Reuters
Reuters

Sevilla lovi omiljeni trofej, ali Mourinho ne gubi finala (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 31.05.23. | 08:01

Borba za prvi europski trofej igra se u 21 sat u Budimpešti.

Večeras otvaramo sezonu europskih finala. U 11 dana očekuju nas tri utakmice u kojima će se podijeliti trofeji, a prvi na teren izlaze Sevilla i Roma u borbi za drugi po snazi europski naslov. Dvoboj je to čvrste Mourinhove obrane i Andalužana koji se u ovom natjecanju osjećaju kao kod kuće i rekorderi su po broju osvojenih naslova. Utakmica se igra u Budimpešti na velebnoj Puskás Aréni koja prima nešto više od 67 tisuća gledatelja, a početak je zakazan za 21 sat. Gledat ćemo duel neporaženih - Sevilla je pobijedila u svih šest finala Europske lige u kojima je nastupila, dok Jose Mourinho kao trener ima pet pobjeda u pet europskih finala!

Ako je Liga prvaka natjecanje po mjeri Real Madrida, onda se isto to može reći za Sevillu i Europsku ligu (Kup Uefa). Počevši od finala igranog 2006. godine, Andalužani su čak šest puta osvojili drugo po snazi europsko natjecanje i po tome su rekorderi. Sada se ponovno nalaze u samoj završnici i možemo reći kako je to njihova zona komfora. To su pokazali sjajnim igrama u nokaut fazi, gdje ih ždrijeb nimalo nije mazio te su nanizali izbacivanje PSV-a, Fenerbahcea, Manchester Uniteda i Juventusa. Nastup u Europskoj ligi izborili su osvajanjem 3. mjesta u skupini Lige prvaka, gdje su ih nadjačali Manchester City i Borussia Dortmund.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska će u finalu imati svojeg predstavnika i to u dresu Seville, Naravno, mislimo na Ivana Rakitića, koji je 2014. u dresu andaluške momčadi već iskusio kako je to osvojiti drugo po snazi europsko klupsko natjecanje.

U finale ulazimo mirno. Prisutna je velika želja za pobjedom no idemo korak po korak kako bi smo uživali u svakom trenutku. Idemo u Budimpeštu odigrati savršenu utakmicu. Želimo opet donijeti pehar u Sevillu”, izjavio je 35-godišnji Rakitić u obraćanju medijima uoči puta u Budimpeštu i dodao vrlo zanimljivu izjavu: „Želi li netko napraviti film o dugoj i teškoj sezoni, mogao bi snimiti film o nama”, rekao je bivši hrvatski reprezentativac.

Njegovoj momčadi današnja je utakmica posljednja prilika da izbore nastup u Europi sljedeće sezone. Prvi dio sezone odigrali su katastrofalno i kompromitirali šanse u prvenstvu i kupu. Cijenu su platila dva trenera, a seviljska družina procvjetala je nakon što je prije dva mjeseca na klupu sjeo trener Jose Luis Mendilibar. Zanimljivo, njemu je uprava dala privremeni ugovor do kraja sezone, tako da je ovaj dvoboj vrlo lako moguće i za njega kvalifikacijski. Barem po pitanju ostanka na klupi Seville.

Mendilibar će u ovom dvoboju imati dosta izostanaka. Ozlijeđeni su stoperi Marcao i Nianzou te su obojica pod znakom pitanja za večerašnji dvoboj, pravo nastupa nemaju Pape Gueye i Tecatito, dok Marcos Acuna odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona iz polufinala protiv Juventusa.

Roma je 94 godine čekala na prvi europski trofej. Tada je došao Jose Mourinho i doveo ih na tron u premijernoj sezoni Konferencijske lige. Time je izborio i nastup u Europskoj ligi ove sezone i tu vizu objeručke je prihvatio. Ponovno je odveo Rimljane do finala i borbe za novi trofej u ne pretjerano popunjenoj klupskoj riznici.

Vučica je imala dosta trnovit put do Budimpešte. Grupnu fazu okončali su na 2. mjestu s čak šest bodova manje od osvajača grupe. Bio je to gradski rival današnjeg im protivnika – Betis, protiv kojeg se Roma nije najbolje provela. Kod kuće su poraženi, u gostima su izvukli bod. Dovoljno za nokaut fazu, a tu su, redom padali Salzburg, Real Sociedad, Feyenoord i Bayer Leverkusen. U tih osam utakmica, Roma je primila samo tri gola i upravo će granitna obrana biti veliki oslonac Mourinha na putu ka novom trofeju. Veliki problem za Portugalca predstavlja zdravstveno stanje Paula Dybale, koji vuče probleme s ozljedom. Kako je The Special One potvrdio na konferenciji za medije uoči utakmice, Argentinac će biti spreman tek za 20-30 minuta igre. Komentirao je i povijesnu dominaciju Seville u Europskoj ligi i što to za njega znači.

Rekao bih da se povijest ne igra, moj suparnik misli drugačije. Misle da su favorizirani jer povijest tako kaže”, u svom je stilu rekao Mourinho pa dodao:

Za njih je igrati finale Europske lige gotovo normalno, za nas je to izvanredan događaj. Za navijače Seville igrati u europskom finalu je kao igrati u Španjolskoj, za nas je to nešto povijesno.”

Što se izostanaka tiče, nedostajat će mu tek Rick Karsdorp i Marash Kumbulla, ali nijedan od njih ionako nije bio projektiran za početnu postavu.

Očekivane postave:

Sevilla (4-2-3-1)


Roma (3-4-2-1)




Tagovi

Europska ligaSevillaRomaJose MourinhoIvan Rakitić

Ostale Vijesti