisa putnika na Euro. Drugo ime koje strši iznad ostalih je Dejan Kuluševski. Veznjak Juventusa je jednostavno klasa i to pokazuje svakim nastupom za Staru damu. Tip je modernog ofenzivca koji se sjajno kreće s loptom u nogama te izbornik od njega puno očekuje. Međutim, problem s ofenzivcem makedonskih korijena pojavio se nekoliko dana prije Eura kad je dobio pozitivan nalaz na Covid-19 te će gotovo sigurno propustiti dvoboj otvaranja Eura protiv Španjolske.

MLADA NADA – ALEXANDER ISAK

Napadač koji je rođen 1999. godine i to dan nakon što je Zlatan debitirao za Šveđane na početku karijere je jako podsjećao baš na napadača Milana. Sa 16 godina Dortmund ga kupio za nevjerojatnih osam milijuna eura, no nisu ga željeli čekati pa su ga dvije godine kasnije prodali u Sociedad za 6,5 milijuna eura. Ove sezone je u La Ligi zabio 17 golova, a vrijednost mu je porasla na vrtoglavih 40 milijuna eura.

OČEKIVANA FORMACIJA (4:4:2)

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport kladionica daje tečaj 100 na švedsko osvajanje, što je dovoljan dokaz kako ih malo tko vidi da mogu daleko. Ukoliko mislite da Švedska može osvojiti skupinu možete pošteno zaraditi na tečaju 7.00, no realniji je prolaz skupine koji se plaća kvotom 1.45.

Prema Germaniji najveći izgledi su da će se Švedska oprostiti od Eura u osmini finala i to se plaća tečajem 2.10, dok plasman u finale donosi tečaj 35.

Po našem mišljenju Švedska će se potući s Poljskom za prolazak skupine, a ukoliko to ostvare složili bi se s kladionicom da bi to bilo od njih što se tiče ovog Eura.

Prognoza: ispadanje u skupini

UTAKMICE NA EURU

1.      Švedska – Španjolska, 14. lipnja, 21:00, Španjolska

2.      Švedska – Slovačka, 18. lipnja, 15:00, Rusija

3.      Švedska – Poljska, 23. lipnja, 18:00, Rusija


POLJSKA

Poljaci su debitirali na Euru 2008. godine u Švicarskoj i Austriji, a nakon toga su standardni sudionici. Najbolji rezultat su ostvarili na zadnjem prvenstvu u Francuskoj kad su ostali korak krati do četvorice najboljih, ali su nesretno ispali na penale od Portugala. Na ovo prvenstvo stižu na krilima najboljeg igrača Svijeta nevjerojatnog Roberta Lewandowskog te sve nade polažu u njega kako bi ih odveo do povijesnog rezultata.

PUT DO EURA

Poljska reprezentacija se u kvalifikacijama za Euro doslovno prošetala skupinom ispred Austrije, Sj. Makedonije, Slovenije, Izraela i Latvije. U 10 utakmica ostvarili su osam pobjeda, a jedino su kapitulirali protiv Slovenije, dok im je Austrija otela bod. Kroz kvalifikacije ih je krasila dobra obrana, dokaz je samo pet primljenih golova, dok napad nikad nije bio upitan.

Najistaknutiji igrač kvalifikacija bio im je očekivano Robert Lewandowski koji je zabio šest golova uz dvije asistencije.

IZBORNIK – PAULO SOSA

Kao što je Šveđanin Andersson starosjedilac na klupi reprezentacije, tako je Sosa jedan od najsvježijih izbornika. Naime, Portugalac je klupu Poljske preuzeo prije pet mjeseci te je do sad vodio tek pet utakmica. Rezultati mu baš ne idu u prilog jer je ostvario tek jednu pobjedu, no na Euru sve to može popraviti. Iako Sosa u pravilu preferira taktiku 3:4:2:1, no od kad je preuzeo Poljsku igra isključivo 4:4:2, jer jednostavno ima takvu momčad.

ALEKSANDRA SZMIGIEL/Action ImagesALEKSANDRA SZMIGIEL/Action Images

KLJUČNI IGRAČ – ROBERT LEWANDOWSKI

Jednostavno se može napisati – najbolji igrač Svijeta. Lewa je već sezonama jedan od najboljih napadača svijeta i to dokazuje iz sezonu u sezonu s nestvarnim brojkama. Jedini je igrač koji se statistički po broju golova može uspoređivati s Messijem i Ronaldom. Najbolji je strijelac Poljske u povijesti te najveća zvijezda tamošnjeg nogometa.

MLADA NADA – KACPER KOZLOWSKI

Dvojba nam je bila između veznjaka Brightona Jakuba Modera i Kacpera Kozlowskog te smo se odlučili za potonjeg. Razlog je jednostavan, iako ima tek dva nastupa za reprezentaciju ovaj 17- godišnji veznjak kao igrač Pogona vrijedi već pet milijuna eura te će zasigurno u budućnosti biti nositelj reprezentacije. Kad vas izbornik na Euro vodi kao tinejdžera to ipak nešto znači.

OČEKIVANA FORMACIJA (4:4:2)

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport daje tečaj na 80 poljsko osvajanje, što je poput Švedske dokaz kako ih nitko ne vidi u samoj završnici. Ukoliko mislite da će Poljaci osvojiti svoju skupinu to se plaća tečajem 7.00, dok je prolaz skupine puno realniji što govori i sam tečaj od 1.40.

Prema Germaniji najveći izgledi su da će se Poljska oprostiti od Eura u osmini finala i to se plaća tečajem 2.20, dok plasman u finale donosi tečaj 21.

Mišljenja smo kako će se Poljska sa Švedskom potući za drugo mjesto, a čak im i poput kladionice dajemo malo veće izglede. Ukoliko prođu skupinu, zavisno o ždrijeba mogli bi ih vidjeti u četvrtfinalu, no tipovali bi na kolo prije.

Prognoza: Osmina finala

UTAKMICE NA EURU

1.      Poljska – Slovačka, 14. lipnja, 18:00, Rusija

2.      Poljska – Španjolska, 19. lipnja, 21:00, Španjolska

3.      Poljska – Švedska, 23. lipnja, 18:00, Rusija


SLOVAČKA

Raspadom nekad moćne Čehoslovačke Slovaci su pali u potpuno drugi plan. Susjedna Češka kao da je pokupila sav talent dok Slovaci potpuno kaskaju. Dokaz tome su i plasmani na velika natjecanja gdje su Svjetsko dohvatili tek jednom, a Euro sad i drugi put. Prvi put su sudjelovali na smotri najboljih reprezentacija Europe u Francuskoj prije pet godina kad su s jednom ostvarenom pobjedom ispali u šesnaestini finala.

PUT DO EURA

Slovaci su u kvalifikacijama za Euro bili u skupini s Hrvatskom gdje su osvojili treće mjesto iza Vatrenih i Walesa. U osam odigranih utakmica upisali su četiri pobjede te tri poraza, oba od Hrvatske te jedan od Walesa. Slovaci su kao trećeplasirana momčad morali u dodatne kvalifikacije gdje su nakon penala izbacili Irsku i po drugi put se plasirali na Euro.

Nisu se Slovaci na zabijali u kvalifikacijama pa im je najistaknutije ime bio Hamšik s tri gola te jednom asistencijom.

RADOVAN STOKLASA/Action ImagesRADOVAN STOKLASA/Action Images

IZBORNI – ŠTEFAN TARKOVIČ

Odgoda Eura omogućila je Tarkoviču da povede ovu momčad na ovogodišnje prvenstvo. Naime, njegov prethodnik Pavel Hapal dobio je otkaz u listopadu prošle godine pa su Slovaci dobili novog izbornika. Tarkovič je mladi stručnjak koji je prije ove uloge bio tehnički direktor reprezentacije i pomoćni trener, a od kad je preuzeo novu ulogu vodio je momčad na osam susreta u kojima je ostvario tri pobjede, četiri remija i poraz. Taktiku koju preferira je 4:2:3:1 i teško je za očekivati kako će od nje odstupiti. Od Slovačke možemo očekivati tvrd nogomet s malo golova, ali realno i ispadanje već u skupinama.

KLJUČNI MOMČADI – MILAN ŠKRINIAR

Najskuplji igrač ove reprezentacije je Milan Škriniar i samim tim vjerojatno i najbolji. Stoper Intera vrijedi 60 milijuna eura po Transfermarktu te je neizostavni član reprezentacije i njihova glavna uzdanica u zaustavljanju opasnih protivničkih napadača.

MLADA NADA – ROBERT BOŽENIK

Napadač rođen 1999. godine najveća je mlada zvijezda Slovačke. Boženik je prošlog ljeta zamijenio dres Žiline za Feynoordov u transferu vrijednom četiri milijuna eura, no u prvoj sezoni se i nije najbolje snašao u Nizozemskoj. Međutim, kad s 21 godinom imate već 15 nastupa za reprezentaciju, dokaz je da vjeruju u vas te se očekuje njegova eksplozija.

OČEKIVANA FORMACIJA (4:2:3:1)

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport kladionica daje tečaj 250 na slovačko osvajanje, no realno mogli su i milijun jer jedna je Grčka. Već sami prolazak skupine daje sjajnih 2.5, dok se osvajanje skupine plaća tečajem 15.

Prema Germaniji najveći izgledi su da će se Slovačka oprostiti od Eura već u grupi i to se plaća tečajem 1.5.

Autor ovog teksta se slaže s kladionicom te predviđa kako će Slovaci odigrati tri utakmice i pravac Jadran na godišnji odmor.

Prognoza: Ispadanje u skupinama

1.      Poljska – Slovačka, 14. lipnja, 18:00, Rusija

2.      Švedska – Slovačka, 18. lipnja, 15:00, Rusija

3.      Španjolska – Slovačka, 23. lipnja, 18:00, Španjolska

 


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROŠpanjolskašvedska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaSlovačka nogometna reprezentacijapoljska nogometna reprezentacijaRobert LewandowskiAlexander IsakSergio BusquetsDiego LlorenteMarcos LlorenteAlvaro MorataNajava Euro 2020

Ostale Vijesti