Sjećate li se legendardnog PSV-a iz 2005. godine? Deset talentiranih i veliki Phillip Cocu

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 13.12.17. | 14:11

Gotovo su svi igrači nakon te sezone bili prodani u velike europske klubove.

Bili su najvećih hit Lige prvaka te sezone, dogurali su do polufinala u kojem su zbog gola u gostima ispali od Milana. Na San Siru su Rossoneri dobili 2:0 golovima Shevchenka i Tommasona, a onda su i u Eindhovenu slomili srca simpatičnom PSV-u koji je te sezone imao strašnu momčad.

Vodili su 2:0 u uzvratu finala pogocima Ji-Sung Parka i kapetana Phillipea Cocua, a srce im je slomio Massimo Ambrosini koji je zabio u 90. minuti utakmice i utišao stadion. Cocu je nakon toga zabio još jednom, ali bilo je premalo. Jedna je to od najromantičnijih priča prošlog desetljeća, mali PSV ostao je na korak do velikog finala. Momčad koju su imali bila je vrlo snažna, a većina igrača napravila je ozbiljne karijere. Napravili smo pregled tko je sve tada igrao za njih. Ovih 11 igrača startalo je u uzvratu protiv Milana.

HEURELHO GOMES

Gdje je Gomes? Evo ga, još brani u Premier ligi za Watford i standardan je između vratnica. Danas ima 36 godina, tada je imao 23 i PSV mu je bio prvi europski klub u karijeri. Ostao je tamo do 2008. godine kada je otišao u Tottenham gdje nije izborio šansu, ali od 2014. standardan je u Watfordu. Sjajno je branio te sezone 2004./2005.

THEO LUCIUS

Ovaj desni bek već danas ima 40 godina, tada je imao 27 i njegova karijera je tu bila na vrhuncu, no već za godinu dana otišao je u Feyenoord, pa u Groningen, pa u Den Bosch, pa u Eindhoven. Može se reći da je u to vrijeme živio najbolje dane karijere.

ALEX

Alex je danas umirovljeni 35-godišnjak koji je karijeru završio u Milanu, a prije toga je igrao za PSG i Chelsea. U Europu je stigao 2004. godine iz Santosa i potpisao za Chelsea koji ga je odmah proslijedio u PSV na posudbu koja je trajala tri godine. ALex se kasnije etablirao kao jedan od najboljih stopera svijeta u pet godina s Chelseajem i dvije s PSG-om. Tada je bio mlada stoperska nada.

WILFRED BOUMA

Legenda PSV-a nakon te je sezone napustila klub, otišao je u Aston Villu gdje je proveo pet godina nakon povratka u PSV gdje je želio završio karijeru. Odan klubu, bio je tada 26-godišnji stoper u naponu snage. S Alexom je držao posljednju liniju.

PYO-YOUNG LEE

Jedan od dva legendarna Korejca u toj momčadi. U PSV je stigao godinu ranije i to mu je bio prvi europski klub, a kasnije je napravio veliku karijeru. Odmah nakon te sezone kupio ga je Tottenham u čijim je redovima proveo tri godine, a onda još godinu u Dortmundu. Nakon toga otišao je u Al-Hilal još malo napuniti bankovni račun, ali tko će mu zamjeriti? Ikonski lijevi bek.

PHILLIP COCU

Treba li se ovdje uopće nešto pisati? Legenda nizozemskog nogometa. Tada je bio kapetan i igrao u strašnoj formi s 35 godina na leđima, vratio se iz Barcelone i napravio povijesni uspjeh s PSV-om iz kojeg je i otišao u Kataloniju. Igrao je za klub do 2007. godine, a onda je otišao u Al-Jaziru ubrati još koji milijunčić. Velik li je bio Cocu.

MARK VAN BOMMEL

Bio je u klubu od 99. do 2005., napustio je ekipu nakon te povijesne sezone i otišao u Barcelonu, no tamo se nije zadržao.  Potom je otišao u Bayern gdje je postao ikona u pet sezona. Prije pet godina vratio se u PSV završiti karijeru i svaka mu čast na toma. Tvrd, čvrst veznjak odličnog udarca, tih je vremena bio u svom prime timeu s 26 godina.

JOHANN VOGEL

Švicarac koji je stigao u PSV iz Grasshoppersa i tamo proveo šest sezona kao i van Bommel. I on se prodao nakon te sezone, kupio ga je Milan gdje se nije nametnuo, pa je otišao u Betis, pa u Blackburn, a na kraju je karijeru završio u domovini vrativši se 2012. iz mirovine kako bi odigrao još dvije utakmice.

JEFFERSON FARFAN

I dalje s 33 godine na leđima igra u strašnoj formi i s osam golova vodi Lokomotiv prema naslovu ruskog prvaka. Igra s našim Vedranom Ćorlukom, a tada je bio talentirani 20-godišnjak kojem je PSV bio prvi europski klub. Godine 2008. otišao je u Schalke gdje je u sedam godina postao legenda, a trenutno i dalje igra na najvišoj razini u Lokomotivu iz Moskve. Tada je bio jedan od najtalentiranijih mladih igrača svijeta.

JI-SUNG PARK

Drugi i poznatiji Korejac iz ove postave. PSV mu je također bio prvi europski klub u karijeri, a nakon te sezone odmah ga je kupio Manchester United u čijim je redovima postao prava ikona. Jedan je od najboljih južnokorejskih igrača u povijesti nogometa, a te je sezone bio 23-godišnjak sjajne ideje i brzine. Pogađate gdje je završio karijeru? PSV 2013./2014.

JAN VENNEGOOR OF HESSELINK

Vjerujemo da se događaju svakakve promjene u tijelu svakog pravog nogometnog fanatika kada čuje ovo ime i prezime. Bio je špica i najbolji strijelac kluba te sezone, a u PSV-u je ostao do 2006. kada ga je kupio Celtic. Igrao je još za Hull i Rapid iz Beča, a pogađate li gdje se vratio završiti karijeru? U PSV 2011./2012.

Ova je legendarna sezona gotovo svim igračima donijela transfer života, ali vrlo je simpatično da su na kraju karijere pokazali veliku ljubav za klub. Neki su otišli odmah te sezone, neki sezonu kasnije, no bila je to nevjerojatno lepršava, brza i žilava momčad orkestrirana s klupe od strane Guusa Hiddinka i na terenu od strane Cocua koji je bio kao tata svim tim mladim zvijezdama koje su kasnije na račun te čudesne sezone napravili velike karijere. 

Nevjerojatno je kako je PSV prepoznao sve te silne talente i doveo ih u klub ljeto ili dva prije te čudesne eksplozije. Prije nego što su nesretno ispali od Milana izbacili su Monaco i Lyon u osmini i četvrtfinalu. Bilo je tu još popularnih igrača poput DeMarcusa Beasleya i Andrea Ooijera, ali u ovoj postavi koju smo mi obradili na desnom beku startao je Lucius.

Dodajmo svemu kako su te sezone osvojili i Eredivise i domaći kup, a Jan Vennegoor of Hesselink bio je najbolji strijelac prvenstva. Kakva momčad!

(Foto: Action Images)


Tagovi

Alexjefferson farfanPhilip Cocu

Ostale Vijesti