REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Sjajan dan Crvenih bikova: Silva asistirao pa dvaput zabio, Gvardiol standardno izvrstan

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.10.22. | 21:17

U sudaru dvojice hrvatskih reprezentativaca, bolji je bio stoper koji će jednog dana sigurno završiti u nekom od najvećih klubova svijeta.

U američkom jeziku postoji termin 'game won by coaching' gdje se želi istaknuti kako je neku utakmicu pobijedio trener svojim sjajnim vođenjem momčadi. Upravo to dogodilo se u današnjem ogledu u Ligi prvaka između RB Leipziga i Celtica u kojem je domaći sastav na kraju slavio s uvjerljivih 3:1. Celtic, doduše, nije bio loš, ali Rose je nadigrao Postecoglua te se utakmica se u potpunosti odvijala u onako kako je to Nijemac zamislio. Prijetili su Škoti, čak su uspjeli i poentirati, ali to im nije bilo dovoljno. Kad je Norvežanin Eskas označio kraj utakmice, na semaforu je stajalo 3:1, a prvo ime utakmice bio je asistent prvog te strijelac druga dva pogotka, Portugalac Andre Silva.

'Budući član Chelseaja', Christopher Nkunku, radio je gostima velike probleme od samog starta utakmice. Već u trećoj minuti ga je svega nekoliko centimetara dijelilo od pogotka, da bi onda u 18. minuti, nakon dodavanja Simakana, pronašao put do mreže, ali je nakon pregleda snimke njegov pogodak ipak poništen zbog zaleđa.

No, to ga nije obeshrabrilo, a točno devet minuta kasnije, ni VAR nije mogao pomoći gostima.

Nogometaši Celtica imali su priliku zaprijetiti iz kornera. Odlučili su se za kratku kombinaciju, a nakon dva nesigurna dodavanja, ono treće su prekinuli domaći nogometaši nakon čega je sjevnula kontra. Andre Silva je 40-ak metara vikao loptu, kad su ga sustigli zeleno-bijeli igrači u padu je uspio odigrati dodavanje za Nkunkua, on zaobilazi Joa Harta nakon čega bez većih problema zabija za vodstvo. Odahnuli su u tom trenutku domaći navijači budući da ih je od 15. minute oblio hladan znoj nakon što je iz igre zbog ozljede morao prvi vratar Gulacsi

U prvih 45 minuta gosti su više puta pokušali zaprijetiti prema golu Gulacsija, odnosno Blaswicha, ali jedina prilika vrijedna spomena bila je ona Furuhashija u 25. minuti.

Domaćin je zasluženo otišao na predah s vodstvom, ali već nakon nekoliko minuta u nastavku, Red Bull Arena je utihnula. Furuhashi, koji je ove sezone zabio sedam pogodaka u osam nastupa u Premiershipu, je asistirao, Jota poentirao. Portugalskom napadaču ovo je bio peti pogodak ove sezone (uz isto toliko asistencija) u 11 nastupa ove sezone u svim natjecanjima.

Taj pogodak nije gostima dao neku dodatnu energiju, baš kao što ni domaćin radi njega nije 'potonuo'. Naprotiv, Crveni bikovi su u tom trenutku krenuli jurišati prema golu gostiju, a u 61. minuti Szoboszlai je na svojoj koži osjetio isto što i Nkunku u 18. minuti.

No, tri minute kasnije, domaćin je opet poveo. Asistent prvog postao je strijelac drugog pogotka, ali iako se asistencija piše mađarskom veznjaku, Silva bi se ipak trebao najviše zahvaliti gostujućem čuvaru mreže Hartu koji je slabo reagirao.

Točku na i stavio je Andre Silva koji je okrunio svoju sjajnu predstavu drugim pogotkom u 77. minuti. Ovog puta je Simakan bio asistent, a isti igrač mogao je upisati i drugu asistenciju u ovom ogledu da je Forsberg u 89. minuti bio nešto precizniji.

Spomenimo kako je cijelu utakmicu, i to na izrazito visokoj razini, odigrao Joško Gvardiol kod domaćina, dok je 90 minuta kod gostiju upisao i Josip Juranović.

Bili su ovo prvi bodovi za RB Leipzig ove sezone u Ligi prvaka čime su dogurali do trećeg mjesta Skupine F, dok je škotski prvak sada posljednji sa svega jednim bodom u tri ogleda i veoma slabom gol razlikom 2:7.

Liga prvaka, 3. kolo

Srijeda, 5. listopada

3. kolo

RB Leipzig – Celtic 3:1

Real Madrid – Šahtar U TIJEKU

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

CelticRB LeipzigChristopher NkunkuAndre Silva

Ostale Vijesti