Reuters
Reuters

Skačite i slavite: Hrvatska stigla do treće medalje u povijesti!!! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 17.12.22. | 17:54

Kada će netko u budućnosti proučavati povijesne knjige svjetskih nogometnih prvenstava, vidjet će kako jedna malena i relativno mlada država na svojem kontu ima - zaista nevjerojatne - tri medalje na najjačem nogometnom (i sportskom) natjecanju na svijetu. Hrvatska je u borbi za broncu svladala Maroko u Kataru i stigla do svoje treće medalje na mundijalima. Nakon svega možemo reći, bravo, bravo i još sto puta bravo!

Iako je Republika Hrvatska, država s manje od četiri milijuna stanovnika, 2022. proslavila svoju tek 31. godinu suverenosti, iako je hrvatska nogometna reprezentacija svoju prvu natjecateljsku utakmicu odigrala 1994., u sklopu kvalifikacija za Euro 1996., Hrvatska je danas, nakon 2:1 pobjede nad Marokom, stigla do svoje treće medalje na prvenstvu svijeta uvjerljivo najpopularnijeg i najrasprostranjenijeg sporta u povijesti čovječanstva. Nakon bronce 1998. i srebra 2018., Hrvatska je ponovno na postolju Svjetskog prvenstva u nogometu!

Kao što je u polufinalu Hrvatska odigrala najgoru, a Argentina najbolju utakmicu na turniru, tako je u dvoboju za brončanu medalju Hrvatska odigrala najbolju, a Maroko, vjerojatno, najlošiju utakmicu na Svjetskom prvenstvu 2022. Vatreni su dominirali od prve minute dvoboja, igrali iznimno koncentrirano i požrtvovno, a na kraju su mogli slaviti i s uvjerljivijom razlikom. Sva tri pogotka pala su u prvom poluvremenu. Za Hrvatsku su, nakon sjajnih akcija, zabili Joško Gvardiol, vjerojatno najbolji mladi igrač turnira, i Mislav Oršić koji je u svojem stilu pogodio suprotni kut Bonovog gola.

Oba trenera prije utakmice napravila su dosta promjena. Zlatko Dalić na teren je poslao najofenzivniju postavu do sada, s Ivanom Perišićem na poziciji lijevog beka, Mislav Oršić igrao je na lijevom, a Lovro Majer na desnom krilu. Andrej Kramarić igrao je na ‘desetki’, iza Marka Livaje, a debi na svjetskim prvenstvima upisali su Josip Stanišić na desnom beku i Josip Šutalo na poziciji desnog stopera. Walid Regragui na klupi je ostavio dva standardna veznjaka, Azzedinea Ounahija i Selima Amallaha, umjesto kojih su zaigrali Abdelhamad Sabiri i Bilal El Khannouss, dok na terenu nije bilo niti dva ozlijeđena, a inače standardna stopera Nayefa Aguerda i Romaina Saissa.

Hrvatska je u toj ofenzivnoj formaciji krenula sjajno, prijetili smo preko dva svježa krilna igrača Oršića i Majera, a sjajno su im se iz zadnje linije priključivali Perišić i Stanišić. Hrvatska je u početnim minutama dvoboja bila jedina momčad na terenu, Marokanci su bili dosta nervozni, što je pokazala i reakcija inače pouzdanog Yassinea Bonoa, koji si je umalo sam zabio gol.

Vatreni su do zasluženog vodstva stigli u 7. minuti. Lovro Majer izveo je slobodni udarac, Ivan Perišić glavom prebacio u sredinu, a tamo Joško Gvardiol, u stilu Zlatka Cice Kranjčara sjajnim ‘letom’ i udarcem glavom dovodi Hrvatsku u vodstvo.

Međutim, dvije minute kasnije uslijedio je šok. Maroko je izjednačio praktički na identičan način. Hakim Ziyech je izveo slobodni udarac, hrvatska obrana malo je ‘zaspala’, a Achraf Dari glavom matira Livakovića za poravnanje.

Hrvatsku nije poremetio taj gol, i dalje smo igrali kombinatorno i pokušavali slomiti čvrsti blok Marokanaca. Vatreni su prijetili iz svih smjerova, a veliku šansu propustili smo nakon što je Kramarić povukao kontru, dodao do Oršića koji se izborio za udarac, ali je pucao ravno u – Kramarića! U nastavku akcije Perišić je ubacio, a Kramarić pucao glavom. Bono je bio siguran.

