REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Sjajni austrijski playmaker, koji je s dva gola na Rujevici potopio Rijeku u Europskoj ligi, pred dolaskom u Goricu

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 31.08.22. | 08:37

'Zamjena za Kalika' je u mlađim uzrastima austrijske reprezentacije skupio je kombinirano 53 nastupa i 16 pogodaka.

Velika karijera predviđala se Dominiku Prokopu, danas 25-godišnjem austrijskom ofenzivnom veznjaku o kojem su tamošnji mediji počeli pisati prije nešto manje od 10 godina. Produkt NŠ Austrije Beč, Prokop je bio predodređen da jednog dana postane prva violina kluba. Igrao je puno, igrao je kvalitetno, ali… Pred kraj se nešto dogodilo.

U sezoni 19./20. izgledalo je kao da Dominik 'tankira'. U prvenstvu je skupio svega 15 nastupa (706 minuta) pa je tako jasno zašto mu novi ugovor nije bio ponuđen, da bi onda u ljeto kad je svijet zaustavila globalna pandemija koronavirusa Prokop ostao bez kluba. Umjesto da bude okosnica Austrije, Prokop nije znao ni gdje će ni što će pa je tako, u nemogućnosti nečeg boljeg i većeg, potpisao za njemačkog trećeligaša Wehen čiji je član bio posljednje dvije godine. S dva milijuna eura, njegova tržišna vrijednost pala je na 300 tisuća eura te mu je potrebno napraviti iskorak u 'malo kvalitetniji nogomet' kako bi se vrtio na stare staze slave. Prokop bi, prema našim informacijama, uskoro mogao uskoro postati novi igrač Gorice, a iako je s Wehenom ugovorno vezan još godinu dana, on bi u Turopolje stigao kao slobodan igrač.

No, ni bi mu to bilo prvi put da će gaziti hrvatskim travnjacima. Naime, Prokop se u Lijepoj našoj već dokazao, a stradala je bila Rijeka. Bilo je to 2017. godine, Rijeka i Austrija Beč snage su odmjerili u Europskoj ligi, a nakon prvog poraza u Austriji, Prokop je osvetio svoju momčad na Rujevici kad je bečki sastav slavio s uvjerljivih 4:1, a baš je on postigao dva pogotka. Zanimljivo je kako su Prokopu za te golove asistirali Felipe Pires (kasnije igrač Rijeke) te Petar Gluhaković (kasnije igrač Lokomotive), dok je na klupi ostao Osman Hadžikić (kasnije vratar Intera).

Prokop se dugo mučio s problemima s koljenom, ali to je navodno iza njega. U Goricu bi trebao stići potpuno zdrav te se na njega gleda kao svojevrsnu zamjenu za Kalika.

Od ostalih zanimljivosti iz Turopoplja spomenimo kako će Caio Cruz, Ante Matej Jurić, Albert Kangwanda i Vinko Skrbin ove sezone imati pravo igranja za Hrvatski dragovoljac zbog pravila dvojne registracije. Zambijac Kangwanda trebao bi tajno preseliti u Siget (posudba), dok bi se preostali trojac priključio momčadi prošlosezonskog prvoligaša po potrebi. (I.A.S.)


Tagovi

Dominik ProkopHNK Goricanogometni transferiLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2022.Wehen Weisbaden

Ostale Vijesti