Još jednu sjajnu priliku vidjeli smo nakon snažnog udarca Luke Modrića, Bono je odbio udarac, Livaja je trčao prema lopti, ali je marokanski golman u zadnji trenutak otklonio opasnost.

Maroko se tek u završnici prvog dijela malo otvorio, vidjeli smo jedan jako dobar prodor Achrafa Hakimija po desnoj strani, ali je Youssef En Nesyri bio u nezgodnom položaju i nije uspio zahvatiti loptu glavom. Potom su Marokanci dobro kombinirali po lijevoj strani, ali gola nije bilo.

I onda, pred odlazak na odmor, vidjeli smo pravu malu majstoriju u režiji Kovačić-Livaja-Oršić. Kovačić je oduzeo loptu i proslijedio je do Livaje koji je ostavlja za Oršića, a Dinamov napadač u svojem klasičnom stilu pogađa drugu stativu za u potpunosti zasluženo vodstvo Hrvatske od 2:1.

Vatreni su odigrali možda i najbolje poluvrijeme na turniru in a odmor otišli sa zasluženom prednosti.

Marokanski strateg na poluvremenu je na klupi ostavio Sabirija, a uveo ofenzivca Queens Park Rangersa Iliasa Chaira. Marokanci su se u nastavku morali otvoriti, a to je zamalo iskoristio Oršić koji je još jednom iz ‘svoje’ pozicije sjajno potegnuo, ali je lopta dirala braniča Maroka i pogodila vanjski dio mreže.

Tu nije bio kraj hrvatskim prilikama, dva puta Majer je vrlo opasno centrirao s lijeve strane, ali Marokanci su bili prisebni. U 56. minuti marokanski izbornik ubacio je možda i najboljeg Marokanca na aktualnom turniru, Azzedinea Ounahija, a četiri minute kasnije prvu zamjenu morao je napraviti i Dalić. Kramarić je pao nakon jednog centaršuta i nije mogao nastaviti igru. Hrvatska devetka teren je napustila u suzama, a u igru je ušao Nikola Vlašić. Ubrzo su priliku dobili i Bruno Petković i Mario Pašalić, koji su ušli umjesto Livaje i Majera.

Probao je odmah Vlašić udarcem s 20-ak metara, u 75. minuti vidjeli smo jednu prilično diskutabilnu situaciju. Gvardiol i Orič odigrali su sjajni dupli pas na lijevoj strani, Gvardiol je izbio sam na Bona, Sofyan Amrabat udario je Gvardiola po nozi, međutim, katarski sudac – pustio je igru! Odmah je Maroko krenuo u protunapad, En Nesiry našao se u izglednoj šansi za postizanje pogotka, no Livaković je bio sjajan! Kasnije su Marokanci tražili jedanaesterac, no, da su zabili pogodak, bilo bi potpuno nezasluženo budući da je Abdulrahman Al-Jassim propustio svirati čisti kazneni udarac za Hrvatsku!

Do kraja utakmice vidjeli smo jednu sjajnu priliku Matea Kovačića koji je promiješao obranu Maroka, ali je pucao kraj gola. U sudačkoj nadoknadi, koja je trajala šest minuta, Marokanci su bacili sve karte u napad, En Nesyri imao je jednu veliku priliku u 96., ali hrvatska obrana bila je neprobojna.

Vatreni su stigli do treće medalje na svjetskim prvenstvima. Bravo, bravo i još sto puta bravo!

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Hrvatska – Maroko 2:1

Stadion: Khalifa Interantional (Al-Rayyan)

Glavni sudac: Abdulrahman Al-Jassim, pomoćnici: Taleb Al Marri, Saoud Al Maqaleh (svi Katar), četvrti sudac: Raphael Claus (Brazil)

Strijelci: 1:0 Joško Gvardiol (7., Perišić), 1:1 Achraf Dari (9.), 2:1 Mislav Oršić (42., Livaja)

Žuti kartoni: Ounahi 69., Amallah (Maroko)

Crveni kartoni:

SASTAVI:

HRVATSKA: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Kovačić – Majer (od 66. Pašalić), Kramarić (od 61. Vlašić), Oršić (od 95. Jakić) – Livaja (od 66. Petković); Izbornik: Zlatko Dalić

MAROKO: Bono – Hahimi, Dari (od 64. Benoun), Yamiq (od 67. Amallah), Allah – Sabiri (od 46. Chair), Amrabat, El Khannouss (od 56. Ounahi) – Ziyech, En-Nesyri, Boufal (od 64. Zarouri); Izbornik: Walid Regragui

 


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti